שתף קטע נבחר

 

הרגאיי נכנס לרשימת המורשת העולמית

הז'אנר שצמח בג'מייקה נכנס לרשימת המורשת התרבותית של אונסק"ו, שכוללת מנהגים שראויים לשימור: "תרם לשיח הבינלאומי על אי צדק ואהבה"

באונסק"ו עשו היום (ה') כבוד לרגאיי, הז'אנר המוזיקלי שהתפתח בג'מייקה והפך לאהוב ברחבי העולם. ארגון התרבות והמדע של האו"ם אישר את בקשתה של ג'מייקה, והכניס את הרגאיי לרשימת "מורשת תרבותית בלתי מוחשית" – שכוללת מנהגים מרתקים ומסורות שראויות לשימור והגנה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

באונסק"ו אמרו היום שהרגאיי "תרם לשיח הבינלאומי על נושאים כמו אי צדק, התנגדות, אהבה ואנושיות" והצליח להיות בו זמנית פוליטי, חושני ורוחני. לפי אונסק"ו הרגאיי התפתח בג'מייקה כמוזיקה שנותנת ביטוי לשוליים, ועם השנים הז'אנר הצליח לחצות דתות, חברות, מגדרים ועדות.

בוב מארלי ג'מייקה רגאיי מורשת עולמית של אונסק
(צילום: EPA)

הרגאיי הצטרף לרשימה מכובדת של מסורות תרבותיות מגוונות, כולל רכיבה על סוסים בבית הספר הספרדי בווינה, טקסי "שידול גמלים" במונגוליה, מופעי בובות בצ'כיה ועוד 300 מסורות ייחודיות בשלל תחומים – מבניית ספינות עד לבישול וריקודים. בקשתה של ג'מייקה התקבלה בישיבה השנתית של אונסק"ו, שנערכה במאוריציוס.

בוב מארלי ג'מייקה רגאיי מורשת עולמית של אונסק
(צילום: AFP)
  

הרגאיי התפתח בג'מייקה סוף שנות השישים. הוא הושפע בין השאר מסקא ורוקסטדי, שני סגנונות פופולאריים בג'מייקה, וגם מבלוז וג'אז אמריקני. עם הזמן הז'אנר צבר קהל גדול בארה"ב ובבריטניה, שם חיים מהגרים ג'מייקנים רבים. הרגאיי מזוהה עם טקסטים מחאתיים שמבקרים את השלטון על דיכוי וחוסר שוויון ועם תנועת הרסטפארי, שמעודדת עישון מריחואנה במסגרת הפולחן הדתי שלה.

 

ההחלטות של אונסק"ו בעניין רשימת המורשת התרבותית הן בעיקר סמליות, אך עם זאת הן מסייעות ליחסי הציבור של המדינות וההצעות שמתקבלות. אוליביה גרנג', שרת התרבות הג'מייקנית, אמרה לפני ההצבעה: "הרגאיי ייחודי לג'מייקה. המוזיקה שיצרנו הגיעה לכל פינה בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בוב מארלי, זמר הרגאיי המפורסם מכולם
צילום: AFP
מומלצים