שתף קטע נבחר
 

איך התזונה שלכם משפיעה על הופעת המיגרנה

שוקולד, יין אדום וגבינה צהובה הם בין המזונות הידועים כמעוררי התקפי מיגרנה. רופא מומחה ותזונאית קלינית מסבירים את הקשר עתיק היומין בין מה שאוכלים ושותים ובין הופעת המיגרנה - ומספקים הסבר מפתיע לתופעה

 

 

 

גלוטן, סוכר, משקאות קלים, חלב, ממתקים, קפה, שוקולד, בצל, טונה, פרי הדר, נס קפה, בשר, אגוזי מלך, גבינה צהובה, חציל, פלפל, בוטנים, אגוזים, שוקו, נקניקים, חלב קוקוס, תיבול אסייתי, שמרים, חומרים משמרים, מלפפונים חמוצים, נקניקיות, גבינת גאודה, בוטנים, גלידה, קרח, דיאט קולה, בורקס, עוגה, חטיפים מלוחים, קולה.

 

התפריט המגוון והארוך הזה הוא רשימה חלקית בלבד של מזונות ומשקאות שאנשים עם מיגרנה תיארו כמעוררי התקף. על פניו נראה כי מי שרוצה להימנע מהתקף מיגרנה, עדיף שלא יאכל כמעט כלום. 

 

כאב ראש ושוקולד (צילום: shutterstock)
הקשר לא הוכח מעולם. שוקולד ומיגרנה(צילום: shutterstock)
  

רבות נכתב ונאמר על הקשר בין תזונה ומיגרנה. הרשת מלאה במידע, רפואי ורפואי פחות, שסוקר את הנושא באריכות ובפירוט. האתר הרפואי WebMD, שנחשב למהימן במידע שהוא מספק לגולשים, מפרט את סוגי המזונות ש"כדאי להיזהר מהם", אך עם זאת מסייג ואומר כבר בתחילת המאמר שאוכל מהווה טריגר לכאבי ראש רק אצל כ-10% מהאנשים שסובלים ממיגרנה. בין המזונות העיקריים שהוא מפרט נמצאים תפוחים, בננות, שעועית ופול, שוקולד, תירס, פירות הדר, יוגורט, אגוזים, בצל ועגבניות.

 

אבל לצערם של אנשים עם מיגרנות (ואולי גם לשמחתם), השפעתם של מוצרי מזון מסוימים על המיגרנה מעולם לא הוכחה מחקרית.

 

הכתבות הקודמות בסדרת המיגרנות:

מיגרנה: אלו הטיפולים שעוזרים להפחית את הכאב

"כמו צירי לידה בראש": לנסות לתאר מיגרנה

מיגרנה: למה ישראלים ונשים סובלים יותר?

 

"זה ברור שהאוכל שאנחנו מכניסים לגוף משפיע על מערכת העיכול שלנו", אומרת תמי אדיב, תזונאית קלינית בשירותי בריאות כללית. "אבל עד היום הקשרים בין רכיבי המזון ובין כאבי הראש לא נבדקו במחקרים גדולים ואמינים, ואלו שכן - לא הוכחו באופן חד משמעי כקשורים לכאב ראש". 

 

אדיב מבקשת להבחין בין הסטטיסטיקה הרחבה של כלל האוכלוסייה ובין המקרה הפרטי, כפי שהיא מכנה אותו. "אצל אדם אחד אלו יכולות להיות עגבניות, אצל אחר בננות ואצל השלישי יין אדום שיגרמו לכאב ראש", היא מסבירה. "ובכל זאת ראו שהייתה הצטברות של דיווחים עצמיים על מאכלים מסוימים. על אף שהקשר לא באמת הוכח מחקרית, המזונות שחזרו על עצמם היו אלו שקשורים לאוכל מעושן ומיושן, כמו נקניקים ונקניקיות למשל, מזונות כבושים ומותססים כמו חמוצים, וגם אלכוהול וקפאין.

 

הקפאין מעלה את לחץ הדם וגורם להתייבשות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפאין מעלה את לחץ הדם וגורם להתייבשות(צילום: shutterstock)
 

"עם זאת, חשוב לזכור שאלכוהול וקפאין גם מייבשים, ובכלל, העבודות שחקרו את הנושא הזה דיברו במקרים רבים על הצטברות של כמה גורמים - למשל, אם אדם גם לא שותה מספיק, גם שותה קפה אחד יותר מדי שמעלה לו את לחץ הדם, גם לא ישן מספיק וגם נמצא בסטרס - הסיכוי להתקף מיגרנה עולה אצלו".

 

גם למונוסדיום גלוטמט ולגלוטן, שני רכיבים תזונתיים שלדברי אדיב יצאו להם מוניטין גרועים בכל הקשור לבריאות בכלל ולכאבי ראש בפרט, אין באמת הוכחה מחקרית לקשר למיגרנות וכאבי ראש. "ה-MSG לא בריא לנו בכלל, בעיקר בגלל המלח וגם כי בדרך כלל אפשר למצוא אותו במאכלים שאינם בריאים כמו חטיפים למיניהם. בנוגע לגלוטן, היה מחקר שמצא קשר כלשהו אצל אנשים עם מעי רגיז שסובלים גם ממיגרנות. במקרים כאלו הייתי ממליצה לנסות להוריד את הגלוטן מהתפריט ולראות מה קורה".

 

 

-יש לך המלצה תזונתית גורפת לכל הסובלים ממיגרנות?

"ההמלצה העיקרית מבחינתי היא לנהל יומן אכילה מסודר ולעקוב אחר מה שאכלנו ביממה שקדמה לכאב. אם יש משהו שחוזר על עצמו - לנסות להימנע ולבדוק איך זה משפיע. לכל אחד שסובל מבעיה בריאותית ורוצה להבין מה קורה איתו אני ממליצה קודם כל להתחיל לאכול מסודר, זה נכון לכולם ולאנשים עם מיגרנות בפרט. היעדר סדר יום קבוע יכול לעורר את המיגרנה. בנוסף, כמובן, לנסות להימנע ככל האפשר ממזון מעובד, הוא לרוב יכיל את כל הרכיבים החשודים".

 

"הקשר בין יין ושוקולד למיגרנה מנותק מהמציאות" 

"הקשר בין מיגרנה ותזונה הוא קשר בעייתי", אומר ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המערך הנוירולוגי, מנהל המרפאה לכאבי ראש ופנים באיכילוב. "הקישור הזה התחיל בעצם ממקום של מחסור בטיפולים במיגרנה. חיפשו את ההיגיון מאחורי התופעה הזו, שאנשים בריאים מרגישים טוב, ואז פתאום כמו 'בום' - נתקפים במיגרנה. אז כשאין טיפול או גורם מובהק למחלה, התחילו לבדוק את הגורמים שקרו באותו יום והיו יכולים לגרום להתקף. כל זה הוביל את הרופאים לחפש גורמים תזונתיים למיגרנה".

 

יין ושוקולד (צילום: shutterstock)
יש אנשים שיכולים לחטוף מיגרנה רק מלהביט על התמונה הזאת. שוקולד ויין אדום(צילום: shutterstock)

משנות השישים ועד שנות השמונים של המאה הקודמת, כך לדברי ד"ר מוסק, הנטייה בקרב הרופאים הייתה לטפל במיגרנה דרך התזונה. "בשנות השבעים בוצע מחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת 'סיינס' ובדק לראשונה באופן מובהק את הקשר בין מזונות שמכילים כמות גבוהה של טיראמין ובין התקף מיגרנה, והמחקר הזה שלל את הקשר. זו הייתה הפעם הראשונה שעשו את הדבר המתבקש - לתת מזונות שמכילים טיראמין לחולי מיגרנה ולראות אם הם גורמים להופעת התקף".

 

לדברי ד"ר מוסק, אף על פי שרוב המחקרים שניסו לקשר בין תזונה ומיגרנה לא הצליחו להוכיח את הקשר, המיתוס נשאר חקוק בסלע, וכמו שמועות רפואיות רבות שקונות אחיזה בקרב הציבור, הוא ממשיך להשפיע עד היום.

 

"בפועל, אם מסתכלים על מחקרים רפואיים שמנסים להבין את הקשר בין תזונה ומיגרנה, רוב המחקרים שוללים אותו", מסביר מוסק. "הדוגמא הטובה ביותר לכך היא שוקולד ויין אדום. אנחנו יודעים שחלק גדול מחולי המיגרנה מתרחקים משני המזונות הללו כמו מאש, אבל העובדה בשטח היא שזה לא פותר להם את המיגרנה".

 

כשמדברים עם אנשים עם מיגרנות, הם יכולים להישבע ששוקולד ויין אדום גורמים להתקפים. איך אפשר להסביר את זה? 

"יש כאן חלק תפיסתי גדול מאוד. הם שמעו ששוקולד ויין עושים מיגרנה ולכן פיתחו פחד מפניהם. מדעית, זה מנותק מהמציאות. אלא אם מזהים אצל אדם ספציפי זרז ספציפי, אנחנו, כחוקרים, כמעט לא מתעסקים עם הזרזים הללו".

 

נהפוך הוא: זה כנראה הקשר הנכון בין שוקולד ומיגרנה

ההסבר שמציע ד"ר מוסק לתופעה שרבים מוכנים להישבע בשמה הוא הפוך לחלוטין מהמקובל. לא השוקולד או הגבינה הם אלו שגורמים להתקף, אלא החשק לאכול אותם הוא למעשה חלק מתופעות המיגרנה עצמן. "התקף מיגרנה מתחיל למעשה כ-72 שעות לפני שהכאב עצמו תוקף", מסביר ד"ר מוסק.

 

"פרק הזמן שקודם לכאב במיגרנה, שנקרא פרודרום, כולל שינויים כימיים ועצביים שמתחילים עד שלושה ימים לפני הופעת הכאב עצמו. השינויים האלה מתבטאים בין השאר בעצבנות, אי שקט, עלייה בפיהוקים וגם עלייה בחשק לאכול כל מיני דברים שמכילים סרוטונין, בהם למשל שוקולד. אז אוכלים את המזונות האלו, ויומיים שלושה לאחר מכן מופיע הכאב, ולא להפך".

 

אז אנשים עם מיגרנה יכולים לשתות יין אדום ולאכול שוקולד כאוות נפשם? זו בשורה נהדרת בשבילם

 

"ההמלצה העיקרית שלי היא בעיקר להיות ביקורתיים כלפי כל דבר שאתם שומעים או קוראים. המידע בפורומים הוא רחב ומגוון, ולא תמיד מבוסס על אמיתות מדעיות. הימנעות משוקולד לדעתי היא גזירה קשה, והיות שהקשר האמיתי בין שוקולד ובין מיגרנה לא הוכח מדעית, רוב הסיכויים שגם אצלכם השוקולד הוא לא הגורם למיגרנה. גם יין אדום הוכח מדעית כגורם למיגרנה אצל אחוז מצומצם מאוד מהאנשים, ומרביתם יכולים לשתות אותו ללא שום חשש.

 

"אני ממליץ לנהל יומן אכילה ולזהות את הקשרים בין המזון שאכלתם ובין הופעת כאב הראש, ובעיקר לסמוך פחות על פורומים ויותר על הרופאים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זו רק שמועה? יין אדום גורם למיגרנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים