הקיצוץ של כחלון: כך תיפגע מערכת הבריאות
מנכ"ל משרד הבריאות: "בין התוכניות שייפגעו: התוכנית לשיפור הטיפול בפגים, תוכנית המיונים ותוכנית הזיהומים". משרד האוצר: "אין הכרח לפגוע דווקא בתוכניות האלו"
יממה לאחר החלטת הממשלה להגדיל את שכר השוטרים ולבצע קיצוץ רוחבי בתקציב כל משרדי הממשלה, פורט היום (ב') מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב את משמעות הקיצוץ של 40 מיליון שקלים מתקציב המשרד במכתב שנשלח למנהלי בתי החולים וקופות החולים בישראל.
"אנו נצמצם בשנת 2019 באופן משמעותי את התוכניות הלאומיות במערך האשפוז, בהן: התוכנית לשיפור הטיפול בפגים; תוכנית המיונים ותוכנית הזיהומים. אנחנו מודעים לכך כי תוכניות אלה הביאו להישגים אדירים ושיפרו באופן ניכר את הטיפול בחולים", כותב בר סימן טוב למנהלי בתי החולים וקופות החולים.
הקיצוץ במשרד הבריאות צפוי להוביל גם לביטול הסיוע הכלכלי לבתי החולים שערי צדק בירושלים ואסותא אשדוד ומונע את החתימה על הסכמי הייצוב עם קופות החולים והתמיכות הצפויות לבתי החולים וקופות החולים.
"אין צורך לפרט בפניכם את הידוע לכולנו – ההוצאה הציבורית לבריאות בישראל היא מהנמוכות בעולם והעלייה בצרכי הבריאות בישראל היא הגבוהה בעולם, בשל הזדקנות האוכלוסייה המואצת והעלייה בתחלואה הכרונית. קצב הזדקנות האוכלוסייה בישראל הוא השני במהירותו בעולם", כותב בר סימן טוב למנהלי בתי החולים.
"צורך השעה הוא הגדלת תקציב מערכת הבריאות הזקוקה לתוספת של 3 מיליארד שקלים לבסיס התקציב על מנת להבטיח את עצמאות מקורות התקצוב של המערכת ולאפשר אספקת שירות זמין ואיכותי לתושבי ישראל. אנחנו מצרים על הפגיעה הצפויה ופועלים לבטלה ולהבטיח למערכת את התוספות הדרושות לה".
בסוף השבוע הודיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לראש הממשלה כי הוא מתנגד לקיצוץ במשרדו בעקבות החתימה על ההסכם לשיפור שכרם של השוטרים, הסוהרים והגמלאים שמובילה לקיצוץ רוחבי של 1.3% ממשרדי הממשלה.
"הבהרתי לראש הממשלה כי צרכי הבריאות של אזרחי ישראל הולכים ועולים, לצד העלייה בתחלואת החורף שהחלה והצורך להתמודד גם עם הסיכונים להתפרצויות בתחלואת חצבת ושפעת. אני שב וקורא לשר האוצר ולראש הממשלה להחריג את צרכי הבריאות מחרב הקיצוץ התקציבי ואף להביא להגדלת התקציב לבריאות", אמר ליצמן בתחילת השבוע.
לוי אבקסיס: "הראשונים להיפגע הם תינוקות שרק נולדו"
ח"כ אורלי לוי אבקסיס, יו"ר פורום הפגים ומובילת יום הפג בכנסת, תוקפת בחריפות את ההחלטה על צמצום תכניות הטיפול בפגים וזיהומים: ״נזקי הקיצוץ הרוחבי כבר כאן. הראשונים להיפגע הם לא אחר מאשר תינוקות שרק נולדו וחייהם בסכנה. אני מלווה את ההורים של הפגים שנים רבות ועדה לקשיים איתם הם מתמודדים. המחסור התקציבי שקיים כבר היום בפגיות הוא חמור והקיצוץ משמעותו גזר דין מוות. בנוסף יקוצץ הטיפול בזיהומים כאשר בכל שנה מתים כ-5000 אנשים מזיהומים בבתי חולים. במקום לטפל ולמנוע מוות מיותר המדינה מחמירה את המצב ומעלה את מספר הקורבנות".
גורמים במשרד האוצר טוענים מנגד שהקיצוץ הצפוי אינו אמור לפגוע בתוכניות הלאומיות ובהסכמי הייצוב של קופות החולים ובתי החולים. לדבריהם, התוכניות וההסכמים האלו קיבלו תקצוב ייעודי ולכן אין הכרח לקצץ בתוכניות האלו, אלא בתקציבים אחרים של משרד הבריאות שאין בהם פגיעה ישירה בחולים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "תקציב משרד הבריאות ל-2019 עומד על למעלה מ-39 מיליארד שקל וחל בו גידול של 7% למול תקציב 2018, בין הגידולים הגבוהים ביותר מכל משרדי הממשלה, דבר המעיד על חשיבות של מערכת הבריאות הציבורית בסדר העדיפויות של הממשלה.
"בין התוספות שניתנו נכללו מאות מיליוני שקלים עבור: הרפורמה בסיעוד, טיפולי שיניים לקשישים, תקציבי פיתוח ושיפוצים לבתי החולים, הגדלת סל הבריאות, תמיכה בפעילותן של קופות החולים ועוד. בהתאמות בתקציב משרד הבריאות שאושרו אתמול בממשלה לא קוצצו כספים שנועדו לתמיכות בקופות חולים ובתי החולים לרבות התכניות לשיפור המיונים, הפגיות, הפחתת הזיהומים ועוד.
"אנו סמוכים ובטוחים כי משרד הבריאות לא יעצור במיליארדי שקל של כספי התמיכה לבתי החולים, קופות החולים ובשירות לאזרח על מנת לנסות ולמנוע קיצוץ של כ-40 מיליון שקל בתקציב המנהלי של מטה המשרד".
מאסותא נמסר בתגובה: "אנחנו בטוחים שיימצא התקציב להמשך הפעלותו של בית חולים אסותא אשדוד לטובת 250 אלף תושבי העיר והאזור".