חוק הפורנו: כך תגנו על הילדים מפני תוכן פוגעני ברשת
החוק הקורא לצנזורה של הרשת, ונדון היום בוועדת הכלכלה של הכנסת, ממשיך לגרור ביקורת והתנגדות. הורים מודאגים? במקום לבזבז 60 מיליון שקל מכספי משלם המיסים על מערכת שמרנית ובלתי יעילה, כך תסננו בעצמכם
על "חוק הפורנו", שנדון היום בוועדת הכלכלה של הכנסת, כבר שמעתם בעבר: מדובר בהצעה שמטרתה למנוע מילדים ובני נוער גישה לאתרים פוגעניים (כאלה המכילים תכנים פורנוגרפיים, אלימים או אתרי הימורים), באמצעות החלת צנזורה רוחבית. בגלגולו הנוכחי חוק הפורנו מוגש לציבור הישראלי מטעם חברי הכנסת איתן כבל, שולי מועלם ומיקי זוהר, הנחושים להעבירו למרות התנגדות משמעותית: ברמה הטכנית - שיטת הסינון רחוקה מלהוכיח את עצמה כיעילה, העלות הכספית של החוק - כ-60 מיליון שקלים - היא בזבוז מוחלט, ואין תחליף אמיתי לשיח פתוח עם הילדים ולחינוך.
בין הקולות הבולטים בהתנגדות לחוק, פרסם אתמול (א') איגוד האינטרנט הישראלי מסמך עמדה לקראת הדיון בכנסת, ובו נכתב כי "לא ניתן לחסום תכנים פורנוגרפיים לחלוטין. הילדים ימשיכו להיחשף אליהם בווטסאפ, בסרטונים ובתמונות. אז מדוע לבזבז את כספם של אזרחי ישראל על הסדר חקיקתי שלא יפתור את הבעיה, במקום לקדם באמצעות כסף זה פתרונות קיימים ועובדים?" האיגוד פרט את האמצעים הטכנולוגיים הקיימים כבר לצורכי סינון אתרים ברשת, והציע להפנות את הסכום כולו לקמפיין להעלאת המודעות לתופעה ולאפיקים חינוכיים אחרים.
מנגנונים של צנזורה בידיים של ספקיות האינטרנט - כברירת מחדל ולא כשירות נוסף, הם מדאיגים במיוחד - ואינם מתיישרים עם המקובל במדינות מערביות דמוקרטיות. אבל גם אם שמירה על הרשת חופשית ופתוחה היא לא בראש מערך השיקולים ההוריים שלכם, קל להבין שמדובר בהצעה לא רלוונטית: כבר היום ישנה שורה של פתרונות דומים - המאפשרים להורים להציב מגבלות על השימוש ברשת - במכשירים שונים. מי שמוצאים עצמם מוטרדים מדפוסי השימוש של ילדיהם, יכולים להחיל את "חוק הפורנו" כבר עכשיו, להגדיר בעצמם מה מותר ומה אסור, בלי לבזבז מיליונים ובלי תואר ראשון במדעי המחשב.
לחסום מהמקור
ספקיות האינטרנט כבר היום מחוייבות להציע למשתמשים כלים לסינון הרשת - והן אכן עושות זאת. ישנן ספקיות אינטרנט ייעודיות כמו "אינטרנט רימון" - למגזר הדתי, או Tom המיועדת לילדים, אבל גם ספקיות רגילות מחזיקות בשירותי סינון. כל מה שנדרש מכם הוא להרים טלפון ולבקש להתחבר לשירות. באופן הזה, כשהילדים משתמשים באינטרנט הביתי מכל מכשיר שהוא, התכנים שהם ייצרכו יהיו מסוננים.
לחסום מהמכשיר
ישנן תוכנות ואפליקציות שמיועדות לאפשר להורים להיות בשליטה על מה שילדיהם עושים עם המכשירים - מחשבים, טאבלטים וטלפונים חכמים. הן מאפשרות שורה של פעולות - החל מחסימת גישה לאפליקציות ולהורדות, דרך מעקב GPS וכמובן חסימה של אתרים. יש גם תוכנות ייעודיות להגבלת זמן המסך או לניטור פעולות ברשתות החברתיות - הכל תלוי בדרך הנכונה עבורכם כהורים. אפליקציות דוגמת Phone Sheriff או תוכנה מבוססת כמו Norton Family Premier בהחלט מציעות פתרונות נגישים להורים - גם לפחות טכנולוגיים שבהם.
היעזרו בהגדרות קיימות
המודעות לתוכן פוגעני הולכת וגוברת בשנים האחרונות: שירותים פופולריים מציעים מערך הגדרות מובנה עבור הורים, שמאפשר להם לנהל את דפוסי השימוש של ילדיהם. בשנה האחרונה הצטרפו גם ענקיות דוגמת גוגל, אפל ופייסבוק - עם כלים שאמורים להגביל את זמני השימוש ולאפשר מעקב. כלים אלה שימושיים במיוחד להורים.
חוק ה״חסימה״ החדש? אז יצא המרצע מן השק.
— Ran Bar-Zik (@barzik) September 27, 2018
החדשות הטובות: תוכנת ״חסימה״ במימון ממשלתי שבאה לספק פתרון שאף תוכנה מסחרית לא פותרת. כשלון ידוע מראש שלעולם לא יתממש.
החדשות הרעות: עוד 60 מיליון שקל שמתאדים להם.
תודה רבה לכנסת ישראל ולפוליטיקאים מימין ושמאל ששותפים לפיאסקו הזה. pic.twitter.com/XdkO8UXBBr
במערכות ההפעלה iOS 12 ואנדרואיד P החדשות - יש דשבורד ייעודי למעקב אחר דפוסי שימוש, להגבלת זמני מסך או אפליקציות ספציפיות. בחנויות האפליקציות ניתן להגדיר סיסמה עבור הורדת אפליקציה חדשה. למיקרוסופט יש כלי בשם Family Safety שנועד להגדיר בקרת הורים במערכת ההפעלה ווינדוס. ליוטיוב יש סרגל כלים משמעותי המיועד לילדים, הכולל חסימת תכנים למבוגרים, מעקב אחרי היסטוריית צפייה, רשימות השמעה מוגדרות ועוד אפשרויות. כל מה שנדרש מכם הוא להיכנס לעומק תפריטי ההגדרות בכל אחד מהשירותים האלה, ולהגדיר קווים אדומים עבורכם ועבור הילדים.
ועם זאת, כדאי לזכור: כלי הסינון והחסימה השונים לא הוכיחו את עצמם כיעילים במיוחד. ילדים יודעים לעקוף אותם - בעיקר מפני שהם די בסיסיים, ולרוב לא מחייבים הרבה יותר מהתקנת תוסף VPN. ילדים נחשפים לתוכן פוגעני גם בוואטסאפ או ברשתות החברתיות. כך שבסופו של דבר, אין תחליף אמיתי לקיום שיחות פתוחות וכנות עם הילדים, יצירת רשת ביטחון עבורם והדגשת היתרונות והסכנות הכרוכות בשימוש ברשת.