שתף קטע נבחר

 

אחרי התקרית עם רוסיה: משטר צבאי באוקראינה

הפרלמנט באוקראינה אישר להחיל משטר צבאי למשך 30 יום באזורים הסמוכים לגבול עם רוסיה, אחרי הירי וההשתלטות של חיל הים הרוסי על שלוש ספינות של הצי האוקראיני בים אזוב. שגרירת ארה"ב באו"ם תקפה את רוסיה במועצת הביטחון: "פעולה שחצנית שהקהילה הבינ"ל חייבת לגנות"

הפרלמנט באוקראינה אישר אמש (ב') להחיל משטר צבאי בחלק מהמדינה למשך 30 יום, בעקבות העימות הימי אתמול עם רוסיה. המשטר הצבאי יחול רק באזורים הסמוכים לגבול עם רוסיה. מוקדם יותר חתם נשיא אוקראינה, פטרו פורושנקו, על צו המורה על החלת המשטר הצבאי, אחרי הירי וההשתלטות על שלוש ספינות של הצי האוקראיני בים אזוב. פורושנקו אמר כי הצו ייכנס לתוקף ביום רביעי, וכי במסגרתו לא יוטלו הגבלות על האזרחים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

עימות ימי בין רוסיה לאוקראינה    (מתוך הטוויטר)

עימות ימי בין רוסיה לאוקראינה    (מתוך הטוויטר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר אמש כי הוא אינו מרוצה מהתקרית. "אנחנו לא אוהבים את מה שקרה, ומקווים שהמצב ייפתר". טראמפ הוסיף כי הוא פועל יחד עם מנהיגים מאירופה למצוא פתרון. "הם לא מתלהבים, כולנו עובדים יחד".

 

אתמול הזהירה שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, את רוסיה כי תפיסת שלוש ספינות חיל הים האוקראיני על ידה היא "הפרה מקוממת של ריבונות אוקראינה". בדיון במועצת הביטחון של האו"ם הוסיפה היילי מדובר ב"פעולה שחצנית שהקהילה הבינלאומית חייבת לגנות", וקראה למוסקבה לפעול להפחתת המתיחות.

 

"כפי שהנשיא טראמפ אמר פעמים רבות בעבר, ארה"ב תקבל בברכה יחסים תקינים עם רוסיה. אבל פעולות מסוג זה המנוגדות לחוק הופכות את נרמול היחסים לדבר בלתי אפשרי", אמרה היילי.

נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו  (צילום: EPA)
לא יוטלו הגבלות על האזרחים. פורושנקו בפרלמנט(צילום: EPA)

נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שגריר אוקראינה באו"ם וולודימיר ילצ'נקו קרא בדיון להטיל סנקציות חדשות על רוסיה. הוא אמר כי הגדלת הלחץ הפוליטי על מוסקבה תסייע להפחית את המתיחות, והזהיר כי אוקראינה "מוכנה להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי לממש את זכותה להגן על עצמה".

 

סגן שגריר רוסיה באו"ם, דמיטרי פוליאנסקי, האשים את אוקראינה כי תכננה את התקרית מראש. לדבריו, הנשיא פורושנקו ביקש לזכות באהדת הציבור באמצעות תקרית מול מוסקבה, לקראת הבחירות שיתקיימו באוקראינה בשנה הבאה.

תיעוד ניגוח ספינה אוקראינית ע
תיעוד מהתקרית בים אזוב

תיעוד ניגוח ספינה אוקראינית ע

תיעוד ניגוח ספינה אוקראינית ע

הספינה הרוסית שחסמה את הגשר בים אזוב (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נציבת זכויות האדם טטיאנה מוסק לקובה מסרה אתמול כי רוסיה עדיין מחזיקה ב-24 חיילים אוקראינים שהיו על הספינות שנתפסו. לדבריה, שלושה מהחיילים שנפצעו במהלך התקרית מטופלים בבית חולים, ולא נשקפת סכנה לחייהם.

 

אוקראינה דורשת לשחרר את החיילים שנתפסו ולהטיל סנקציות על רוסיה. משרד החוץ האוקראיני קרא לארצות המערב "לנקוט את כל הצעדים ההכרחיים כדי להרתיע את התוקף באמצעות סנקציות חדשות וחיזוק של הסנקציות הקיימות".

