שתף קטע נבחר

על חודו של אורן חזן: אתגרי קואליציית ה-61

אחרי הפסד בהצבעה לא מתוכננת ודחיית הצבעות נוספות, בקואליציה הצרה מביטים בחשש על הבאות. המבחן הגדול ביותר: חוק הגיוס החדש, שלפי הוראת בג"ץ יש לחוקק עד דצמבר בהיעדר ארכה. כיצד יצליחו לשמור על הלכידות?

 

דיון במליאה כנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
כאב הראש החדש של בנימין נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)

 

קואליציית ה-61 יצאה אתמול (ב') לדרך באופן רשמי, וחוץ מסידורי הישיבה החדשים שאליהם מתרגלים חברי הכנסת הפורשים מישראל ביתנו (אביגדור ליברמן לצד איימן עודה), הקואליציה החדשה-ישנה החלה לתרגל את עבודתה בתנאים קשים יותר.

 

 

אחרי שנכנעה מראש בהצבעת האי-אמון בשל היעדר רוב במליאה והפסידה הצבעה לא מתוכננת נוספת בתיקון לחוק המקרקעין, נאלצו הערב חברי הקואליציה למשוך את כל הצעות החוק שהגישו על-מנת שלא להפסיד ולהסתכן בדחיית החוקים.

 

החוק נפל ברוב של 47 מתנגדים מול 42 תומכים לקול צהלות חברי האופוזיציה. מהומה פרצה בכנסת וגם במסדרונות שמחוץ למליאה. רגעי המבוכה של חברי הכנסת התחלפו בזעם. הם השמיעו טענות קשות נגד האופוזיציה שמפרה את הסיכומים לאחר שיו"ר המחנה הציוני יואל חסון הודיע כי הם לא תומכים גם בהצעות חוק שלא התגלעה לגביהן מחלוקת. לקואליציה חסרים חמישה חברי כנסת, ומוקדם יותר עברה הצעת האי-אמון משום שהאופוזיציה חזרה בה מסיכום על קיזוזים. להצבעת האי-אמון לא הייתה משמעות משום שהאופוזיציה ממילא לא גייסה 61 תומכים ולא הייתה מסוגלת להפיל את הממשלה.

 

עם שוך הסערה אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה (תיקון מס' 17) של ח"כ נורית קורן. חוק גנים לאומיים מגן על השטחים הפתוחים. התיקון לחוק בא להסדיר מקרים, שבהם בעת הכרזת הגן הלאומי הייתה כבר קיימת בשטח שכונת מגורים. כיום המצב הוא שבשכונה כזו אין אפשרות לפתח את השכונה. הצעת החוק באה להגן על התושבים ועל התפתחות השכונה הטבעית. חלק מחברי האופוזיציה תמכו ספציפית בתיקון הזה שעבר ברוב של 63 ח"כים לעומת 41 מתנגדים.

 

 

דיון במליאה כנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
לחיצת יד לדרעי בעיצומו של הדיון הדרמטי(צילום: אוהד צויגנברג)

דיון במליאה כנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
ח"כ דודי אמסלם(צילום: אוהד צויגנברג)

 

המצב החריג שהתרחש אתמול במליאה חידד עד כמה תהיה קשה ומאתגרת עכשיו עבודתה של הקואליציה המכווצת, וכמה כל אצבע של חבר כנסת - אפילו הזניח ביותר - היא קריטית. כך לדוגמה, מקרים כמו אלה שראינו לאחרונה שבמסגרתם חברי כנסת החליטו למרוד בקואליציה בשל חוק שלא קודם או תקציב שלא עבר - לא יוכלו להתקיים שעוד, והאתגר הקשה של הקואליציה הוא לשמור על הלכידות.

 

המבחנים הגדולים של הקואליציה

מעבר לחקיקה רגילה (ממשלתית ופרטית), עומד מוקש אחד מרכזי בליבה של עבודת הקואליציה: חוק הגיוס החדש, שלפי הוראת בג"ץ יש לחוקק עד חודש דצמבר השנה.

