"יום עצוב": מנהיגי האיחוד אישרו את הברקזיט
בפסגה בבריסל אישרו מנהיגי 27 המדינות האחרות את ההסכם הקובע את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. נשיא צרפת: "לא שמחה, לא אבל". הולנד: "כולנו מפסידים". המכשול הבא: ההצבעה בפרלמנט הבריטי
מנהיגי האיחוד האירופי אישרו בצהריים (יום א') רשמית את הסכם הברקזיט בין האיחוד לבין בריטניה, וקראו לבריטים לתמוך בהסכם כפי שמבקשת ראש ממשלתם תרזה מיי – המתמודדת עם התנגדות עזה להסכם בפרלמנט הבריטי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בקושי חצי שעה נדרשה ל-27 המנהיגים של מדינות האיחוד מלבד בריטניה שהתכנסו בבריסל כדי לתת כצפוי את אישורם להסכם, בן 600 עמודים, הקובע את תנאי הפרישה של הממלכה מהאיחוד, ולהצהרה, באורך 26 עמודים, הקובעת את עתיד הסחר החופשי בין הצדדים. זמן קצר אחרי שאישרו את המסמכים הצטרפה אליהם רה"מ מיי.
"זה ההסכם", הצהיר נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר בכניסתו לישיבה, והביע אמון בכך שמיי תזכה באישור הפרלמנט הבריטי להסכם. הוא אמר כי היום הוא "יום עצוב" וכי הברקזיט הוא "טרגדיה" ומהלך קשה לשני הצדדים. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי פרישתה של בריטניה אינה רגע של שמחה או של אבל, אלא רגע של בחירה חופשית עבור הבריטים.
אף שנשיא הנציבות העריך שהפרלמנט הבריטי יאשר את ההסכם, נשיאת ליטא שיקפה את החששות שעדיין קיימים כשצייצה בטוויטר אחרי הישיבה: "תהליך הפרישה עדיין רחוק מלהסתיים".
ראש ממשלת הולנד מארק רוטה שיבח את האופן שבו ניהלה תרזה מיי את המשא ומתן, והזהיר את מתנגדיה במפלגת הלייבור ובמפלגה השמרנית שטוענים כי לונדון יכולה להשיג הסכם טוב יותר. "זה המקסימום שכולנו יכולים לעשות", אמר, והניד בראשו לשלילה כשנשאל אם האיחוד האירופי עשוי לעשות ויתורים נוספים. "האיחוד האירופי שונא את הברקזיט, אין כאן מנצחים – כולנו מפסידים".
הבטחות על גיברלטר
המכשול הגדול ביותר שנותר עדיין בפני הסכם הברקזיט הוא השאלה אם ממשלת המיעוט המפולגת של תרזה מיי מסוגלת להעביר אותו בפרלמנט. לפי ההסכם שגובש בין בריטניה לאיחוד האירופי תהיה לונדון חייבת להמשיך לעמוד בתקנות רבות של האיחוד האירופי כדי לשמר את קשרי המסחר בין הצדדים, ומתנגדי ההסכם בלייבור ובמפלגה השמרנית טוענים כי הוא משאיר למעשה את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי ואינו מאפשר לה לצאת לדרך עצמאית לגמרי.
תרזה מיי ובכירים באיחוד האירופי מזהירים בחודשים האחרונים כי אם ההסכם שיביאו לפרלמנט הבריטי לא יאושר, פירוש הדבר עלול להיות פרישה של בריטניה מהאיחוד בלי הסכם על תנאי העזיבה, ובמצב כזה עלול להיווצר כאוס תחבורתי וכלכלי. מאז ההכרזה לפני 10 ימים שגובש הסכם התחזק הפאונד, אבל חברות ומשקיעים עדיין חוששים מהעתיד לבוא. בתקופת המעבר של הברקזיט, שתימשך שנתיים עד ארבע שנים, אמורים על פי ההסכם להיות שינויים קלים בלבד ביחסים בין בריטניה לאיחוד.
המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית, שהקולות שגרפה בצפון אירלנד אפשרו למיי להקים ממשלה אחרי שאיבדה את הרוב בפרלמנט בבחירות אשתקד, הודיעה כי תנסה לסכל את הסכם הברקזיט בפרלמנט, בין השאר משום שהוא מחייב את לונדון לעמוד בתקנות רבות שבריטניה לא תהיה עוד שותפה לקביעתן, ובמידה מסוימת גם בשל החשש שההסכם יחליש את הקשר של בריטניה עם צפון אירלנד, שהיא טריטוריה שלה.
השאלה כיצד להשאיר את פתוח הגבול הבעייתי בין צפון אירלנד לבין הרפובליקה של אירלנד, שהיא חברה באיחוד האירופי, מבלי להקים מחסומים, הקשתה מאוד את השיחות בחודשים האחרונים. נוסף על כך, בסוף השבוע איים ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס להחרים את הישיבה שנועדה להיום אם ההסכם לא ישונה כך שיבטיח שלמדריד תהיה השפעה משמעותית על היחסים העתידיים בין גיברלטר, טריטוריה בריטית השוכנת בדרומה של ספרד, לבין האיחוד האירופי. אתמול אחר הצהריים הודיע כי קיבל בכתב הבטחות בנושא.