שתף קטע נבחר

 

נתניהו לנשיא צ'אד: "אחרי עומאן, יהיו ביקורים דומים במדינות ערב"

במסיבת העיתונאים עם נשיא צ'אד אמר רה"מ: "מעולם לא ניתקנו קשר". הנשיא דבי ענה: "חידוש היחסים לא יעלים את הבעיה הפלסטינית". בשיחות עלתה האפשרות לכינון יחסים עם סודאן, שיאפשרו טיסות ישראליות מעליה לדרום אמריקה. ריבלין: "עבורנו אפריקה היא העתיד, צ'אד היא העתיד"

 

ההצהרות של נתניהו ונשיא צ'אד    (צילום: אלכס גמבורג)

ההצהרות של נתניהו ונשיא צ'אד    (צילום: אלכס גמבורג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב (א') כי בקרוב יערוך ביקורים נוספים במדינות ערב. במסיבת עיתונאים עם נשיא צ'אד אידריס דבי הוא אמר: "כמו שראינו בביקור שלי בעומאן, העובדה שהגעת מסמלת פריצת דרך לרבים שיבואו. יהיו ביקורים דומים במדינות ערביות בקרוב". 

 

על היחסים בין המדינות הוא הצהיר: "מעולם לא ניתקנו את הקשר שלנו". נשיא צ'אד ענה לו: "הרצון הוא להיכנס לעידן חדש של חידוש היחסים הדיפלומטיים. אבל חידוש היחסים לא יעלימו את הבעיה הפלסטינית".

 

אחד הנושאים שעלו בשיחות עם הוא רצונה של ישראל לאפשר טיסות ישירות מדרום אמריקה לארץ דרך מרכז אפריקה - בציר ניגריה, צ'אד וסודאן. נשיא צ'אד הסכים עקרונית לאפשר טיסות מעל ארצו. בשיחותיו כאן הוא הבהיר שישראל קרובה מאוד לפריצת דרך ביחסים עם סודאן – שמוגדרת על פי חוק כמדינה אויב אך עוברת בשנים האחרונות שינוי חיובי ומתקרבת מאוד לארה"ב. נשיא צ'אד הבטיח לסייע במאמצי השכנוע של סודאן. במידה שתושג הסכמה מהסודאנים – ניתן יהיה למסד קווי תעופה ישירים מדרום אמריקה, בדגש על ברזיל.

 

נשיא צ'אד דבי עם הנשיא ריבלין    (צילום": לע"מ)

נשיא צ'אד דבי עם הנשיא ריבלין    (צילום": לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם נשיא צ'אד אידריס דבי  (צילום: רויטרס)
נתניהו ונשיא צ'אד במסיבת העיתונאים. "מעולם לא הפסיק הקשר"(צילום: רויטרס)

נשיא המדינה ראובן ריבלין פגישה עם נשיא צ'אד אידריס דבי  (צילום: עמית שאבי)
ראובן ריבלין ונשיא צ'אד אידריס דבי (צילום: עמית שאבי)

בהצהרה המשותפת הוסיף נתניהו: "צ'אד היא מדינה חשובה באפריקה וחשובה לישראל. בשנתיים האחרונות הייתי שלוש פעמים באפריקה - מזרח ומערב אפריקה, אני מקווה שבעזרתך אגיע גם למרכז אפריקה ואוכל להביא איתי אנשי עסקים ישראלים וחברות גדולות, כל דבר שיכול לשפר את תנאי המחייה באפריקה. ישראל מגיעה שוב לאפריקה, אפריקה מגיעה שוב לישראל".
 
נשיא צ'אד ענה לו: "אני שמח להיות כאן בארצך היפה, לאור הזמנתך. זהו ביקור שיאפשר לפתוח דף חדש ביחסים של שתי המדינות. זהו ביקור היסטורי גם עבור ישראל וגם עבור צ'אד".
 
 
"הביקור הנוכחי משקף בעצם את הכוונה שלנו לקחת את אותן מגעים שהיו ברקע כל הזמן ולתת להם ביטוי מלא יותר. הרצון הוא להיכנס לעידן חדש של שיתוף פעולה וחידוש היחסים הדיפלומטים", הוא הוסיף.
 
עם זאת הבהיר נשיא צ'אד: "כמובן שחידוש היחסים הדיפלומטיים בינינו, שאני אישית מאוד רוצה בהם, זה לא דבר שיכול להעלים את הבעיה הפלסטינית. אני עצמי הצהרתי כבר לא פעם באו"ם שמדינתי מייחלת להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. אנחנו חושבים שהשלום הזה צריך לשקף את עקרונות מועצת הביטחון, הליגה הערבית, עקרונות מדריד, והסכמים ביליטרליים בין הצדדים".
 
במסיבת העיתונאים נשאל נשיא צ'אד אם הוא דן עם נתניהו בעסקאות נשק בין המדינות. הוא סירב להשיב וראש הממשלה התייצב להגנתו ואמר: "דנו על מה שדנו". 
ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם נשיא צ'אד אידריס דבי  (צילום: רויטרס)
נתניהו ונשיא צ'אד. "חידוש היחסים לא יכול להעלים את הבעיה הפלסטינית"(צילום: רויטרס)

ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם נשיא צ'אד אידריס דבי  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
לאחר פגישתו עם ריבלין, נפגש דבי עם הנשיא ראובן (רובי) ריבלין. בפתח הפגישה אמר ריבלין: "צ'אד היא מדינה חשובה. מדינה שנאבקת בטרור, ומדינת ישראל ניצבת לצידה במאבק הצודק הזה. עבורנו אפריקה היא העתיד, צ'אד היא העתיד. אני מקווה שבקרוב מאוד יתחדשו היחסים בינינו ומקווה שאקבל במהרה את כתב האמנה של שגריר צ'אד בישראל".
 
