שתף קטע נבחר

במשימה באפריקה: לפקחי האו"ם נולדו 6,000 ילדים

במהלך מלחמות האזרחים בליבריה נולדו לפקחי האו"ם ולנשים המקומיות אלפי ילדים. הפקחים עזבו את המדינה והשאירו אותם מאחור

המזכרת היחידה שיש למוזס מאביו זו חולצה שהוא השאיר לפני יותר מעשרים שנה, כשסיים את תפקידו כפקח שלום של האו"ם. הוא חזר הביתה והשאיר את אמו של מוזס, אז צעירה בהריון, מאחור.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ 

 

"אני עדיין הייתי בבטן של אמא כשאבא סיים את השירות ועזב את ליבריה", אומר מוזס בן ה-21. "אמא שלי אמרה שאבא לבש את החולצה הזאת כשהגיע לבקר אותה. היא עדיין זוכרת את הרגעים האלה היטב".

פקחי ה או
מוזס עם החולצה של אבא(צילום: AP)

מוזס הוא אחד מיותר מ-6,000 ילדים לאבות שהגיעו לליבריה ב-1990, בתור צוות פקחי שלום של האו"ם. רבים מהילדים הליברים, עכשיו מבוגרים, לא פגשו את האבות מעולם. אחרים ננטשו על ידי האמהות וגדלו כיתומים. מוזס, בניגוד לילדים אחרים, מספר שאביו דאג לו ורצה שהוא ואמו יעברו לגור איתו. "הלחץ המשפחתי והפחדים גרמו לאמא שלי להישאר", הוא אומר.

 

ליבריה סבלה משתי מלחמות אזרחים, רצופות, שנמשכו בסך הכול 14 שנה. רבע מיליון איש נהרגו, ויותר מחצי מיליון ברחו לארצות שכנות. מלחמת האזרחים הראשונה התחילה ב-1989 והפכה לאחד הסכסוכים הקשים ביותר באפריקה. בשלב מסוים עמד מספר פקחי האו"ם באזור על 15 אלף איש. בהמשך הגיע צוות נוסף, שעזב את ליבריה רק השנה.

פקחי ה או
ננה, שגדל בלי הורים בליבריה(צילום: AP)

בתקופת מלחמות האזרחים נשים ליבריות רבות היו בקשר עם פקחי האו"ם המערב אפריקנים, שלהם הייתה הגישה הטובה ביותר למזון בבירת ליבריה מונרוביה. "אנשים גוועו ברעב. לא היה לאן לפנות ונשים היו חייבות למצוא דרכים שונות לשרוד", אומרת שיאה קול, שהקימה מרכז סיוע בבירת ליבריה לילדים שננטשו.

 

במשך השנים עזר המרכז הזה לגדל ילדים רבים ללא סיוע כספי משמעותי. "כשאין אבא, ואין אמא, אתה נכה", אומר ננה בן ה-24 שאמו מסרה אותו למרכז ב-1995. הוא כבר לא מצפה לראות את אביו הגנאי. סוכנויות של האו"ם עודדו את פקחי האו"ם ששירתו בליבריה לדווח על הילדים שהביאו לעולם. רבים מפקחי האו"ם שיתפו פעולה. כך נרשמו יותר מ-6,000 ילדים, וכך הוקמה פנימייה לילדי פקחי האו"ם בפרברי מונרוביה.

פקחי ה או
פקחי או"ם מערב אפריקנים בליבריה ב-2003(צילום: AP)
  

"הרבה מהאמהות מתחבאות ומסרבות להזדהות מכיוון שהן מתביישות שעשו ילדים עם החיילים האלה, שלא יכולים לחזור לראות מה קרה לילדים שהשאירו מאחור", אומרת קול ממרכז הסיוע במונרוביה. היא קראה לממשלות ששלחו את פקחי שלום לליבריה לעזור לילדים שננטשו, וקראה לממשלת ליבריה להוות דוגמה.

 

האו"ם אוסר על הפקחים שלו להיות בקשר אינטימי עם מקומיים במהלך משימה, מכיוון שהפוטנציאל לניצול - של שני הצדדים - גבוה. בתחילת שנות האלפיים דיווחה סוכנות הפליטים של האו"ם שפקחי שלום ועובדים הומניטריים בליבריה דרשו מנשים לקיים איתן יחסי מין בתמורה לאוכל, תרופות, מקלט וחינוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יותר מ-6,000 ילדים ננטשו
צילום: AP
מומלצים