דיון גורלי בתאגיד: האם לסרב להלוואה הממשלתית ולהביא לביטול האירוויזיון
מועצת תאגיד השידור תתכנס לדון בהחלטת הממשלה שלא להקצות את התקציב בסך 110 מיליון שקל, אלא לאפשר אותו רק כהלוואה - דבר שהתאגיד מתנגד לו בתוקף. כבר היום קיים איחור בלוחות הזמנים להגשת התקציב הרשמי
מועצת תאגיד השידור הישראלי כאן תתכנס היום (ג') להכריע בעניין ההלוואה הממשלתית לתקציב האירוויזיון שאמור להיערך בשנה הבאה בגני התערוכה בתל אביב. חברי דירקטוריון כאן ידונו בהחלטת הממשלה שלא להקצות את התקציב שנאמד בכ-110 מיליון שקל ולאפשר אותו כהלוואה בלבד. במשך חודשים התנה התאגיד את קיום הארוע בקבלת התקצוב עבורו מהמדינה, גם במחיר של סירוב וביטול הארוע. כבר היום נמצא כאן באיחור בלוחות הזמנים להגשת התקציב הרשמי לאירוויזיון 2019 מבחינת איגוד השידור האירופי (EBU), אשר מלווה ומפקח על כל צעד ופרט בהפקה.
כחלון ל-ynet: "אם התאגיד לא ירצה, האירוויזיון לא יהיה"
רגע ההכרעה על קיום האירוויזיון בישראל: "בתאגיד טיפסו על עץ גבוה"
סופית: אירוויזיון 2019 ייערך בישראל
במהלך החודשים הסוערים שידעו העוסקים במלאכה מרגע זכייתה של נטע ברזילי בתחרות שנערכה בליסבון, מסביבת כאן ובלשכת מנכ"ל התאגיד, אלדד קובלנץ, דאגו להציג קו תקיף ובלתי מתפשר בעניין – כשהמוטו הוא: "ישלמו, יתקיים. אנחנו לא נממן" - עמדה שהביאה בחשבון גם תרחיש בו הדבר יעלה במחיר ביטול האירוע הגדול שנקבע להתקיים בתל אביב.
בהתבסס על הטיוטה שהוגשה לאיגוד השידור האירופי, תקציב התחרות נאמד בכ-157 מיליון שקל, כשההכנסות משידורו מוערכות בכ-40 מיליון שקל. לצד אלו מדינת ישראל צפויה ליהנות מהתיירים שישטפו את תל אביב לקראת התחרות ובתקווה שגם ינפשו בשאר חלקי הארץ, וכן מבמה אדירה לשיפור התדמית של ישראל בחו"ל.
המועצה תפגש מחר כדי להחליט האם לקבל את המתווה שהציעה הממשלה, ושלווה בהתקפות מסורתיות של שרים מהימין כדוגמת מירי רגב, או לחזור פעם נוספת לחזית מול קברניטי המדינה. זאת כשברקע עוד מהדהדים איומי הממשלה מהסבב הקודם, אז נאבקו הצדדים על דמי הערבות לקיום התחרות בסך 12 מיליון יורו. התאגיד יצא עם ידו על העליונה בעניין. אולם, קודם לכן שיגרו גורמים בממשלה את המסר ליו"ר המועצה גיל עומר ומנכ"ל התאגיד קובלנץ, כי אם האירוויזיון לא יתקיים בסופו של דבר בישראל בעקבות המחלוקות השונות על התקצוב, הם ידאגו לסגור את התאגיד.
התנגדות עזה של קובלנץ
בכנס העיתונות באילת, הבהיר קובלנץ את התנגדותו העזה לקבלת הסכום כהלוואה כשאמר: "החוק מחייב את התאגיד להשקיע ולטפח את היצירה הישראלית ואת שוק ההפקות המקומי. תחרות זמר היא לא המנדט שלנו. המדינה החליטה לא לתקצב את האירוויזיון שעלותו כ-150 מיליון שקל והמשמעות היא פגיעה ביוצרים וביצירה הישראלית. במשמרת שלי לא יחזרו הגירעונות שריסקו את רשות השידור ואמליץ למועצת כאן שלא לקבל את מתווה ההלוואה לאירוויזיון".
גורמים בסביבת כאן ששוחחו עם "כלכליסט" סיפרו על התחושות המעורבות שסוגיית האירוויזיון מולידה בקרב אנשי התאגיד, כשמצד אחד הם חוששים מדעת הקהל ומהאפקט הציבורי ה"עקוב מדם" שביטול התחרות עלול לגרום להם, ומנגד הרגשה של "חבטות בלתי ענייניות מצד פוליטיקאים נמוכים לטובת הון פוליטי וזמן מסך". אותם גורמים ציינו גם כי "אין מדינה שאירחה את התחרות ושממשלתה לא השתתפה במימונה".
מנגד, עוד היום, עם מכתבו של מנכ"ל ערוץ עשר יוסי ורשבסקי שתקף את התאגיד וביקש לתת תוקף מקצועי להצעת ההלוואה, נשמעו קולות בתחום התקשורת אשר קוראים למועצת תאגיד "לרדת מהעץ" ו"לא לתקוע גול עצמי". גורם בתעשייה אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "לכאן יש אפשרות לעמוד בהלוואה שכזו גם אם זו תדרוש התייעלות והתגייסות תקציבית. בתאגיד לא יכולים לטעון שהם לא מרוויחים משידור כזה יקר. יצירה והפקות זה לא רק הדרמה שלהם שמביאה רייטינג רופס, אלא גם תחרות שירה - אם זה מה שהציבור רוצה".