הוא הוסיף: "יחסים מלאים בינינו יעמיקו יעמיקו את הקשרים בין המדינות והעמים ויהיו טובים לשתי המדינות. אני רוצה, בעזרתך, לקרוא לשאר המדינות באפריקה שאיתן אין לנו עדיין יחסים עדיין, להיות חלק מהשינוי ולראות בישראל שותפה ובת ברית".
 
נשיא צ'אד אמר בשנית כי היחסים בין המדינות לא התנתקו באופן מלא, ותמיד נשמר הקשר. הוא הוסיף: "זה המשך הגיוני, שבסופו של דבר תגיע גם הזמנה רשמית לביקור כאן אצלכם, ואני קיבלתי את ההחלטה להיענות להזמנה. בעצם מדובר כאן על מעין 'שבירת קרח' אפשר לומר".
 
דבי התייחס שוב לבעיה הפלסטינית והבהיר שחידוש היחסים לא יפתור אותה: "הבעיה הרי קיימת כבר מ-1948, דורות רבים חוו אותה. האנושות חוותה קשיים רבים בהיסטוריה שלה, גם אתם כישראלים חוויתם במהלך מאות בשנים היסטוריה קשה. חשוב שבני אדם ידברו אלה אל אלה. קל מאוד ללחוץ על ההדק, אבל קשה מאוד למנוע מלחמה".

צחי הנגבי מקבל את פניו של נשיא צ'אד בנתב
צחי הנגבי מקבל את פניו של נשיא צ'אד בנתב"ג

דבי שולט בצ'אד מאז 1990, אז תפס את השלטון בהפיכה צבאית. הוא החל את הקריירה הפוליטית כאיש צבא. הוא התגייס לצבא בשנות ה-70 כאשר ארצו הייתה בעיצומה של מלחמת אזרחים, והתגלה כקצין מצטיין. הוא נשלח להכשרה צבאית בבית הספר הגבוה למלחמה בצרפת ושם גם קיבל רישיון טיס. מעמדו התבסס בשנות ה-80 אחרי שהפך למפקד כוחות המורדים בהנהגתו של היסן הברה, שהפך בהמשך לנשיא. בהמשך התערערו היחסים בין השניים ודבי נמלט לסודן השכנה, שם איגד צבא של תומכים. ב-1990 הוא חזר לצ'אד ותפס את השלטון.

צ'אד תעודת זהות ()
.

שיא צ'אד אידריס דבי במהלך האירועים לציון 100 שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה בצרפת, ב-10 בנובמבר (צילום: רויטרס)
ארכיון. אידריס דבי (צילום: רויטרס)

 

צ'אד שנמצאת בלב אפריקה, היא המדינה ה-22 בגודלה בעולם מבחינת שטח, אך אוכלוסייתה דלילה יחסית ומונה כ-15.8 מיליון בני אדם. במדינה מתקיימות בחירות לנשיאות אחת לחמש שנים, אך לפי ארגון Freedom House, המנטר את רמת הדמוקרטיה ברחבי העולם, צ'אד מוגדרת מדינה "לא חופשית". הממשלה מדכאת פעילות מחאה נגדה, שמה במעצר פעילי אופוזיציה ומדיחה אישים פוליטיים בכירים שמותחים ביקורת על פעילותה.

 

צ'אד אינה מדינה בעלת רוב מוסלמי מובהק: 52.1% מהתושבים בה הם מוסלמים ו-44% נוצרים קתולים ופרוטסטנטים. היא חברה בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי. השפות המדוברת בה הן צרפתית וערבית (השפות הרשמיות), סרה, ויותר מ-120 שפות וניבים שונים.

 

ד"ר יונתן פרימן, החוקר את יחסי החוץ של מדינת ישראל ומרצה במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים, ממפה את האינטרסים ההדדיים של ישראל וצ'אד אשר להערכתו הובילו לביקור: "צ'אד היא מדינה שמתמודדת עם הרבה אתגרים שגם ישראל מתמודדת איתם. ראשית, היא נלחמת נגד הרבה ארגוני איסלאם קיצוני שפועלים בשטחה, כגון דאעש ובוקו חראם, וזקוקה לידע ולטכנולוגיה כדי להיאבק בהם. כמו כן, היא סובלת מתהליכים טבעיים כגון מדבור ובצורת, שגם ישראל סובלת מהם ומפתחת ומייצאת טכנולוגיות כדי להתמודד איתם.

 

"הקשר עם צ'אד בפרט ועם אפריקה בכלל הוא חשוב לישראל. מדינת ישראל זקוקה ליבשת הזאת לא רק כלקוח לייצוא הטכנולוגיות השונות שהיא מפתחת, אלא גם מבחינה דיפלומטית. מדובר ביבשת עם מיליארד תושבים המחולקת בין כ-50 מדינות. כלומר, 50 אצבעות באו"ם. כמו כן, ישראל שואפת בשנים האחרונות להתקבל כחברה באיחוד מדינות אפריקה, ושיפור היחסים עם מדינות היבשת יוכל לאפשר זאת בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו ונשיא צ'אד נפגשו בירושלים
צילום: רויטרס
מומלצים