שתף קטע נבחר
 

טביעות האצבע של רמברנדט? חדשות האמנות

האם הציבור יזכה לראות את הציור היקר של הוקני, למי שייכות טביעות האצבע על סקיצה מ-1655, ודמיאן הירסט שוב מעצבן את הקטארים. וגם: המלצות מפסטיבל הצילום הבינלאומי בתל אביב

 

יצירות מופת בידיים פרטיות

עדיין לא נחשף קונה הציור של דיויד הוקני במחיר שיא לאמן חי של 90.3 מיליון דולר, אבל לאור המחיר הגבוה סביר להניח שלא מדובר במוזיאון - אלא אולי באבו דאבי או קטאר. המכירה הזו, כמו מכירות אחרות של יצירות מופת, מעלה שאלות מוסריות לגבי שלילת זכות הציבור הרחב ליהנות מנכסי צאן הברזל של התרבות האנושית. יצירות רבות אכן נתרמות לבסוף למוזיאונים, הנאלצים לסמוך יותר ויותר על נדיבות ליבם של אספני האמנות החשובים, אבל רבים פשוט נעלמים. למשל ציור חשוב של ואן גוך, פורטרט של ד"ר גאשה, נמכר ב-1990 לאיש עסקים יפני ומאז לא נראה. במחיר של 82 מיליון דולר הציור הפך ליקר ביותר שנמכר אז במכירה פומבית. הקונה, רויוו סאיטו, אמר שהיה רוצה שהציור יישרף יחד עם גופתו לאחר מותו. הוא לא הספיק ליהנות ממנו זמן רב כי ב-1996 נפטר, ועדיין לא ידוע היכן היצירה. העניין הוא שכאשר יצירת מופת הופכת לרכוש פרטי, הקונה באמת יכול לעשות איתה כל מה שבא לו - אפילו להשמידה.

 

דיוויד הוקני Portrait of an Artist (צילום: AFP)
האם הציבור יזכה לראותו? הציור של דיויד הוקני(צילום: AFP)

טביעות אצבע של רמברנדט?

הנה ציור שהיה חבוי באוסף פרטי במשך 60 שנה: סקיצה של רמברנדט מ-1655 המתארת את ישו מתפלל. הציור השתתף בתערוכה בלובר ב-2011, אז התגלו טביעות אצבע בשכבת הצבע באמצעות רנטגן. בחודש הבא הציור יוצא למכירה בבית המכירות סותבי'ס, ובכתבה, עיתון הגרדיאן מציין שטביעות האצבע הן כמעט בוודאות של האמן. נציג בית המכירות אומר כמובן שלא ניתן להוכיח זאת. טביעות האצבעות אינן נראות לעין כי הן נמצאות בשכבת הצבע המכוסה לקה, אבל עצם הידיעה שהן שם בוודאי מוסיפה חן לסיפור שמאחורי הציור. 

 

רמברנדט ()
הציור של רמברנדט שבו נמצאו טביעות האצבעות

 

לטורים נוספים של דבי לוזיה ב-ynet

היצירה היקרה ביותר לאמן חי נמכרה ב-90 מיליון דולר

וורהול חוזר

לאן נעלם הציור של דה וינצ'י?

 

תשעה ירחי לידה

דמיאן הירסט מצליח לייצר כותרות גם על עבודות ישנות. למשל, פסלי ההיריון שכבר ב-2013 הותקנו בבית חולים המוקדש לנשים ולילדים בקטאר. 14 פסלי הברונזה הענקיים, המתעדים את תהליך התפתחותו של העובר בתוך הרחם ועד אחרי הלידה, עדיין מצליחים לעצבן את הקטארים - אולי כי מדובר בפסלי העירום היחידים בממלכה. זו כנראה הסיבה שהפסלים היו מכוסים מאז 2013 באמתלה שהכיסוי נועד להגן עליהם מפני עבודות בנייה, אך עתה הם נחשפו שוב.

 

עבודתו של דמיאן הירסט בקטאר

 

ואצלנו?

המלצה חמה במיוחד על פסטיבל הצילום הבינלאומי שנפתח בסוף השבוע בתל-אביב בחלל מפתיע - שעד לאחרונה שימש כחנות הדגל של גולף אנד קו בעיר. זוהי המהדורה השישית של הפסטיבל באוצרותה של מיה ענר, והשנה לראשונה פורסם קול קורא בינלאומי שהניב 900 פניות מכל העולם. כשיש מבחר כה עשיר, התוצאות בהתאם. הוועדה בחרה 29 אמנים מצויינים, שמתייחסים לנושא השנתי "יחסים". בנוסף מוצגות תערוכות חברתיות שהן תוצאה של פעילות עמותת הפסטיבל עם קהילות מוחלשות במהלך כל השנה. שפת הצילום מאפשרת ביטוי ועיבוד של קשייהם בחיים. במהלך הפסטיבל, שיתקיים עד 1 בדצמבר, יתקיימו סדנאות ואירועים לכל המשפחה ליצירת חוויה וחגיגה של אמנות מרגשת.

 

פסטיבל הצילום הבינלאומי (צילום: דבי לוזיה)
מתוך פסטיבל הצילום הבינלאומי(צילום: דבי לוזיה)

קצרה היריעה לפרט את האמנים המצויינים המוצגים. לצד צלמים מפורסמים כמו רוג'ר בלאן וג'ון פול אוונס, מוצגים צילומים מפרוייקט ים המלח של האמנית סיגלית לנדאו בשיתוף עם יותם פרום, וכן גוף עבודות מפתיע של עברי לידר המעבד את מערכת היחסים המורכבת עם אביו המנוח. עוד הפתעה היא תערוכתו של ינון גל-און, נער בן 15 שהפרעות הקשב שלו הביאו אותו לאימוני שחייה, שם גילה את השקט שמתחת למים.

 

הכותבת היא הבעלים של גלריה שטרן, חוקרת תרבות, וכותבת על אמנות מדי שבוע

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הציור של רמברנדט ובו טביעות האצבעות
לאתר ההטבות
מומלצים