יהיה לוהט: מה אנחנו יודעים על המונדיאל בקטאר?
בעוד ארבע שנים בדיוק תארח מדינת המפרץ את האירוע הגדול בתולדותיה. האצטדיונים החדישים שנבנים יכללו מיזוג כדי להתמודד עם מזג האוויר הבעייתי, האוהדים ייאלצו להתמודד עם הגבלה בשתיית אלכוהול וצ'אבי מכין הנבחרת המקומית להופעה הראשונה אי פעם בגביע העולם. תמונת מצב
בעוד קצת פחות מארבע שנים ייצא לדרך מונדיאל 2022 בקטאר. זהו גביע העולם הראשון שיתקיים במדינה ערבית, ובממלכת הנפט לא יפספסו את ההזדמנות להציג לעולם את הצד המתון של המדינה, ובכך לקדם את מעמדם הפוליטי.
בשונה מטורנירים קודמים, שמונת האצטדיונים שיארחו את 32 הנבחרות שיעפילו לטורניר הגמר נמצאים ברדיוס של 55 קילומטר בלבד אחד מהשני, והמארחת כבר מתכננת חבילות שיאפשרו כניסה לשני משחקים שונים ביום אחד. האצטדיונים נמצאים בשלבים שונים של בניה, כאשר רק אצטדיון קאליפה, שיארח בשנה הבאה את אליפות העולם באתלטיקה, כבר נפתח לפעילות.
אוכלוסיית קטאר מונה כיום 2.7 מיליון איש, אך רק 300 אלף מהם הם אזרחי המדינה. השאר מהגרי עבודה, רובם ממדינות נחשלות במזרח אסיה כמו נפאל ובנגלדאש. למעלה מ-30 אלף מאותם מהגרים לוקחים חלק בעבודות ההכנה המפרכות, ועל פי עדויות שונות שהגיעו לארגוני זכויות אדם, חלק ניכר מהם סובלים מתנאי העסקה ירודים הכוללים עבודה בטמפרטורות של 45 מעלות, ללא תנאים סוציאליים ובשכר נמוך.
חלק מהעובדים גם טענו כי הדרכונים שלהם הוחרמו על ידי מעסיקיהם, ואחרים טענו שלא קיבלו משכורת במשך חודשים. בנוסף, עד כה דווח על שני מקרים מוות של פועלים במהלך העבודות, אך ייתכן שהמספרים גבוהים הרבה יותר, ובארגוני זכויות אדם טוענים כי לא נעשה מספיק כדי למנוע זאת. "אנחנו יודעים שיש לנו עוד הרבה עבודה בנושא הזה", אמר נאסר אל חלאיפי, סגן יו"ר הוועדה המארגנת של גביע העולם הבא.
על פי ההערכות, עלות הקמתם של כל האצטדיונים ומתקני האימונים תגיע לכ-6.5 מיליארד דולר, כאשר הקטארים שמים דגש רב על מערכות מתקדמות של בקרת טמפרטורה, שנועדו להתמודד עם מזג האוויר הלוהט במדינה המדברית, גם בחודש נובמבר. לאוהדים שיגיעו מחכה חוויה מיוחדת, שכן היציעים במרבית האצטדיונים צפויים לכלול מערכת מיוחדת שתיצור מעין "בועות אוויר" שיקלו על האוהדים במהלך המשחקים.
האקלים המדברי גם הוביל את המארגנים לערוך ניסויים בלא פחות מ-36 סוגים שונים של דשא, זאת כדי למצוא את הזן המתאים ביותר לקיים עליו את המשחקים. צוותים מיוחדים של מהנדסים בדקו למשל כיצד יגיב הדשא לאור השמש ולצל, ומומחים כבר מדברים כי הפיתוחים בנושא יסייעו בעתיד למדינות נוספות בעלות אקלים דומה.
מתחמי אלכוהול מיוחדים ולינה על ספינת תענוגות
ההכנות לא מסתכמות כמובן רק באצטדיונים. בקטאר צופים ש-1.5 מיליון תיירים יזרמו למדינה הקטנה במהלך חודש המונדיאל ויש לדאוג להם למקומות לינה. על פי הנתונים של ממשלת קטאר, יש כיום במדינה 25,000 חדרי מלון, אך בפיפ"א דורשים שעד שריקת הפתיחה יהיו כ-60,000 חדרים זמינים - יותר מפי שניים. כדי להתמודד עם האתגר מתכננים בקטאר להשתמש בספינות תענוגות, שעליהן יהיו 6,000 חדרים, ובכל הדירות שאינן מושכרות באזור העיר דוחא.
סוגייה שמעסיקה רבים מהאוהדים נוגעת לשתיית אלכוהול. קטאר היא מדינה מוסלמית שמרנית, בה שתיית משקאות חריפים בציבור אסורה על פי החוק. עם זאת, האלכוהול זמין בשגרה בבתי המלון בקטאר, והמצב הזה יישמר גם במהלך המונדיאל. המארגנים כבר הבטיחו להקים מתחמים ייעודיים לכך ברחבי המדינה, למרות שאין עדיין פרטים מלאים בנושא. "לאוהדים שיגיעו יהיה ברור באילו אזורים מותר לשתות", אמר נאסר אל קאטר, חבר בוועדה המארגנת. באשר לשתייה בתוך המגרשים, ההחלטה בנושא נתונה לשיקול דעתה של פיפ"א, שעדיין לא גיבשה דעה בנושא.
כרגע אנחנו, הישראלים, חולמים על העפלה היסטורית של הנבחרת לטורניר היוקרתי אחרי 52 שנה, אך גם אם שחקני הנבחרת יראו שוב את המונדיאל מהבית - בקטאר מבטיחים שישראלים המעוניינים להגיע למדינה, יתקבלו בברכה. למרות שזה עדיין לא רשמי, אפשר לראות סימן מעודד בכך שמתעמלים ישראלים התחרו באליפות העולם שהסתיימה בתחילת החודש בדוחא.
גם הנבחרת המקומית ממשיכה בהכנות הקדחתניות לקראת ההופעה הראשונה בתולדותיה בגביע העולם. קטאר מדורגת כיום במקום ה-96 בדירוג פיפ"א, ובסגל שלה לא ניתן למצוא שמות מפוצצים. למרות זאת, רק לפני שבועיים הם הפתיעו במשחקי ידידות את שווייץ החזקה (0:1 בחוץ) ואיסלנד (2:2). מי שמפקח על ההכנות המקצועיות הוא צ'אבי, כוכב ברצלונה לשעבר שמשחק כיום בקבוצת אל-סאד מהליגה המקומית. אגב, לליגה הקטארית הצטרף לאחרונה גם ווסלי סניידר, שחתם באל-גראפה.
אחד החששות הגדולים של הקטארים הוא להתבזות של נבחרתם, אבל אל קאטר דאג להרגיע: "אנשים טוענים שאין לנו מסורת של כדורגל, אבל זה ממש לא נכון. אנחנו אמנם לא אנגליה או גרמניה, אבל מי בכלל קבע שצריך איזה מסורת מפוארת כדי לארח את המונדיאל?".
בקטאר השקיעו מעל עשור בתכנון האירוע הגדול בתולדות המדינה, והם לא ייתנו לאיש לקחת מהם את רגעי התהילה האלה. אז נכון, הנבחרת המקומית כנראה לא תזכה בגביע (אנחנו לא מתחייבים על כלום), אבל לאוהדי הכדורגל שלה, ובכלל, לאוהדים ברחבי העולם, מחכה חוויה בלתי נשכחת.