שתף קטע נבחר

 

תכנן לחטוף מטוס כדי לעלות לארץ: הלך לעולמו אסיר ציון

אנטולי נתן אלטמן היה ב-1970 אחד מ-16 חברי תא ציוני מלנינגרד שתכננו לחטוף מטוס לשבדיה כדי לעלות לישראל. בהלווייתו, לאחר שנפטר בגיל 77, אמר מפקד הפעולה: "גם בחקירה וגם בכלא הוא התנהג בכבוד ובשקט"

בבית העלמין תל רגב שבצפון הובא אחר הצהריים (יום ה') למנוחות אסיר ציון אנטולי נתן אלטמן ז"ל, שנמנה עם חוטפי המטוס מברית המועצות לשעבר במטרה לעלות לישראל ביוני 1970. הוא נעצר, נשפט למאסר בן 12 שנים, שוחרר כעבור תשע שנים - ועלה לישראל. אלטמן הלך לעולמו בגיל 77 בתום מאבק במחלה.

 

כאמור, באותה שנה תכננו קרוב ל-16 חברי התא הציוני של לנינגרד (כיום סנקט פטרבורג) ומסורבי עלייה נוספים לעלות על מטוס שהמריא מלנינגרד בטיסה אזרחית. הקושרים רכשו את כל הכרטיסים במטוס ותכננו לחטוף אותו ולטוס לשבדיה - ומשם לעלות לישראל.

נתן אלטמן  (צילום: תום כספי)
אנטולי נתן אלטמן (צילום: תום כספי)(צילום: תום כספי)
 

גם כשעלה חשד כי הם נתונים תחת מעקב, החליטו להמשיך בתוכנית ואם היה צורך בכך - אך להסתכן במעצר כדי לעורר את דעת הקהל העולמית למצב היהודים בברית המועצות. המבצע כונה "מבצע חתונה", שכן סיפור הכיסוי היה נסיעה של החבורה ל"חתונה משפחתית".

 

בסופו של דבר נעצרה הקבוצה על ידי הקג"ב, שעקב אחריהם במשך תקופה ארוכה. במשפטי ראווה נידונו חלק מהמעורבים למוות (שהומתק בהמשך) ואחרים לתקופות מאסר ארוכות. האירוע עורר סערה בינלאומית ומחאות על היחס של השלטונות בברית המועצות ליהודים, ובסופו של דבר הביא לגל עלייה המשמעותי הראשון מברית המועצות בראשית שנות ה-70'.

 

כתבה בעיתון חטיפת מטוס רוסי 1970 מ לנינגרד ל שבדיה (צילום: ארכיון
הכתבות ב"ידיעות אחרונות" על הפרשה(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

כתבה בעיתון חטיפת מטוס רוסי 1970 מ לנינגרד ל שבדיה (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

כתבה בעיתון חטיפת מטוס רוסי 1970 מ לנינגרד ל שבדיה (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

בתקופת מאסרו "אומץ" אלטמן ז"ל על-ידי קיבוץ יגור, שבו התגורר עם עלייתו לארץ. בקיבוץ נולד גם בנו, דוד. בהמשך עזב את יגור ועבר לגור בחיפה. בתחילה עבד בחנות אופטיקה, ובהמשך, עד צאתו לגמלאות, עבד ביחידת המחשבים באוניברסיטת חיפה.

 

מפקד פעולת חטיפת המטוס: "פניתי אליו והוא אמר כן בלי להסס"

בשנותיו הראשונות בארץ הוא גילה את הדת, למד תורה, התעניין בחסידות חב"ד ואף קיבל מכתב אישי חם מהרבי מלובביץ'.

הלווית נתן אלטמן  (צילום: יצחק טסלר )
הלווייתו של אנטולי נתן אלטמן (צילום: יצחק טסלר )

הרב יוסף מנדלביץ', שהיה מפקד הפעולה לחטיפת המטוס, ספד לו היום בהלוויה: "נתן, או טוליק, כמו שקראנו לו אז, מצ'רנוביץ לריגה. לאט לאט הכרנו. הוא היה בחור שקט שעסק ביוגה והיה קשור לחוג מצומצם של פעילים בנושא יהדות. כשנודע לי שישנה אפשרות להימלט מברית המועצות בעזרת מטוס כדי לעשות רעש בינלאומי - היה צריך לגייס נוסעים. פניתי אליו. בלי היסוס הוא מיד אמר כן.

 

"לפני שיצאנו לכיוון המטוס ישבנו ודיברנו על החיים, על שמחת חיים, על הרצון להביא ילדים לעולם. לידנו ישב אדם שהסתכל עלינו בפליאה. לימים התברר שזה היה סוכן קג"ב. ישב לידינו סוכן קג"ב שהתפלא ש'הבנדיטים' האלה, ה'טרוריסטים האלה' מדברים על ילדים ומשפחה לפני שהם מנסים לחטוף מטוס.

 

"אחרי שעצרו אותנו, גם בחקירה וגם בכלא, הוא נהג בכבוד ובשקט. בזכות הלחץ הבינלאומי הוא השתחרר אחרי תשע שנות מאסר בלבד".

 

במסע ההלוויה נשא דברים גם הרב שמעון גרילוס, אף הוא אסיר ציון שישב בכלא הסובייטי בשל הפצת חומרים יהודיים: "כשחטפתם את המטוס ידעתם שזו תוכנית של מסירות נפש כי ידעתם שהמטוס יופל על כל נוסעיו. הערתם את יהדות רוסיה כולה, והמאבק שלך ממשיך לתת פירות. כמו אז בגלות רוסיה, ככה גם בארץ. חוץ משמחת חיים חיפשת משמעות בחיים, וקודם כל מצאת קשר לעם ישראל ולתורת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים