מותר לנהוג על גראס רפואי? הבלבול שיצר משרד הבריאות
החלטה שפרסם באחרונה משרד הבריאות פירטה את התנאים שמאפשרים למטופלי קנאביס רפואי לנהוג ברכב - בין השאר אם הם השתמשו בתרופה לפחות 3 שעות לפני הנהיגה. אך בפועל, התקנות מעולם לא נכנסו לתוקף. המטופלים, שסמכו על ההודעה ולא עודכנו שהתקנות מעולם לא הותקנו, הפכו בכך חשופים לתביעות ובחלק מהמקרים גם לשלילת רישיון הנהיגה שלהם. משרד הבריאות: "מודים שנפל פגם"
אלא שבדיעבד מסתבר כי תקנות אלו כלל לא נכנסו לתוקף, אך משרד הבריאות לא טרח להודיע על כך לציבור. החודש נדחה ערעור של מטופל בקנאביס רפואי שרשיון הנהיגה שלו נשלל לאחר שהסתמך על פרסום משרד הבריאות.
הנהג נעצר על ידי המשטרה והודה כי עישן מריחואנה רפואית 6 שעות לפני שהחל לנהוג. לטענתו, הוא הסתמך על הפרסומים של הודעת משרד הבריאות בכלי התקשורת. במשטרה טענו מנגד כי התקנות אינן בתוקף ולא פורסמו ברשומות.
עוד בנושא:
חולי סרטן נגד משרד הבריאות: חתך מינון הקנאביס לרבע
למרות היעילות: משרד הבריאות לא ידון בהכנסת קנאביס רפואי לסל
חולים נגד תיקון עולם: "זיהום במריחואנה שאתם משווקים"
שופטת בית משפט השלום לתעבורה בפתח תקווה, טל אוסטפלד נאוי, קיבלה את עמדת המשטרה ופסקה כי "טענתו של המבקש כי הדבר פורסם על ידי דובר משרד ממשלתי כלשהו אף היא לא הוכחה, ואף אם הייתה מוכחת, הרי שגם בכך אין תחליף ראוי לפרסום בקובץ התקנות".
"בדיעבד נפל פגם"
עורך מגזין קנאביס ויו"ר מפלגת עלה ירוק, אורן ליבוביץ, פנה למשרד הבריאות בבקשה להבהיר את המצב החוקי. במענה לפנייה ציין דובר משרד הבריאות כי "לאחר עבודת מטה משרדית ובין משרדית שנמשכה לסירוגין שנים, גיבש המשרד נוסח תקנות והעבירן בחודש מרץ 2018 לחתימת שר הבריאות (בנימין נתניהו א.ע)".
דובר המשרד מוסיף ומפרט כי "עם חתימת התקנות וטרם העברתן לפרסום יצאה ממשרד הבריאות הודעת דובר על כך שהתקנות נחתמו וצפויות להיכנס לתוקף עם פרסומן תוך זמן קצר".
בהמשך מתאר משרד הבריאות כי משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים ומשרד התחבורה "מחו נמרצות על כך (פרסום התקנות א.ע) וטענו שעבודת המטה שבוצעה לא הייתה מספקת וכי לגופו של עניין הם מתנגדים נחרצות לתקנות בין מאחר שלא השתכנעו שהתנאים שנקבעו בהן ראויים ובין בשל טענות של משטרת ישראל לקשיי אכיפה".
דובר משרד הבריאות ממשיך ומתאר כי "מהציבור התקבלו תגובות שלימדו שייתכן שיש מקום לחשיבה נוספת. משכך הוחלט לא לשלוח את התקנות לפרסום והתקנות לא נכנסו לתוקף". במשרד הבריאות מודים כי "אכן בדיעבד נפל פגם בכך שהמשרד לא פרסם בשלב זה הודעה מבהירה".
החודש הוסר הקישור מאתר משרד הבריאות להודעת הדוברות שפירטה את התנאים תחתיהם מותר למטופלי קנאביס לנהוג ברכב.
"משרדי הממשלה מעדיפים לעצום עיניים"
"האופן שבו המדינה מתייחסת למטופלי הקנאביס הרפואי הוא לא פחות מחרפה", מטיח ליבוביץ ומוסיף: "הם מוגדרים על ידי המערכת כעבריינים, מראש, מעצם זה שהם צורכים קנאביס, ולמרות שזה נעשה כמובן ברישיון וניתן כטיפול על ידי רופאים.
"במקום למצוא פתרון אינטליגנטי משרדי הממשלה עוצמים עיניים וסותמים אוזניים ונותנים לאנשים חולים להתמודד עם שוטרים זעופים, מערכת משפט נוקשה ולבסוף עם אובדן רישיון הנהיגה שלהם שהוא לפעמים מקור הפרנסה שלהם.
"לצד זאת הם מאבדים כל הגנה משפטית במקרה של תאונה או טעות. משרד הבריאות הטעה את המטופלים ושם אותם בסכנת הפללה. במקרה הזה דווקא הפתרון שהציע משרד הבריאות הוא התחלה טובה ועם כוונה טובה, אבל המשרד לביטחון פנים, משרד התחבורה והמשטרה פשוט חיים במאה הקודמת".
במקביל, בשבוע שעבר פורסם כי בית משפט השלום בעכו החליט דווקא לזכות נהג שהואשם בנהיגה בשכרות לאחר שנתפס נוהג כשבדמו שאריות קנאביס.
השופטת אסתר טפטה-גרדי הבהירה בין השאר כי "במצב זה, שבו המדינה מנסה לאחוז בחבל משתי קצותיו – מחד מנפיקה רישיונות קנאביס רפואי ומאידך מנפיקה רישיון נהיגה – אדם סביר יכול לטעות בתום לב, ולכן אין להטיל עליו אחריות לכך".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לאור התנגדות משרדי ממשלה אחרים בוצע תיקון בתקנות שהועברו למשרדים הרלוונטיים. אנו מקווים כי בסופו של דבר נצליח לתקן את התקנות".