 

אם לא תינתן ארכה נוספת מבג"ץ לבקשת המדינה, הקואליציה תיאלץ להקדיש לא מעט משאבים לפתרון המחלוקות הקשות סביב החוק. למרות שלכאורה קל יותר להעביר את החוק ללא ישראל ביתנו ואביגדור ליברמן (כיוון שניתן להכניס בו שינויים נוספים לבקשת החרדים) - לאיש בקואליציה הנוכחית אין מניע לשנות אותו מעבר למה שכבר נעשה. אם ישונה - יש סיכוי שהקואליציה לא תצליח לגייס לו רוב.

 

אתגר נוסף שעומד כעת על הפרק הוא חוק הדגל של המושב הנוכחי, ששייך לשרת התרבות והספורט מירי רגב - חוק ה"נאמנות בתרבות". מדובר בחוק שרגב מקדמת ונועד לשנות את שיטת התקצוב למוסדות תרבות המעודדים פעילות טרור למשל ומעורר מחלוקת קשה.

 

מהו חוק הגיוס החדש ()

אורן חזן (צילום: יואב דודקביץ')
עשוי להכריע את גורל הקואליציה. ח"כ אורן חזן(צילום: יואב דודקביץ')

האופוזיציה מגויסת באופן מלא להפלת החוק, ומספיק ששני חברי כנסת מהקואליציה לא יתמכו בו - הוא לא יאושר. אתמול אמורות היו להתקיים הצבעות על החוק בוועדת החינוך של הכנסת, אולם גם אלו נדחו בשל היעדר רוב. חוקים נוספים שעלולים להביך את הקואליציה בקרוב הם חוקים שקשורים לקהילת הלהט"ב

.

בקואליציה יש כמה חברי כנסת שמתנגדים להפיל את חוקי הקהילה הגאה ועד כה, כל עוד היה רוב - לא השתתפו אותם חברי כנסת בהצבעות או תמכו בחוקים נגד עמדת הקואליציה. כעת יעמדו חברי הכנסת דוגמת אמיר אוחנה ומרב בן ארי לבמבחן, כשבמקרה שבו יעלה חוק להצבעה - העיניים יהיו נשואות אליהם.

 

גם חוק גדעון סער, שנועד לשנות את סמכויות נשיא המדינה כך שניתן יהיה להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה רק על ראש מפלגה, לא ירד לחלוטין מסדר היום. למרות שהוא כרגע תקוע, ייתכן מצב שנתניהו יבקש לקדמו במהירות לפני פיזור הכנסת.

 

מלבד האתגרים הללו, תיאלץ הקואליציה להתמודד מדי יום עם אתגרים שתגלגל לפתחה האופוזיציה גם בוועדות. במערכת הפוליטית, למרות הצהרותיו של נתניהו, יש תמימות דעים: אי אפשר יהיה לשרוד כך לאורך זמן.

 

 
איילת שקד ונפתלי בנט (צילום: AP)
איילת שקד ונפתלי בנט חזרו בהם מהאולטימטום(צילום: AP)

 

שקד: "בהצלחה לנתניהו"

שעות לאחר ששרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) וראש מפלגתה נפתלי בנט הודיעו כי לא יתפטרו מתפקידם, אמרה שקד בריאיון לערוץ הכנסת: "אם נתניהו אומר שהוא יכול לנהל קואליציית 61, אז בבקשה - שיהיה לו בהצלחה. זה מאוד מאוד קשה, בטח בשנה האחרונה.

 

"כל הזמן טענו שזה מאוד קשה ומאתגר. בעיקר סיעת הליכוד צריכה להתמודד עם הח"כים שלה - שם יש את רוב הבעיות - וגם קצת בכולנו. שאר הסיעות ואנחנו פחות או יותר בסדר. צריך לראות אם זה יעבוד. אנחנו חושבים שזה מאוד קשה".

 

גם יו"ר כולנו, שר האוצר משה כחלון, נשמע ספקן ביחס לאפשרות שהממשלה הנוכחית תמלא את ימיה: "קשה להאמין שהעסק יחזיק. תיערכו לבחירות במרץ", אמר בישיבת הסיעה בצהריים.

 

 


פורסם לראשונה 19/11/2018 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
נתניהו וכץ ומאחוריהם ליברמן וסופה לנדבר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים