שתף קטע נבחר
 

מחקר: קפה או תה בהריון – סיכון גבוה ללידת פג

חוקרים מצאו כי נשים שצרכו כמות קפאין גבוהה משתיית תה או קפה במהלך ההריון, ילדו תינוקות במשקל נמוך יותר. החוקרים: צריכה מוגברת של קפאין עלולה לפגוע בעובר ולסכן אותו

עדות מחקרית נוספת לסכנות הקפאין בהריון: חוקרים מצאו כי נשים שצרכו קפה או תה במהלך ההריון, ילדו תינוקות קטנים יותר והיו בסיכון גבוה יותר ללדת פג. הממצאים פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת האמריקני לתזונה קלינית.

 

הקולג' האמריקני לגינקולוגיה ומיילדות ממליץ על לא יותר מ-200 מ"ג של קפאין ביום, ואילו ארגון הבריאות העולמי ממליץ שלא לצרוך מעל 300 מ"ג קפאין ביממה במהלך ההריון. מחקרים קודמים כבר מצאו קשר בין חשיפה לקפאין ברחם לבין השפעות שליליות לאם ולעובר.

 

במחקר הנוכחי נבדקו 941 זוגות של אמהות וילדים שנולדו באירלנד, שם נוהגים לצרוך יותר תה מאשר קפה. כמעט מחצית מהאמהות במחקר שתו תה, וכ-40% שתו קפה.

 

קפה (צילום: shutterstock)
השפעות שליליות לאם ולעובר. שתיית קפה בהריון(צילום: shutterstock)

 

החוקרים מצאו כי כל 100 מיליגרם נוסף של קפאין שצרכו הנשים ההרות מדי יום במהלך השליש הראשון של ההריון, היה קשור למשקל לידה נמוך יותר של 72 גרם (2.5 גרם), כמו גם לגיל לידה נמוך משמעותית, אורך הלידה והיקף הראש.

 

נשים ששתו את כמות הקפאין הגדולה ביותר, ילדו תינוקות במשקל של כ-170 גרם פחות מאלה שצרכו פחות. התוצאות נותרו בעינן בין אם הקפאין הגיע מקפה או משתיית תה.

 

"צריכת קפאין גבוהה עלולה לגרום לזרימת דם מוגבלת בשליה, אשר עלולה להשפיע על גדילת העובר ברחם", הסבירו החוקרים, "קפאין יכול גם לחצות את השליה בקלות, והיות שפינוי קפאין איטי יותר ככל שההריון מתקדם, הקפאין עלול להצטבר בגופו של העובר".

 

כוס אחת של 35 גרם של קפה מכילה כ-200 מ"ג קפאין, אך תה מכיל בדרך כלל פחות קפאין והכמות יכולה להשתנות בהתאם לסוג התה והזמן בו הוכן. חברת התה של ליפטון, למשל, מדווחת כי התה השחור שלה מכיל כ-83 מ"ג קפאין בכוס של 12 גרם.

 

"נראה שהציבור אינו יודע כי תה מכיל קפאין", אמרה ראש צוות החוקרים ד"ר קתרין פיליפס, "לכן, נשים צריכות להמעיט בצריכת הקפה והתה במהלך ההריון". לדברי החוקרים, האזהרה לנשים בהריון צריכה להופיע על אריזות הקפה והתה.

 

"לשליה חסר אנזים החשוב בחילוף חומרים תקין של קפאין ולכן העובר מתקשה להתמודד עם כמות גדולה של קפאין אם תגיע אליו", מסביר הפרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי סורוקה, "זו הסיבה שברוב המחקרים הסיקו שעדיף לצרוך לא יותר משלוש כוסות קפה ליום".

 

האם יש סיבה לפאניקה? פרופ' שיינר מרגיע: "בניגוד לאלכוהול ועישון, שני גורמי סיכון מוכחים לסיבוכי הריון, הקשר בין קפאין לסיבוכים הוא חלש. באופן אישי לא השתכנעתי בנזק של שתיית קפה, אך בכל זאת אני ממליץ לא לצרוך מעל שתי כוסות ביום בהריון, ובעיקר בשליש הראשון, לפחות עד למחקר הבא".

 

ובשעת החירום - כך מקבלים לידת חירום בבית עד להגעת האמבולנס:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמירה על ההריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים