שתף קטע נבחר

 

30 דולר על איום בטבח בביה"ס, 500 דולר על איום של פצצה במטוס. המחירון של ההאקר

גזר הדין ששלח את הצעיר מאשקלון ל-10 שנות מאסר בגין איומים על אישים ומוסדות ברחבי העולם, מפרט את פעילותו ב"דארק-נט" ואת המחירים שגבה ממי שהזמין ממנו פעילות. מדוע הרקע הקשה שממנו הגיע והאוטיזם שבו הוא לוקה לא מנעו מהשופט גורפינקל לשלוח אתו למאסר בפועל?

 

גזר הדין של ההאקר מאשקלון    (צילום: ליהי קרופניק | עריכה: רותם שבתאי)

גזר הדין של ההאקר מאשקלון    (צילום: ליהי קרופניק | עריכה: רותם שבתאי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

10 שנות המאסר שנגזרו היום (ה') על "ההאקר מאשקלון", שממחשבו הביתי הטיל אימה על אישים, מוסדות, בתי ספר ומטוסים ב-13 מדינות ברחבי העולם, הם אמנם עונש חמור, אבל השופט צבי גורפינקל הבהיר בגזר הדין שאלמלא נסיבות מקלות הוא היה שולח אותו למאסר ארוך הרבה יותר. במיוחד אמורים הדברים בכך שאלמלא לא היה הצעיר על הספקטרום האוטיסטי, ולא היה קטין בזמן שביצע חלק מן המעשים, העונש היה עומד על 17 שנות מאסר.

 

בגזר הדין פורטו כמה סעיפים מורכבים הנוגעים לפרשה: על מה בעצם התנהל התיק? כיצד תמחר הנאשם את שירותיו? ומדוע בחר השופט גורפינקל לשלוח אותו למאסר ולא למסגרת שיקומית חרף היותו אוטיסט?

 

מאז 2015 ועד מעצרו התקשר הנאשם באלפי הזדמנויות שונות לקניונים, שגרירויות, לסנאטור אמריקני, "ונהג לאיים עליהם כי מעשי טרור ורצח עומדים להתרחש ויפגעו ברבים. הוא השתמש באמצעים מתוחכמים באינטרנט לצורך הסוואה. הוא ביצע את שיחות הטלפון תוך שיבוש בכלים טכנולוגיים כדי להקשות על זיהויו. הוא שילם באמצעות ביטקוין תמורת שיחות. הוא המיר מילים מוקלדות לדיבור בשיחות, וכך לא נדרש להשתמש בקולו.

 

"מטרתו הייתה לגרום לבהלה בציבור, לגרום לפינוי בהול של המקום וליצור הד תקשורתי שיעצים את הפגיעה. הוא הציע שירותים תמורת תשלום בנושא ופרסם אותם בדארקנט. התשלום שדרש עבור שירותי ההפחדה - 40 דולר עבור שיחה לאיום בטבח בבית פרטי, 500 דולר עבור איום טלפון על הטמנת פצצה".

 

המחלוקת על השפיות

כבר בשלב מוקדם הודה ההאקר בכל המעשים שהופיעו באישום, ולכן במשפט לא נשמעו עדים. למעשה, התיק התנהל על השאלה אם הנאשם כשיר לעמוד לדין. באמצעות סנגורו, עו"ד יורם שפטל, הוא טען שמעצם היותו אוטיסט הוא לא אחראי למעשיו ולא מבחין בין טוב לרע. שורת פסיכיאטרים שבדקו אותו הביאו לבסוף לקביעה שהוא הבין את משמעות מעשיו וידע שהם אסורים, ולכן כשיר לעמוד לדין.

 

גזר הדין של האקר מאשקלון (צילום: מוטי קמחי)
ה"האקר מאשקלון", הבוקר בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

השופט גורפינקל כתב בגזר הדין: "הוא מבין היטב את מעשיו יודע שהם אסורים ופסולים. מדובר במסוכנות רבה ביותר מצד הנאשם לציבור. הנאשם אמנם מוכר כאוטיסט, אך הוא ברמת משכל גבוהה. האוטיזם שבו הוא לוקה אינו מהווה הגנה מפני רישומים פליליים. הוא הבחין בין טוב ורע וכן הוא כשיר לעמוד לדין. אלמלא הליקוי הרפואי היה דינו של הנאשם נגזר לשנות מאסר ארוכות וממושכות".

 

אמו של הצעיר אמרה לאחר גזר הדין: "הילד שלי עם גידול בראש. הוא אוטיסט. בגרמניה לא שמים אוטיסטים בכלא. זה לא המקום שלו וזה אכזרי מאוד. היו עוד מקרים של נערים בעולם והם לא הלכו לכלא אלא לשיקום. אני מתביישת שהמדינה נוהגת ככה".

 

תמחור שירותי ההפחדה

ההאקר ככל הנראה נהג לקבל "הזמנות" לאיומים ב"רשת האפלה" (דארק-נט), ולאחר מעשה הוא שלח להם קלטת אימות שבה נשמעים האיומים ותגובת המאוים. הוא הציע סרטוני הדרכה שמסבירים כיצד עורכים שיחת איום ואסף מדריכים המסבירים איך לייצר חומרי נפץ ומטענים, הסברים על שיטות חבלה ורצח, ומדריכים לייצור רעלים וציאניד.

 

גזר הדין מפרט כמה גבה ההאקר על פעולותיו:

  • 30 דולר עבור איום במייל על טבח בבית ספר
  • 40 דולר עבור שיחת טלפון מאיימת "הנוגעת לטבח בבית פרטי".
  • 80 דולר עבור איום טלפוני בנוגע לטבח בבית ספר.
  • 500 דולר עבור שיחת איום על הטמנת פצצה במטוס.

השופט צבי גורפינקל (צילום: מוטי קמחי)
השופט צבי גורפינקל(צילום: מוטי קמחי)

הנאשם עקב אחרי דיווחים בכל תקשורת ושמר תיעוד של תוצאות מעשיו. בגזר הדין צוין שב-2016 הוא איים על כמה בתי ספר יסודיים בישראל, אבל הפסיק לאחר שהמעשים לא קיבלו סיקור תקשורתי מספק ותגובת המוסדות הייתה מתונה.

 

הרקע הקשה של הנאשם

חלק נכבד מהמעשים הוא ביצע בעת שהיה קטין. לפי החוק, יש אפשרות שקטין לא יורשע אף שהודה בעבירות. גורמי מקצוע שבחנו אותו ראו שהוא מגיע מרקע קשה ומגיל צעיר התקשה להשתלב במסגרות - בגן ובבית הספר. הוא קיבל חינוך ביתי באישור וכך למד.

 

שירות המבחן שרצה לבדוק את מצבו התרשם שהוא מדבר ברהיטות ובשטף ובקשר עין עם אנשי המקצוע. הוא סיפר להם שאת הרעיון לבצע את העבירות שאב מצפייה בסרטונים ברשת ושהאיומים שביצע מילאו אותו בהתרגשות.

 

השופט גורפינקל ציין פרט חשוב שסלל את הדרך לקביעה שלפיה מדובר באדם מסוכן חרף היותו אוטיסט: גם כשהיה בין כותלי הכלא בפיקוח הוא הצליח לחזור לבצע עבירות (שיחות מאיימות למוסדות וניסיון בריחה מרכב המעצר, שבוצעו בתחכום רב ועליהם הוא עומד לדין בנפרד).

 

החזרה על המעשים, הסביר השופט, סתמו את הגולל על האפשרות של שיקומו במסגרת אלטרנטיבית שאיננה מעצר, כגון הוסטל סגור. כעת ינסה הצעיר להפוך את ההחלטה וסנגורו צפוי לערער לעליון על עצם ההרשעה וגזר הדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הנאשם לקראת גזר הדין, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים