ארה"ב הציגה טילים איראניים ומאיימת על טהרן
האמריקנים חשפו כלי נשק איראניים שנתפסו בדרך לקיצוניים במזרח התיכון. ארה"ב מזהירה שאיראן מגדילה את הסיוע לטרור ומפתחת טילים ללא הפרעה. גורם אמריקני: "הבהרנו שלא נהסס להשתמש בכוח צבאי"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בריאן הוק, השליח האמריקני לענייני איראן, הציג את חלקי הנשק לכתבים בהנגר צבאי בוושינגטון. הוא הראה אוסף של חלקי טילים, מזל"טים ורובים. חלק מהפריטים נתפסו במיצר הורמוז ולא הגיעו ליעדם – לוחמים שיעים במזרח התיכון. פריטים אחרים התגלו בתימן על ידי הכוחות הסעודיים שנלחמים בתימן במורדים החות'ים – שמקבלים סיוע מאיראן.
חשיפה קודמת של נשק איראני הייתה בדצמבר 2017. מי שהציגה אז את הנשק הייתה ניקי היילי, שתסיים בקרוב תפקידה כשגרירת ארה"ב באו"ם. החשיפות הן חלק מניסיון מתמשך של ממשל טראמפ להגביר את הלחץ על איראן, ועל מדינות המערב שלא עושות מספיק לעצור את השפעתה הגוברת על האזור.
הנשק שעליו התעכב הוק יותר מכולם הוא סייאד-2, טיל קרקע אוויר שסעודיה עצרה את הגעתו למורדים בתימן. הוק אמר שעל הטיל הלבן מופיע כיתוב בפרסית, מה שמוכיח שהייצור שלו היה באיראן. "הכיתוב בפרסית הוא הדרך של איראן לומר שלא אכפת לה להיתפס מפרה את החלטות האו"ם", אמר הוק לכתבים. "האיראנים רצו לשלוח את הטיל הזה לחות'ים, שמשתמשים בו כדי לפגוע במטוסי הקואליציה במרחק של עד 74 ק"מ".
"היום ארה"ב חושפת עדות נוספת לפיתוח המתמשך של הטילים האיראניים", אמר הוק לכתבים בוושינגטון. "האיום האיראני גובר ואנחנו נמצאים בסיכון של הסלמה באזור אם ניכשל להגיב. בזמן שחלף מאז דבריה של השגרירה היילי התמיכה של איראן במורדים החות'ים גברה, התמיכה שלה בפעולות טרור בעולם גברה, והמאמצים שלה לפגוע ביציבות הבינלאומית הורחבו". הוק גם הציג טילי נ"ט מונחים שארה"ב טוענת שאיראן מסרה לטליבאן באפגניסטן. "איראן מספקת סיוע צבאי לטליבאן לפחות מאז 2007", אמר הוק.
"הבהרנו למשטר האיראני שלא נהסס להשתמש בכוח צבאי כשמאיימים על האינטרסים שלנו. אני חושב שהם הבינו את זה", אמר הוק. "כרגע, בשעה שהאופציה הצבאית נמצאת על השולחן, ההעדפה שלנו היא להשתמש בכל כלי ההסדרה הדיפלומטיים שלנו".
הנציג האמריקני התייחס להחלטה של טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן, ואמר שמאז הפרישה מההסכם לממשל האמריקני יש "חופש" להיאבק בהשפעה של איראן במזרח התיכון. הוא קרא למדינות מערביות אחרות ללכת בעקבות ארה"ב. הוק הוסיף שבעקבות האווירה הבינלאומית הנוכחית הציפיות של העולם מהמשטר האיראני נמוכות באופן שאינו מתקבל על הדעת.
מסיבת העיתונאים של הוק הייתה יום אחרי הצבעה בסנאט האמריקני, שבה הצביעו הסנאטורים בעד קידום הצעה להפסקת הסיוע הצבאי לקואליציה שמובילה סעודיה במלחמה בתימן - מלחמה שגרמה למשבר הומניטארי חריף. ההתנגדות בקונגרס לסיוע גברה מאז הרצח של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. טראמפ אמר שלמרות הרצח הקשר עם סעודיה לא ייפגע.