עצרת המאבק באלימות נגד נשים: "זה פוליטי, ח"כים הפילו הצעה למלחמה ברצח נשים"
מאות משתתפים באירוע ברחבת הסינמטק בת"א: "רצח נשים לא מקבל את אותה התייחסות כמו אירוע טרור". ח"כ זנדברג: "זו לא גזירת גורל". נתוני ויצו מראים כי בכל יום נפתחים כ-50 תיקי אלימות במשפחה, כ-200 אלף נשים מוכות חיות בישראל וכ-13 אלף נשים שנפגעו מאלימות טופלו השנה
יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים: מאות בני אדם השתתפו הערב (א') בעצרת המחאה השנתית ברחבת הסינמטק בעיר. המשתתפים צעדו מכיכר רבין וצעקו "די נמאס, תאשימו ת'אנס", "תרבות האונס מתחילה במסדרונות הממשלה" ועוד.
האירוע נתמך על ידי עיריית תל אביב-יפו ואליו חברו הארגונים הפמיניסטיים המובילים בישראל, בהם מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בתל אביב, שדולת הנשים בישראל, רוח נשית, נעמת, כולן – كلهن ומרכז ייעוץ לאישה. חלק מהמשתתפות באירוע, תחת הכותרת "#נשיםלזהסוף", חובשות כובעים ורודים בחיבור למחאה בצעדות הנשים האמריקאיות (The Women's March).
בעצרת אמרה יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג: "אומרים לנו שזה לא פוליטי, אבל כשנבחרי ציבור מפילים הצעה בכנסת נגד מלחמה ברצח נשים - אי אפשר לומר שזה לא פוליטי. הקצאת משאבים זה פוליטי. תוכניות להגנה על נשים זה פוליטי ואנחנו דורשות מהממשלה לקחת אחריות. מכת המדינה הזאת היא לא גזירת גורל".
ההפגנה בתל אביב, הערב:
יו"ר האופוזיציה ציפי לבני: "הפער בין ראש ממשלה שמגדיר - ובצדק - תופעת רצח נשים כטרור, לבין אוזלת היד שהוא מגלה, הוא נורא. דם הנשים זועק ואף ועדה לא תטאטא אותו מתחת לשטיח. מי שלא מתקצב תוכנית לאומית - אחראי. מי שמסרב לוועדת חקירה פרלמנטרית וכופה משמעת קואליציונית - הופך רצח נשים לעניין פוליטי במקום מאבק משותף".
ח"כ מרב מיכאלי: "ב-2018 נתניהו מגלה שיש בעיה עם אלימות כלפי נשים. אי אפשר להמשיך להגיד שזה לא עניין של קואליציה ואופוזיציה. זה עניין של אופוזיציה שנאבקת למען ביטחון אישי לנשים ועניין של ממשלה שמצביעה נגד זה. זה עניין של אופוזיציה שדורשת כסף לטיפול בנשים נפגעות אלימות וגברים אלימים, והממשלה לא מקצה את הכסף הזה".
שירה וייסלבר אמרה בצעדה: "רצח נשים לא מקבל את אותה ההתייחסות כמו אירוע טרור או אירוע ביטחוני כלשהו. הגיע הזמן שיתחילו להתייחס לזה ברצינות ובאותו אופן. בינתיים ממשיכים רק להפריח סיסמאות. זה אבסורד שב-2018 נשים עדיין צריכות לפחד". שני גרנור הוסיפה: "חייבים להפסיק לדבר ולהתחיל לעשות. אלימות נגד נשים עובדת ליד האוזן, לא מקשיבים. אני לא רוצה לפחד כל החיים שלי מה יקרה כשאנשא למישהו או אם יתקפו אותי כשאלך ברחוב".
יו"ר ארגון אסל"י, יותם קונסטנטיני: "הגענו לפה כארגון של גברים כדי להבהיר שאלימות כלפי נשים זו בעיה חברתית. לנו כגברים יש אחריות לדבר עם הגברים על הנושא. אחת מתוך אחת מוטרדת מינית, אחת מחמש עוברת אונס. לא יכול להיות שנשתוק. יש קשר בין סקסיזם והחפצה לאלימות".
"כבר אי אפשר להתעלם מהשינוי החברתי הגדול הזה שמתחולל, ואי אפשר עוד להתעלם מקולן של נשים שדורשות ביטחון בכל מקום - בבית, ברחוב, בעבודה, באקדמיה", מסרו מארגני האירוע. "כעת, יוצאים הארגונים הפמיניסטיים לרחובות בקריאה משותפת: 'די לאלימות כלפי נשים'".
מרים שלר, מנהלת מרכז סיוע תל אביב אמרה כי "בחמש השנים האחרונות עלה מספר הפניות למרכזי הסיוע ב-53%, אבל עולם כמנהגו נוהג - 84% מתיקי עבירות המין וההטרדה המינית נסגרים. מבטיחים לנו תכניות לאומיות ותקציבים, אבל זה נשאר על הנייר.
"כשזה מגיע לאלימות כלפי נשים, אנחנו רואות איך ההבטחות שנותנות לנו הרשויות מתפוגגות כל פעם מחדש. השנה אנחנו גאות להתחבר לנשות כל העולם שאומרות 'לא עוד' ויוצאות לרחוב כדי לדרוש פתרונות".
רוית סבג, אמה של דור כרסנטי שנרצחה לפני כשנתיים ביחד עם שני ילדיה ובנם של השכנים על ידי בעלה במושבה מגדל, אמרה בראיון לאולפן ynet כי ציון יום המאבק באלימות נגד נשים "אולי ייתן לנשים כוח להבין שיש באפשרותן להילחם במפלצות האלה שפוגעות בהן והן לא ישתקו - אלא ידברו ויצעקו. הקול שלי הוא לצעוק לבנות שלא יסתירו מאיתנו כלום".
סבג סיפרה על ההתמודדות עם האובדן: "הכאב חי איתך ובתוכך. אתה כל יום קם ושם על עצמך תחפושת. זה כאב שלא יניח לעולם ולא יעזוב אותנו. כל רצח שובר משפחה".
אורטל שפק, בתה של עליזה שנרצחה בחודש שעבר על ידי הפרוד שלה בביתה בנתניה סיפרה: "שכנעתי את אימא שלי להתלונן אבל זה לא עזר. הוא קיבל בסך הכול מאסר על תנאי וקנס של 5,000 שקלים כאילו שהוא עשה עבירה בכביש. זו הזיה שמדובר בחיים שלנו. המדינה לא מגנה על האזרחיות שלה ולא נותנת מענה. אנחנו חייבים לזעוק את הזעקה הזאת, אחרת מי יעשה את זה בשבילנו?".
"צריך להתחיל בהסברים בבתי ספר לילדים", הוסיפה אורטל. "כל ילד צריך לדעת שיש לו למי לפנות כשיש אלימות בבית. בנוסף, כשיש גורמים מעורבים, כמו רווחה ומשטרה - צריך להרחיק את הגבר הפוגע מהבית ולא את האישה והילדים.
מוקדם יותר היום ביקר ראש הממשלה בנימין נתניהו במקלט לנשים מוכות בליווי רעייתו שרה. השניים ניהלו שיח עם נשים השוהות
במקום. בתום הביקור אמר ראש הממשלה כי יש לנהוג ביד קשה כדי להתמודד עם התופעה וכי בכוונתו לטפל בנושא. נתניהו אף ביקר את מערכת האכיפה כשאמר: אין ענישה לגברים מכים".
בישיבת הממשלה הכריז נתניהו על הקמת ועדת שרים בראשותו לעניין המאבק באלימות במשפחה. הוועדה תורכב משרת המשפטים, שר הרווחה, השר לביטחון פנים והשרה לשוויון מגדרי.
לקראת יום המאבק באלימות בנשים, מנתוני ויצו עולה כי חיות כיום בישראל כ-200 אלף נשים מוכות וכחצי מיליון ילדים שעדים לאלימות.
בכל יום נפתחים בממוצע 50 תיקים בגין אלימות במשפחה ובסך הכול יותר מ-13 אלף נשים נפגעות אלימות טופלו בשנה האחרונה ברשויות השונות.