InSight נחתה במאדים: "ייתכן שנגלה שכבות קרח"
בראיון לאולפן ynet סיפר ד"ר יגאל פת-אל על המשימה של הנחתת שהגיעה אמש למאדים ואמורה לקדוח באדמתו: "נוכל להכיר את כוכב הלכת יותר"
הנחתת InSight נחתה אמש (יום ב') בהצלחה באזור קו המשווה של המאדים ובקרוב היא תחל במשימה שלה - לקדוח באדמת כוכב הלכת השכן ואולי לספק את התשובה מדוע כדור הארץ ומאדים כה שונים.
ד"ר יגאל פת-אל, חבר באיגוד האסטרונומיה הבינלאומי ומרצה באוניברסיטת בר-אילן, אמר בראיון לאולפן ynet כי בעבר הנחיתו נאס"א וסוכנויות חלל אחרות גשושיות ורכבי שטח על מאדים. "אבל זו המעבדה הראשונה, נקרא לזה מעבדה, שתקדח לעומק של חמישה מטרים, תוציא דגימות של הקרקע ותנסה להבין מאיפה מאדים נוצר".
על הדברים שאפשר ללמוד מהממצאים שתאסוף הנחתת, אמר ד"ר פת-אל: "אנחנו יכולים ללמוד מעומק פני הקרקע הרבה דברים על ההיסטוריה של מאדים, היסטוריה של פני הקרקע שלו, אולי נגלה שם שכבות של קרח, שזה גם אחד הדברים שמחפשים הרבה שנים, אבל בעיקר על המוצא של מאדים כי אם נדע יותר על איך הוא נוצר והפעילות הטקטונית שהייתה עליו, הסיימולוגיה שלו כרגע גם, נוכל להכיר אותו אותו יותר".
ד"ר פת-אל התייחס לדבריו של היזם אילון מאסק, שאמר כי בכוונתו להגיע למאדים וככל הנראה גם למות שם. "ראינו מה כתב מאסק לפני כמה ימים, לא יודע אם ברצינות או בצחוק, שיש לו סיכוי גדול להגיע למאדים. אני לא יודע אם אני ואת או אלון מאסק נגיע למאדים, אבל אני חושב שהצאצאים שלנו כן, לכן חשוב לדעת כמה שיותר על אולי הבית העתידי שלנו".
לנחתת של סוכנות החלל האמריקנית שני כלים מדעיים עיקריים: האחד, מבחן חום שיקדח כ-5 מטרים אל תוך הקרקע, והשני, מכשיר למדידת רעידות באדמה. התצפיות יכולות לספק לא מעט מידע על המבנה וההרכב של מאדים, ובכך גם להביא להבנה טובה יותר של האופן שבו כוכבי לכת סלעיים נוצרים ומתפתחים, כך לפי המדענים המעורבים בפרויקט.
המשימה קיבלה את השם Insight, שמשמעותו "התבוננות פנימה", וגם ראשי תיבות של INterior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport - כלומר "חקר פנימי באמצעות בחינה סייסמית, גיאודזיה והסעת חום". בנאס"א מגדירים את המשימה המדעית כמו בדיקת סימנים חיוניים של חולה: הדופק (הסייסמי) הטמפרטורה (הסעת החום) והרפקלסים - כלומר תנודות של כוכב הלכת. כל זה ייעשה בעזרת מערך המכשירים בנחתת הקטנה, שקוטרה כמטר וחצי (בלי הלוחות הסולאריים) ומשקלה כ-360 קילוגרמים.