שתף קטע נבחר

 

ציפור גן עדן ומציצן: המהפכה במלחמה מול מנהרות הלחימה של חמאס

בעימות הבא יחכו גדודי חמאס שלמים בעיר תת-קרקעית מתחת לבתי המגורים, וינסו למשוך את חיילי צה"ל לרשת "המטרו". מעבר לטכנולוגיות שלא מותרות לפרסום, חיל ההנדסה הקרבית מצטייד בעוד ועוד כלים שהמטרה שלהם היא להפוך את המנהרות לבתי קברות למחבלים

 

לקראת לחימה תת-קרקעית בעזה: האמל"ח החדש    (צילום: אביהו שפירא, דובר צה"ל)

לקראת לחימה תת-קרקעית בעזה: האמל"ח החדש    (צילום: אביהו שפירא, דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חיל ההנדסה הקרבית של צה"ל עבר בשנים האחרונות מתיחת פנים גדולה, שמלבד גידול של מאות אחוזים בהיקף היחידה המובחרת יהל"ם כלל גם רכש מסיבי של אמצעים ויכולות לשלושת הגדודים הסדירים שלו, אלה שיובילו את כוחות החי"ר והשריון בלחימה הבאה מול חמאס ברצועת עזה. בעוד שגיליוטינת המכשול החדש וטכנולוגיות מתקדמות אחרות קוטלות עוד ועוד מנהרות שחודרות לשטח ישראל, נדמה שהחשש הגדול יותר בצה"ל הוא מהמנהור הפנימי שממתין לכוחות בעומק שטח האויב.

 

צה"ל קיבל טעימה ממנו כבר במבצע עופרת יצוקה, אך בהיעדר תמרון קרקעי ב"עמוד ענן" ועם כניסה מוגבלת מאוד לקרבת הגבול ב"צוק איתן", החמאס ניצל את העשור האחרון כדי להעביר פלוגות וגדודים שלמים שלו לרשת תת-קרקעית מסועפת, עם שכבת הגנה עליונה שכוללת רחובות, בתי מגורים של אוכלוסייה אזרחית ומתקנים רגישים כמו בתי חולים ומוסדות חינוך.

  

תצוגת האמל"ח החדש בתרגיל ברמת הגולן:


שידרוג אמצעי לחימה של חיל ההנדסה ברמת הגולן (צילום: דובר צה
החרבת לוחות הבטון שמגנים על המנהרות(צילום: דובר צה"ל)

 

בצה"ל מעריכים שאלפי לוחמי חמאס כמעט שלא יצוצו אל מעל פני השטח במלחמה הבאה ברצועה. הם ימנעו ככל הניתן מקרבות ישירים מול חיילי צה"ל וינסו להוביל אותם עמוק לשטח הבנוי הצפוף וממנו מטה, לרשת המטרו שעל כרעיה הרצועה בקושי מחזיקה מעמד. מול אלה שודרג חיל ההנדסה הקרבית באופן משמעותי, אבל תשובה לשאלה אם החיל נערך למלחמה הבאה או לעוד צוק איתן נקבל, ככל הנראה, רק עם שוך הקרבות.

 

רוב האמצעים החדשים של צה"ל נגד המנהרות עדיין אסורים לפרסום. אפילו חלק מהאלתורים הלא פחות ממדהימים שנשלפו בקיץ 2014 נגד יותר מ-30 מנהרות חודרות של עוד חוסים תחת איסור הצנזורה. די לשמוע את השמות שניתנו בחיל ההנדסה הקרבית לאמצעים המיוחדים נגד המנהור כדי להצית את הדמיון: "מציצן" ו"ציפור גן עדן". חלקם סורקים את תוואי המנהרות, מאתרים פירים, מזרימים נתונים מעומק האדמה מבלי להוריד לשם חיילים, והכול במטרה להפוך את מנהרות הלחימה של חמאס לבתי קברות מבלי להיגרר ללחימה תת קרקעית.



שידרוג אמצעי לחימה של חיל ההנדסה ברמת הגולן (צילום: אביהו שפירא)
.(צילום: אביהו שפירא)

שידרוג אמצעי לחימה של חיל ההנדסה ברמת הגולן (צילום: אביהו שפירא)
.(צילום: אביהו שפירא)

 

גם ללחימה או למרדף במנהרות ניתנו פתרונות בדמות אמצעים מיוחדים לראייה בחושך מוחלט, מכשירי קשר מתקדמים ויכולות ניווט מתחת לאדמה לצד רובוטיקה ייעודית.

 

כמה מהפתרונות שפותחו לאחר צוק איתן שודרגו בשנה האחרונה ולשם כך נרכש ציוד במאות מיליוני שקלים: עשרות "באגרים" ודחפורי 9D לחישוף בטוח של הפירים; "תולעי" מצלמות זעירות  וגם שקי איטום ייחודיים לסגירה הרמטית ומיידית של פתחי הפירים.

 

גם אמצעי "לואו טק" ותיקים יותר כמו שקי TNT ומוקשים נגד טנקים גויסו למערכה נגד צבא המנהרות של חמאס, והותאמה להם שיטת הפעלה מבצעית.

 

לצד כל אלה, משמרים בחיל ההנדסה הקרבית את היכולות הקלאסיות: פריצת קירות ודלתות, פיצוץ מלכודים בדרכים שבהן יעברו הכוחות המתמרנים ופתיחת צירים מסוכנים בעומק השטח הבנוי.

 

בהשתלמות שאירח גדוד 605 מחטיבה 188 הוצגו לעשרות קציני חי"ר ושריון שיתמרנו בצוות קרב משותף עם לוחמי ההנדסה, האמצעים שיעמדו לרשותם. "היו מקרים שבהם קציני חי"ר לא ידעו איך לתפעל דחפור D9 לחשיפת מטענים או חילוץ לוחמים שנפגעו או נלכדו בשטח אויב, או לגרור נגמ"ש שנתקע, כי זה לא מהעולם של החי"רנקים", הסביר ל-ynet קצין בכיר מחיל ההנדסה.

 

"אנחנו רוצים שלכל מפקד מחלקה מגולני או מגבעתי יהיה את הידע הבסיסי לשימוש מבצעי נכון בכוח ההנדסי שיצורף או יעבוד איתו בלחימה, לא רק בתוכנית ההתקדמות המסודרת אלא גם בהפתעות והיתקלויות שיצוצו תוך כדי לחימה. גם המ"מ מההנדסה אמור להכיר באופן בסיסי את הטנק ויכולותיו ואת האמצעים שיש לכיתת החי"ר, ולכן קציני הנדסה כאן ירו פגזים מטנקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תצוגת האמל"ח של חיל ההנדסה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים