שתף קטע נבחר

זהירות, סכנת התחשמלות: כך תכינו את הבית לחורף

יש לכם הבהובי תאורה בבית? מכשירי החשמל פועלים לסירוגין? אתם סובלים מקצרי חשמל לעתים קרובות? ייתכן שיש תקלה במערכת החשמל שלכם. זה בדיוק הזמן לבדוק מה מקור התקלה, לוודא שאין רטיבות בקרבת שקעי חשמל ולהיזהר מאמצעי חימום שיכולים לגרום לשריפה. אתר "המקצוענים" עם מדריך מציל חיים

גם בחורף הישראלי, השחון למדי, ישנם גשמים. השילוב של מערכת חשמל שאינה מתוחזקת כראוי עם מים, הוא מסוכן. מדי פעם, אנו שומעים על שריפות או תקלות שנגרמות בשל רשלנות. ישנם כמה דברים שבהחלט תוכלו לעשות בדיוק בעונה זו, כדי להגן עליכם ועל יקיריכם. כך תמנעו מראש תקלות ותצילו חיים ורכוש.

 

את לוח החשמל שלכם כבר בדקתם?

"ישנם כמה דברים שתוכלו לעשות בעצמכם, מבלי לקרוא לחשמלאי מוסמך", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "פתחו את לוח החשמל שלכם (נמצא בתוך הדירה - בדירות חדשות, ובמסדרונות - בדירות ישנות). בדקו את תקינות הפקקים על-ידי כך שתורידו כל אחד מהם ותוודאו שהוא מדליק ומכבה את האזור עליו הוא אחראי. כמו כן, בדקו שאין על הפקקים סדקים, סימני פיח או סימני רטיבות כלשהם".

 

בדיקה חשובה שיש לבצע מדי כמה חודשים, ובייחוד לקראת עונת החורף הגשומה היא תקינות ממסר הפחת. זהו אותו כפתור שתפקידו להגן עליכם במקרה של אי תקינות מכשירי החשמל ולמנוע התחשמלות. בכל מקרה של תקלה, כפתור זה אמור לנתק אוטומטית את כל מערכת החשמל בבית.

 

כיצד בודקים תקינות? פשוט מאוד. ישנו כפתור בשם "טסט", שכשמו כן הוא – תפקידו לבחון את תקינות ממסר הפחת. ניתן לזהות אותו בקלות, שכן הוא מוסמן באות T.

 

מתי יש צורך לקרוא לחשמלאי? מוקד השירות: "במקרה של זיהוי תקלה כלשהי באחד המתגים, ובייחוד במצב שבו כפתור הפחת לא מנתק את כל החשמל בבית. זהו מצב המעיד על תקלה במתג שאמור להגן עליכם בשעת חירום. לכן, אסור להקל ראש ויש להזמין מיידית חשמלאי מוסמך".

 

עוד כתבות בנושא:

11 סימני אזהרה של מכונות כביסה  

מייבש כביסה: מדריך לשימוש חכם   

לתקן או לא לתקן זו השאלה

 

ישנם דברים שתוכלו לבדוק בעצמכם וישנן בדיקות שמחייבות הזמנת חשמלאי מוסמך (צילום: .shutterstock) (צילום: .shutterstock)
ישנם דברים שתוכלו לבדוק בעצמכם וישנן בדיקות שמחייבות הזמנת חשמלאי מוסמך(צילום: .shutterstock)

איך תדעו שיש סכנת הארקה בביתכם?

"הארקה לא ניתן לבדוק לבד, אלא רק באמצעות חשמלאי מורשה", מסביר משה כהן, מהנדס חשמל ומנהל מחוז ירושלים בחברת החשמל. "דרגת החשמלאי הנדרשת היא בהתאם לגודל החשמלי של המתקן. במקרה של דירות, בדרך-כלל דרגת חשמלאי מוסמך בתוקף מספיקה. ואולם, ישנם כמה דברים שיכולים להעלות חשד לסכנת היעדר ההארקה. למשל, פעילות לא תקינה של ממסר הפחת יכולה להצביע על בעיה בהארקה. כמו כן, אי יציבות ברמת המתח בבית – כמו הבהובים במערכת התאורה או מכשירים שלעתים פועלים ולעתים לא, מחייבים עירנות ובדיקת תקינות ההארקה".