 

מדינות במערב צפויות לחדש את הקריאות להטיל סנקציות על רוסיה בגלל הפעילויות התוקפניות שלה. בריטניה גינתה את מוסקבה בעקבות התקרית ואמרה כי זו עוד הוכחה להתנהגות הבעייתית מצד רוסיה שמערערת את יציבות האזור. "אנחנו מגנים את המעשה התוקפני", אמרה ראש הממשלה תרזה מיי. "עמדתנו ברורה, חייבים לאפשר מעבר חופשי של ספינות בים אזוב לנמלים באוקראינה".

ה ספינות של אוקראינה שעליהן השתלטה רוסיה נמל קרץ' חצי האי קרים (צילום: רויטרס)
הספינות האוקראיניות בנמל בקרץ'(צילום: רויטרס)

ה ספינות של אוקראינה שעליהן השתלטה רוסיה נמל קרץ' חצי האי קרים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פורושנקו שוחח אתמול בטלפון עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. לדבריו, הקנצלרית התחייבה בשיחה לפעול ככל יכולתה כדי למנוע הסלמה נוספת. "הקנצלרית הביעה דאגה עמוקה מהתוקפנות הרוסית תוך שימוש בנשק", הוסיף הנשיא האוקראיני.

 

מיכאל רוט, סגן שר החוץ הגרמני, אמר שמדובר בעניין "מסוכן מאוד". הוא הוסיף כי "הדבר האחרון שאנחנו צריכים הוא הסלמה נוספת ביחסי רוסיה ואוקראינה". כריסטיה פרילנד, שרת החוץ של קנדה, אמרה שארצה מגנה את התוקפנות הרוסית וקראה למוסקבה לשחרר את הספינות האוקראיניות.

 

בקייב התחדשו אתמול ההפגנות מחוץ לשגרירות רוסיה. עשרות בני אדם הציתו אש והשליכו ביצים לעבר המבנה. אחד העצים בתוך שטח השגרירות עלה באש. חלק מהמפגינים צעקו "מוות לרוסיה". בלילה התאספו כ-150 מפגינים מחוץ לשגרירות. הם הציתו מכונית ששייכת לשגרירות והבעירו צמיגים.

מפגינים מחוץ ל שגרירות רוסיה קייב אוקראינה עימות בים השחור (צילום: רויטרס)
הפגנה מחוץ לשגרירות רוסיה בקייב(צילום: רויטרס)

מפגינים מחוץ ל שגרירות רוסיה קייב אוקראינה עימות בים השחור (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפגינים מחוץ ל שגרירות רוסיה קייב אוקראינה עימות בים השחור (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפגינים מחוץ ל שגרירות רוסיה קייב אוקראינה עימות בים השחור (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שירות הביטחון הפדראלי של רוסיה (FSB) הודיע אתמול בבוקר שספינות של משמר הגבול השתלטו על שתי ספינות ארטילריה קטנות ועל ספינה גוררת. לפני ההשתלטות הרוסים פתחו באש לעבר כלי השיט ופצעו שלושה אוקראינים. שלוש הספינות של חיל הים האוקראיני עגנו בנמל קרץ' אחרי ההשתלטות הרוסית. עדי ראייה אמרו לרויטרס שלא נראה שנגרם נזק לכלי השיט, ושאנשים במדים של חיל הים נראו בסביבתם.

 

ברוסיה אמרו כי משמר הגבול פתח בירי בגלל שהספינות חדרו למים הטריטוריאליים של רוסיה בים אזוב, והאוקראינים לא נענו לדרישה להתרחק מהאזור. ה-FSB מסר שחקירה פלילית נפתחה. בנוסף, משרד החוץ במוסקבה זימן את הדיפלומט האוקראיני הבכיר במדינה לשיחת נזיפה.

 

אוקראינה מכחישה את ההאשמות הרוסיות. בקייב מאשימים את רוסיה בתוקפנות צבאית ומבקשים מהקהילה הבינלאומית להעניש את רוסיה.

 

היחסים בין אוקראינה לרוסיה מתוחים מאז סיפוח חצי האי קרים והמלחמה במזרח אוקראינה, שם נאבק הצבא האוקראיני בבדלנים פרו-רוסים. האיחוד האירופי קרא לשתי המדינות לפעול באיפוק כדי למנוע הסלמה. בנאט"ו פרסמו בקשה דומה.

פורסם לראשונה 26/11/2018 21:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוקראינה דורשת לשחרר את החיילים
מומלצים