מדריך: כך תנהלו את הזמן שלכם בפייסבוק
הרשת החברתית שחררה כלי המנתח את משך הזמן שמשתמשים מבלים בפייסבוק, ומאפשר גם להגביל אותו. איך עושים את זה?
בשנה האחרונה החלו ענקיות הטכנולוגיה להציג כלים שלכאורה נוגדים את האינטרסים של עצמן: בגוגל קוראים לזה "רווחה דיגיטלית", באפל מכנים את זה "בריאות דיגיטלית", וברשת החברתית הסתפקו ב"הזמן שלכם בפייסבוק" - אבל בכל המקרים מדובר בכלי חדש שמנתח את זמני השימוש בשירותים ובמכשירים השונים. זאת כתגובה לביקורת ציבורית נרחבת, לפיה מצופה מענקיות הטכנולוגיה לסייע למשתמשים להיות יותר בשליטה על הזמן שלהם מול המסך.
בימים הקרובים פייסבוק תשחרר לכלל המשתמשים את הכלי הזה, שאמור לשקף את משך השימוש בפייסבוק לאורך היום והשבוע, וגם מאפשר ליצור מגבלה באמצעות התראה מיוחדת. משתמשי האפליקציה של פייסבוק בטלפון החכם ודאי כבר הבחינו שהפיצ'ר זמין להם. איך עושים את זה? לוחצים על אייקון תפריט ההגדרות, גוללים עד ל"הגדרות ופרטיות". שם תוכלו לראות את האפשרות החדשה - "הזמן שלך בפייסבוק". לחצו עליה ותקבלו גרף שבועי המציג את משך זמן השימוש שלכם באותו מכשיר.
מתחת לגרף ישנו תפריט אפשרויות מצומצם - רובו נלקח מתוך הכלים הקיימים של פייסבוק לניהול הגדרות החשבון, כמו העדפות לגבי הפיד או הגדרת ההתראות. האפשרות החדשה היחידה בתפריט הזה, היא להגדרת תזכורת יומית. פשוט בוחרים כמה זמן אתם מעוניינים להעביר באפליקציה באותו יום (למשל: שעתיים), ותקבלו התראה כשתגיעו למכסת הזמן שהגדרתם.
הכלי החדש הזה צפוי להגיע בהמשך גם לאינסטגרם ולסייע למשתמשים לנהל את הזמן שלהם בצורה נכונה יותר גם שם. אלא שביחס למערכי ניהול הזמן שהציגו אפל וגוגל - ואפילו ביחס להצהרות של פייסבוק עצמה בנוגע למה שנחשב "ניהול נכון" של זמן מול המסך, הכלי של הרשת החברתית מוגבל למדי. בפייסבוק טוענים כי שימוש נכון כולל פעילות של ממש ברשת החברתית - ניהול דיונים במסגרת קבוצות פייסבוק, שיחות, תגובות ויצירת קשרים. לעומת זאת, גלילה פסיבית של הפיד ובהייה בתכנים מוגדרת על ידי פייסבוק כפוגמת בחוויית השימוש ופוגמת בתחושת הרווחה האישית.
למרות הניסיון להבנות דרך נכונה לשימוש בפייסבוק, הכלי של הרשת החברתית לא מבחין בין גלילה פסיבית לבין פעולה אקטיבית, הוא לא מבחין בין צפייה בסרטונים לבין שיחות פרטיות או השתתפות בדיונים. למעשה, מדובר בגרף פשוט למדי, ואפילו המגבלה בשימוש מסתכמת בהתראה פשוטה שאפשר לסגור ברגע שהיא נשלחת. משתמשי אייפון ואנדרואיד כבר ודאי התנסו בכלי ניהול הזמן של מערכות ההפעלה - שמציעים ניתוח אמיתי לא רק של זמני השימוש, אלא גם של אופן השימוש בחלוקה לאפליקציות, ועם יכולת אמיתית לייצר מגבלות.