בן 10 לא מחוסן נדבק בחצבת – מצבו קשה מאוד
ילד בן 10 תושב עמנואל שבשומרון אושפז בבית החולים שניידר לאחר שלקה בדלקת מוחית קשה כתוצאה מנגיף החצבת. הוא מעולם לא חוסן נגד המחלה, ומבית החולים נמסר כי נשקפת סכנה לחייו. עד כה אובחנו קרוב לאלפיים ישראלים במחלת החצבת
ילד בן 10 לקה בדלקת מוח קשה לאחר שנדבק במחלת החצבת. הילד לא חוסן מעולם למחלה. הוא אושפז בבית החולים שניידר ונשקפת סכנה לחייו.
הילד, תושב ההתנחלות עמנואל בשומרון, אושפז ביום שלישי האחרון בבידוד במחלקת הילדים, לאחר שלקה בדלקת מוחית. מבירור שערך צוות בית החולים עלה כי הוא מעולם לא חוסן נגד חצבת. מבית החולים נמסר כי נשקפת סכנה לחייו. הילד נדבק בכיתתו מכמה ילדים שנדבקו אף הם בנגיף. משרד הבריאות קיבל על כך דיווח. מצבו כעת קשה מאוד, הוא איננו בהכרה, ומקבל טיפול תומך ותרופות נגד פרכוסים.
"הילד סובל ממעורבות חמורה של המוח", מוסר ל-ynet פרופ' איציק לוי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בביה"ח שניידר, "מצבו קשה, וההנחה היא שהוא לא יבריא לגמרי, אלא יסבול מפגיעה נוירולוגית לשארית חייו. אנחנו רואים את התוצאות ההרסניות של אי התחסנות, ואני קורא לכולם לגשת ולחסן את הילדים".
בתוך כך, נמשכת ההדבקה הכלל ארצית במחלת החצבת. עד כה אובחנו קרוב לאלפיים ישראלים כלוקים במחלה. בתחילת השבוע פרסם משרד הבריאות את מפת התחלואה, ממנה עולה כי מרבית הנדבקים הם מירושלים, שם אובחנו מעל 874 חולים, אחריה בית שמש עם לפחות 266 חולים, צפת עם 149 חולים. ערים נוספות בהן אובחנו עשרות חולים הם בני ברק, ביתר עילית, תל אביב ומודיעין עילית.
חצבת: מחלה זיהומית חמורה
חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה ונגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, פחד מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.
אצל 70-50 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים-כחולים על החלק הפנימי של הלחיים ובחלל הפה. אלה נגעים ייחודיים למחלה, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החיך, העפעפיים והנרתיק.
הפריחה מתחילה סביב המצח, בסמוך לקו השיער, מאחורי האוזניים ועל הצוואר ומתפשטת מטה אל עבר החזה, הבטן והרגליים - עד הקרסוליים. בתוך כשבוע הפריחה נסוגה, אולם השיעול עשוי להימשך עד עשרה ימים. במקרים חמורים מופיעות בלוטות לימפה מוגדלות.
ילדים מתחת לגיל 5 או מבוגרים מעל גיל 20 עלולים להימצא בסכנת חיים ממשית אם נדבקו וחלו. הסיבה העיקרית למוות מהמחלה היא דלקת ריאות, שנובעת מחיידקים שתוקפים את הריאות וגורמים לזיהום משני. חיידקים שכיחים כאלה הם סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס - כולם גורמים לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.
החיסון נגד חזרת, חצבת ואדמת מכונה MMR והוא חלק מחיסוני השגרה בטיפת חלב. החיסון ניתן בהזרקה תת-עורית בשתי מנות - הראשונה בגיל שנה והשנייה בגיל 6. החיסון נמצא בטוח לחלוטין. הוא עלול לגרום לעלייה קלה של חום הגוף שישה עד 12 יום מרגע החיסון, לעתים בליווי פריחה קלה - שנעלמת.
גורמים במועצת עמנואל טוענים כי ישנה קריאה לציבור להתחסן אך עדיין מתרחשים מקרים של הידבקויות . "לאחרונה בכל פעם שקבלנו ממשרד הבריאות הודעה על משפחה או ילד שנדבקו מיד יצאנו בקריאה להם ולכל הסובבים אותם ומי שבא במגע איתם להתחסן. בנוסף גם הרבנים פה קראו לתושבים להתחסן כדי לשמור על עצמנו.
"לגבי המשפחה הם כרגע נמצאים בבית החולים ויחד עם צוותי סיוע ורווחה של המועצה מטפלים במשפחה וביחד כמובן. אנחנו מקווים שבעזרת השם הילד יחלים וישוב לביתו במהרה".