 

גיליתם רטיבות בקירות הבית? בדקו את שקעי החשמל

אם הגשמים הראשונים תפסו אתכם לא מוכנים, עם מרזב סתום ועם נזילות מים מהתקרה או מהחלונות, סימן שיש כשלי איטום בביתכם. במצב של רטיבות בקירות, מעבר לנזק לרכוש, הרי שיש נזק לבטיחותכם. בתוך הקירות ישנה צנרת חשמל ושקעי חשמל. השילוב בין רטיבות לחשמל יכולה לסכן אתכם.

 

באותה הזדמנות בדקו את מצב שקעי החשמל בכל הבית, גם במקומות שבהם אין רטיבות בקירות. האם חלק מהשקעים רופפים, גלויים או משחירים? בייחוד אם מחלק מהשקעים יוצאים ניצוצות, זה סימן חשוד שמעיד על תקלה.

 

התאימו את השימוש בחשמל לעומס שהמערכת שלכם מסוגלת לשאת

אחת הסיבות שגורמות להתלקחויות ולשריפות הוא שימוש במקביל בכמות גדולה מדי של מכשירי חשמל הידועים כצרכני חשמל כבדים. למשל, הפעלת כמה מזגנים במקביל כשמכונת הכביסה ומייבש הכביסה פועלים, יכולה לגרום לעומס במערכת, אם אינה מותאמת לכך. כהן: "ההמלצה היא להימנע מהפעלתם יחד, ובייחוד להימנע מחיבור של כמה מכשירים מסוג זה לאותו שקע באמצעות מפצל. למשל חיבור של מפזר חום וקומקום לאותו השקע והפעלתם במקביל יכולה להיות מאוד בעייתית".

 

אם אינכם יודעים להעריך זאת בעצמכם, תוכלו להיעזר במחשבון של חברת החשמל לשם כך.

 

השתמשו בצורה אחראית במכשירי חשמל בעלי גוף חימום

מזגן הוא ללא ספק אמצעי החימום הבטוח ביותר להסקת הבית שלכם. ואולם, רבים (ובייחוד בדירות שכורות) נעזרים גם באמצעי חימום זולים יותר לרכישה ולא בהכרח בטיחותיים. מפזרי חום, רדיאטורים, סדינים חשמליים, תנורי חשמל קטנים – כל אלו יכולים לעלות לכם בחייכם. הם נחשבים למסוכנים ביותר, והגורם העיקרי לשריפות בעונה הקרה. כהן: "הקפידו לא לחבר אותם לשקע שאינו תקין, הימנעו מהנחתם בקרבת כל בד או רהיט שיכול לחסום את פתח האוורור שלהם, הימנעו מלהניח אותם על המיטה או בקרבת שטיחים וכריות שיכולים להתלקח בקלות".

 

בדקו שאין בקרבת הבית שלכם עצים בסכנת קריסה או מגע עם חוטי חשמל

שמתם לב שאחד העצים צמח בצורה המסכנת אתכם? הזמינו גוזם מקצועי. ענף או עץ שיקרסו בקרבת חוטי חשמל יכולים להיות מאוד מסוכנים. הרוחות יכולות לגרום לקריסה ולפגוע בקווי מתח. "הקפידו להזמין גוזם בעל רישיון, היתר עבודה בגובה וביטוח, שכן כל נזק שייגרם בשטח שלכם – עלול להיות באחריותכם המשפטית אם לא תקפידו על כך", מזהירים במוקד השירות".

 

אם חלילה פרצה שריפה שמקורה במערכת החשמל (מזגן שהתלקח, שקע כוח שעולה באש) הימנעו מלשפוך מים על מקור השריפה. כהן: "במקרה כזה, יהיה הרבה יותר בטיחותי לנתק את אספקת החשמל מיידית ולנסות לכבות את השריפה באמצעות חול או מטף כיבוי אש (שחובה שתחזיקו בביתכם). כמובן שרק לאחר שהזעקתם מכבי אש למקום".

 

צריכים חשמלאי? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים