אמה של הילדה שנפגעה: "כואב לי שאני לא יכולה לספק לה את ההגנה המינימלית"
לאחר שנחשפה החלטת בית הדין הרבני למסור ילדה למשמורת אביה, שעל פי החשד פגע בה מינית - מתחננת האם לעזרה, ומגוללת בראיון מיוחד מסכת של אטימות, כדבריה: "אני לא מאמינה שאנחנו בשנת 2018 והעוולות האלו נעשות לילדים חסרי ישע. עיזרו לי"
"אין לי מילים לתאר את הכאב, את הזעזוע... אני לא מאמינה שאנחנו בשנת 2018 והעוולות האלו נעשות לילדים חסרי ישע, כשאני, בתור אמא שלהם - לא יכולה לספק להם את ההגנה המינמלית": בזעקות כאב מתארת תמר (שם בדוי) את מה שעובר עליה מאז החלטת בית הדין הרבני למסור את המשמורת על ילדיה לאב, שעל פי החשד פגע מינית בבתם - סיפור שנחשף לראשונה אתמול (יום ב') ב-ynet .
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לדבריה, אסר עליה בית הדין בהחלטה כתובה לפנות לרשויות, "שזה אומר משטרה או רווחה, במידה שיש לי חשש שהילדים שלי נמצאים בסכנה", היא מספרת בראיון ראשון לאולפן ynet. "יותר מזה, כשפניתי לבית הדין בתלונה, אז זאת ההחלטה שהם הגישו".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- לראשונה: הרבנות פרסמה קריטריונים להכרה בבתי דין רבניים מחו"ל
- דו קיום בין המצבות: ואלס עם בשיר וברוך
- בית הדין הרבני: חשוד במעשה מגונה בבתו יקבל את המשמורת עליה
אתמול נחשף פה כי בית הדין הרבני האזורי בירושלים קבע שגבר החשוד במעשה מגונה בבתו, יקבל את המשמורת על ילדיו. ההחלטה ניתנה למרות המלצת המשטרה להגיש כתב אישום נגד האיש על עבירות מין בתוך המשפחה, בתיק שעדיין ממתין להכרעת הפרקליטות, ובניגוד לחוות דעת של רשויות הרווחה ולפיהן יש להרחיק ממנו את הילדים.
"כל ההתנהלות בתיק נעשתה על ידי דו"חות חסויים שעד לפני שבועות ספורים לא הייתה לי שום גישה אליהם", היא טוענת, "כשבעצם העבירו את המשמורת לאב, בלי שהייתה לי זכות תגובה ובלי לקיים דיון. גם הדיינים שעסקו עד כה בתיק בכלל לא חתומים על ההחלטה הזאת".
"אני צועקת ומתחננת: תעזרו לי"
ב' נעצר בשנה שעברה בחשד כי פגע מינית בבתו הקטינה ואף צילם את המעשה. הוא לא הכחיש את המעשים אך טען להגנתו כי כוונתו הייתה טובה - לתעד את הבת משחזרת עבירות מין שבוצעו בה, לכאורה, על ידי קרובי משפחה אחרים, כבסיס לתלונה מצדו.
במקביל מנהלים הורי הקטינה מאבק גירושין, שבמרכזו סוגיית המשמורת על ילדיהם המשותפים, ובהם הבת הפגועה. לפני חשיפת הסרטון קיבל ב' את האחריות עליהם, בגלל מצבה הרפואי הרעוע של האם בעבר, אך לאחר מעצרו קבע בית הדין הרבני האזורי בירושלים כי הם יועברו בכל זאת לרשותה, כאשר האב יוכל לממש את הסדרי הראייה ולפגוש אותם רק בפיקוח שרותי הרווחה.
"אני צועקת ומתחננת לכל מי שיכול, לעזור לי להחזיר את הצדק ואת הילדים הקטנים שזועקים ומתחננים, הם רוצים את אמא שלהם ואין מי שישמע", כואבת תמר.
"בית הדין איים על האם"
עו"ד בתיה כהנא דרור, פרקליטתה של האם, מספרת על הליך שכלל לדבריה איומים מצד הדיינים. "הכול היה במעמד צד אחד, כל ההתנהלות הייתה אל מול הבעל, ואז כשהיא פנתה לרשויות הם מימשו איזשהו איום כלפיה שאסור לה להתלונן, וכאשר היא התלוננה שוב הם החליטו להעביר את המשמורת".
לכהנא דרור טענות קשות כלפי בית הדין, שסירב להגיב לדברים באולפן. "הם שמו את עצמם מעל המשטרה ומעל הפרקליטות. הם כבר נתנו החלטה שהאבא הזה לא מסוכן... יש פה זלזול מובנה בתוך שלטון החוק - ברשויות חוק אחרות".
עו"ד כהנא דרור פנתה ליועצת המשפטית של משרד הרווחה, בבקשה כי היועמ"ש יתייצב בתיק בשם הילדים, ויפעל להוצאתם מידי ב', לאחר שבית הדין בראשות הרב מרדכי רלב"ג (שקודם בינתיים לתפקיד ראש אבות בתי הדין בירושלים - נשיא הערכאה השיפוטית הדתית), הסתמך בהחלטתו על חוות דעת חיצונית שהזמין, ושמומנה על ידי האב. "למה המדינה נזקקת בניגוד לעמדת האישה לגורמים חיצוניים שאנחנו לא יודעים מה טיבם ומה איכותם, כאשר יש לנו גורמי רווחה?" תוהה כהנא דרור.
ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) החברה בוועדה למינוי דיינים, אומרת כי איננה מכירה בית משפט לענייני משפחה שהיה מאפשר לילדה כל כך צעירה שנפגעה לכאורה על ידי אביה, להיות במשמורת שלו. לדבריה, "לכל היותר עד החלטת פרקליטות אפשר היה לעשות הסדרי ראייה בפיקוח מוחלט".
"יש פה החלטה שהיא בניגוד לעמדת הרווחה, כשטובת הילדה לא עמדה לעיני הדיינים", היא טוענת. "לא מחזירים ילד למקום שפגעו בו עד שאין הכרעה, ועוד בניגוד לעמדת הרווחה".
בית הדין: "נפלו פגמים בעבודת הרווחה"
אתמול נמסר מהנהלת בתי הדין הרבניים בתגובה: "מדובר בפרשה מורכבת שהתקיימו לגביה דיונים וניתנו החלטות מפורטות, ומטבע הדברים אי אפשר להיכנס לפרטיהם. בשלב זה מדובר במשמורת זמנית של האב על הילדים, לאחר שבחוות דעת של שלושה מומחים נשללה מסוכנות של האב, וחוות דעת אלו התקבלו על דעתם של שישה דיינים בבית הדין האזורי".
"הלכה למעשה, לשכת הרווחה הודתה כי נפלו פגמים בעבודתה שבין היתר כוללים את העובדה כי דעות המומחים לא היו לנגד עיני חברי הוועדה טרם הוצאת המלצותיה, ועל כן ועדת ההחלטה של רשויות הרווחה תתכנס בקרוב לדון מחדש בהמלצותיה. בית הדין מחליט אך ורק בהתאם לטובת הילדים בהתאם למכלול הראיות המובאות לפניו".
בהנהלת בתי הדין ציינו עוד כי האישה הגישה בקשת רשות ערעור אך זו נדחתה על ידי בית הדין הרבני הגדול, שנימק: "נפלו פגמים מהותיים באופן הטיפול של לשכת הרווחה - פגמים המקרינים בהכרח על ההתייחסות להמלצותיה".