שתף קטע נבחר
 

שני צבי ים ירוקים קטועי גפה עברו לירושלים

נס וים, שני צבי ים ירוקים וצעירים שהסתבכו בשקי פלסטיק בים וסבלו מפציעות שחייבו את קטיעת הסנפיר הקדמי, שוקמו במרכז הארצי להצלת צבי ים במכמורת. השבוע הם הועברו לביתם החדש באקווריום ישראל בגן החיות התנ"כי בירושלים ויהוו נציגי הסברה לציבור על סכנות הפסולת הימית

 

צילום: שרה אוחיון, יניב לוי, ענת בהר, חגית אלבז וארז ארליכמן

צילום: שרה אוחיון, יניב לוי, ענת בהר, חגית אלבז וארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בחנוכה לפני כשלוש שנים יצאו שרה אוחיון, אקולוגית ימית ודוקטורנטית באוניברסיטת תל אביב ונדב בירן, פעיל לשימור טבע, לסיור במקטע חוף שמורת גלים בין חיפה לעתלית, לאחר סערה חורפית במטרה לתעד את הטבע.

 

נס, צב ים ירוק (צילום: שרה אוחיון)
נס, צב ים ירוק ב-2015 בחוף הים(צילום: שרה אוחיון)

נס, צב ים ירוק (צילום: שרה אוחיון)
הסתבך בשק פלסטיק(צילום: שרה אוחיון)
 

הצב "המת" פקח עיניים

"בסוף הסיור ראינו צב ים ירוק קטן שמכוסה בשק יוטה. כשהתקרבנו, התאכזבנו לראותו כי הוא נראה מת. פרשנו את השקית על החוף וראינו שמדובר בשק סוכר שמקורו במצרים, שנכרך סביב הסנפיר הימני הקדמי של הצב וכמעט קטע אותו לגמרי ונכרך גם סביב צווארו של הצב", משחזרת אוחיון את המפגש עם הצב.

 

"כשבאתי לצלם אותו כדי לתעד את הצבים המתים שנפגעים מפסולת והתקרבתי אליו, לפתע הוא פקח את עיניו ועפעף. כשראינו שהוא חי, יצרנו קשר עם פקח רשות הטבע והגנים באזור. הצב הועבר לטיפול במרכז ההצלה הארצי של צבי הים של רשות הטבע והגנים במכמורת, שם הצילו את חייו".

 

נס, צב ים ירוק (צילום: שרה אוחיון)
מקבל טיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים(צילום: שרה אוחיון)

נס במרכז הארצי להצלת צבי ים במכמורת (צילום: רשות הטבע והגנים)
צילום הרנטגן של נס. נאלצו לקטוע את הסנפיר הימני הקדמי(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

במרכז להצלת צבי ים העניקו לנס טיפול ראשוני לאחר שהגיע במצב קשה, כשהוא קפוא ורזה. עקב הנמק ברגלו הימנית הם נאלצו לכרות אותה.

 

הצב ים חולץ פצוע קשה בלב ים מול קיסריה

צב ים ירוק צעיר נוסף שזכה לשם "ים", נמצא בקיץ 2016 על ידי מתנדב השיטור הימי שאיתר אותו בלב ים, מול חופי קיסריה כשהוא מסובך קשות בשק פלסטיק.

 

לדברי יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים, "במהלך במהלך ניסיונות החילוץ, נגדעה הגפה הקדמית שכבר סבלה מנמק מתקדם. ים החלים מפציעתו אך נותר נכה וסופח לגרעין הרבייה בפברואר 2017 יחד עם הצב נס".

 

לוי מצויין כי בגרעין הרבייה ישנם כמה עשרות צבי ים ירוקים והם מהווים את המעוז האחרון של צבי הים שמספרם מוערך בחופי ישראל בפחות מ-10 נקבות מטילות בלבד.

 

נס, צב ים ירוק (צילום: שרה אוחיון)
משתקם בקצב איטי(צילום: שרה אוחיון)

 

נס וים עברו דירה ממכמורת לירושלים

השבוע הועברו נס וים אל ביתם החדש באקווריום ישראל שבגן החיות התנ"כי בירושלים, שם הוכנסו אל מיכל עצום בו יחלקו את המרחב עם בעלי חיים ימיים נוספים, ביניהם טריגונים ודגים נוספים.

 

"הכנו להם אקווריום עם ההתאמות הנדרשות עבורם - הטמפרטורות, מזון ואיכות המים. בגלל הנכות שלהם, הצבים לא היו שורדים בים ולא היה ניתן להחזיר אותם לסביבתם הטבעית, כיוון שלא היו מצליחים לצוד את האוכל שלהם", מסביר ל-ynet אלון לוי, מנהל אקווריום ישראל.

 

צוות האתר נערך בהתלהבות לקבלת הצבים, כולל שאיבת החצץ באקווריום כדי למנוע אפשרות שהצבים ייבלעו אותו וייחנקו.

 

נס וים באקווריום ישראל בירושלים (צילום: חגית אלבג)
נס וים באקווריום ישראל בירושלים(צילום: חגית אלבג)

נס וים באקווריום ישראל בירושלים (צילום: חגית אלבג)
נס וים באקווריום ישראל בירושלים(צילום: חגית אלבג)

 

בעתיד ישובו לסייע לרביית צבות הים הירוקות

לדברי יניב לוי, צבי הים אומנם סובלים מנכות פיזית בגיל כה צעיר, אך "סיכויים בטבע יחסית נמוך להישרדות ותועלתם בשבי כצבים מתרבים גבוהה יותר. מבחינה גנטית, לאחר מחקר שנעשה ע"י ד"ר ירון טיקוצ'ינסקי בשיתוף עם המרכז להצלת צבי ים, גילינו כי הגנטיקה של הצבים הינה חשובה לקיומו של גרעין הרבייה של צבי הים הירוקים".

 

בעוד מספר שנים, כשיגיעו לגיל התבגרות מינית, יוחזרו הצבים אל המרכז במכמורת, שם יוכלו להתרבות עם נקבות בשבי שיטילו את ביציהן בחוף ים מלאכותי. התקווה הגדולה היא כי בסוף התהליך, ישוחררו האבקועים (צבי הים שבקעו) בחזרה לטבע. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרה אוחיון
נס, צב הים הפצוע
צילום: שרה אוחיון
מומלצים