שתף קטע נבחר

קניתם דירה? תסבירו מאיפה הכסף

אם אתם בדרך לרכישת דירה, כדאי שתדעו שמינואר תחויבו לדווח לרשות המסים איך שילמתם על הנכס, כאשר את הדיווח תוכלו למסור עד חצי שנה מקבלת הדירה. לא תדווחו? לא תוכלו לרשום את הנכס בטאבו

החל מחודש ינואר רוכשי הדירות יחויבו לדווח בתוך חצי שנה לרשות המסים איך שילמו על הדירה ומה מקורות המימון - במסגרת החוק להגבלת השימוש במזומן. מי שלא ידווח לא יוכל לרשום את הדירה בטאבו.

 

נמשך הגידול בהיקפי המשכנתאות באוקטובר

לראשונה: חברת ביטוח תנהל בעצמה את הטיפול בנזקי מים וצנרת

הרעה החולה של ענף הביטוח: שנה לרפורמה בנזקי הצנרת

 

מאז דצמבר אשתקד, עסקאות מקרקעין מחויבות בדיווח מקוון לרשות המסים. הדיווח, שנעשה ברוב המקרים על ידי עורך דין, כולל סעיפים שונים, אך עד כה לא הייתה חובה לדווח כיצד תשלמו על הנכס. כעת המצב הזה עומד להשתנות: במסגרת החוק להגבלת השימוש במזומן, שייכנס לתוקף בתחילת 2019, נקבע כי חובת הדיווח המקוון תכלול גם דיווח על מקורות המימון.

אם לא תדווחו, לא תירשמו בטאבו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם לא תדווחו, לא תירשמו בטאבו(צילום: shutterstock)
  

כיום עורך דין מחויב להחתים לקוח, ששוכר את שירותיו לעסקת רכישת מקרקעין, על טופס הנקרא "הכר את הלקוח". הטופס כולל הצהרה בנוגע למקור הכסף, כחלק מחובה החלה על עורך הדין מתוקף חוק איסור הלבנת הון. עם זאת, בפרקטיקה מדובר בהצהרה יותר "כללית" ופחות "מחייבת" מאשר חובת דיווח ישירה לרשות המסים.

מאיפה הכסף רשות המיסים דיווח לאורך השנים ()
  

המשלם ומקבל הכסף "נהנים" מהעסקה - תוך עבירה על החוק

מכיוון שלא מעט רוכשים לא ממש יודעים בשלב החתימה על החוזה מאיפה יגייסו את מלוא סכום הרכישה, רשות המסים תאפשר לדווח על מקור הסכום עד חצי שנה מיום קבלת הנכס. לצורך כך, הכינו ברשות ממשק ייעודי שיתווסף לממשק הדיווח המקוון, באמצעותו יוכל לדווח גם הרוכש עצמו - ללא עזרת עורך דין. זאת, מתוך נקודת הנחה שאחרי תקופה ממושכת, ייתכן שעורך הדין כבר מייצג את הרוכש.

 

על פי החוק החדש, הרוכש יצטרך לפרט את אמצעי התשלום שבו ניתנת התמורה, בצירוף אסמכתאות. לא פעם בעסקאות מזומן שני הצדדים  - הן המשלם והן מקבל הכסף - "נהנים" מהעסקה, תוך עבירה על החוק - והדבר בולט במיוחד בעסקאות מקרקעין.

 

כך, למשל, אדם שקונה דירה בסכום של 2-3 מליון שקל במזומן; בהעברת "מזוודות הכסף", יכול הקונה להלבין הון - וגם המוכר לא טורח לרשום את כל התקבולים וכך "לחסוך" לעצמו תשלום מס. בין אם חלק מהכסף לא מדווח ובין אם כולו, ברשות המסים מעוניינים להילחם בתופעה הזו - ולכן הם דורשים חשיפה של אמצעי התשלום.

כמה כסף מסתובב פה ()
 

אסור לבצע עסקה במזומן מעל 11 אלף שקל

בתוך כך, ל"ממון" נודע כי רשות המסים תצא בתחילת דצמבר בקמפיין הסברה על החוק להגבלת השימוש במזומן. על פי החוק, לא ניתן יהיה לשלם במזומן בעסקה מול עוסק או ספק שירות, שערכה עולה על 11 אלף שקל.

 

המשמעות: כל עסקה מעל לסכום המגבלה, ניתן יהיה לבצעה רק באמצעות צ'קים, העברה בנקאית או העברה דיגיטלית (כמו אפליקציה), כרטיסי אשראי, כרטיסי חיוב מיידיים וכרטיסים נטענים. עם זאת, ניתן יהיה לשלם עד 10% ממחיר העסקה במזומן - ובלבד שהסכום במזומן לא יעבור את הרף של 11 אלף שקל.

 

ההגבלה על שימוש במזומן תחול לא רק בעסקאות, אלא גם כאשר הפעולה נעשית כשכר עבודה, תרומה, מתנה או הלוואה. בכל המקרים הללו תחול המגבלה מסך של 11 אלף שקל, למעט מקרה של מתנה – אז הרף יעמוד על מעל 50 אלף שקל.

 

אחת המשמעויות של החוק היא שהחל מחודש ינואר לא ניתן לשלם במזומן על שירותים כמו שיפוצים. שי אהרונוביץ, סמנכ"ל בכיר באגף מיסוי מקרקעין ברשות המסים, בכנס לשכת שמאי מקרקעין בראשות חיים מסילתי כי "אם נישום מדווח על הוצאות שהוצאו, למשל על שיפוץ דירה, ואין לו קבלה - הוא חייב להביא אסמכתא איך העביר את הכסף. אם אין כזאת, המשמעות היא שהוא שילם במזומן - וזו עבירה, לא רק של השיפוצניק שקיבל את הכסף, אלא גם לגבי המשלם".

 

בנוסף למגבלה על שימוש במזומן, החוק קובע גם מגבלה על שימוש בצ'קים. בין היתר, אסור יהיה לתת או לקבל "צ'ק פתוח" או צ'ק ש"מוסב על החלק" (כלומר שהצ'ק לא מוגדר למוטב בלבד, ומקבל הצ'ק חתם מאחור לצורך היסב, אך לא רשם עבור מי ההיסב) בכל סכום שהוא; אם מדובר בעוסק, או בצ'ק העולה על 5,000 שקל, אם מדובר במי שאינו עוסק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים