דרמה לילית: הוועדה פסלה את מינוי אדרי למפכ"ל
משה (צ'יקו) אדרי נפסל עקב פגישה עם עו"ד שמייצג מתלונן נגדו, 3 ימים לפני הופעתו בוועדה למינוי בכירים - ועל רקע דו"ח מבקר מדינה נגדו. קולו הכפול של היו"ר גולדברג הכריע. ארדן הודיע שאינו מקבל את עמדת הוועדה, וימנה בקרוב מ"מ למפכ"ל. המועמדים: מוטי כהן, זוהר דביר ודוד ביתן
המועמד היחיד לתפקיד המפכ"ל נפסל: דרמה של ממש בווועדה למינוי בכירים - הוועדה החליטה לפסול את מועמדותו של ניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי לתפקיד המפכ"ל. כך היא מסרה הלילה (יום ו'), בהודעה שהועברה דקות ספורות אחרי השעה חצות. הסיבה לפסילה, לפי הוועדה, היא פגישתו של אדרי עם עורך דין שמייצג מתלונן נגדו, שלושה ימים לפני הופעתו הראשונה בוועדה. אדרי, שהן הוא והן עורך הדין ציינו כי לא שוחחו על התלונה עצמה, מוכן להיבדק בפוליגרף בנוגע לנאמר באותה פגישה.
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הודיע כי אינו מקבל את עמדת הוועדה, שבה הכריע קולו הכפול של יו"ר הוועדה, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, לאור שיוויון קולות בין חבריה (2:2). ארדן ציין כי אין בנימוקי הוועדה כדי לבסס "דופי ערכי נורמטיבי" או ליקוי בטוהר המידות בהתנהגותו של אדרי ואין בנימוקים להבנתו כדי למנוע את מינויו למפכ"ל.
ארדן, שבטקס הפרידה מהמפכ"ל היוצא רנ"צ רוני אלשיך אמר כי מתנהל "מסע הכפשות" נגד אדרי - החליט להילחם בהחלטה ואמר כי יבקש להופיע בפני הוועדה ולהציג את טיעוניו. בטקס אמר כי "אדרי הוא האדם הראוי להוביל בשנים הבאות את המשטרה. צר לי שקצין מצטיין, ששנים רבות נלחם בטרור ובפשע, צריך לעבור מסע הכפשות ושקרים. כנראה שאת התרבות הרעה הזאת עדיין לא עקרו מהמשטרה". ארדן הודיע כי ימנה מ"מ למפכ"ל בקרוב. המועמדים הם הניצבים מוטי כהן, זוהר דביר ודוד ביתן.
בהודעת הוועדה נאמר כי "במהלך הדיונים התברר שאדרי נפגש עם עו"ד פיני פישלר שמייצג את רפי רותם, שהתלונן בעבר על אדרי, שלושה ימים לפני הופעתו הראשונה של אדרי בפני הוועדה. המחלוקת בין עו"ד פישלר לאדרי הייתה על סיבת קיומה של הפגישה ועל הנאמר בה".
שני חברי ועדה: "אדרי כשל בהתנהגות ובשיקול הדעת"
יו"ר הוועדה גולדברג וחברת הוועדה פרופ' טליה איינהורן ציינו כי גם אם יעדיפו את גרסת המועמד כי בפגישתם לא דיברו כלל עם רותם, רואים הם את עצם הפגישה עם עו"ד המייצג מתלונן נגדו, שעה שהוועדה מקיימת דיוניה, ובכלל זה גם באותה תלונה, ככשל בהתנהגות ובשיקול הדעת שמגיע לכדי התנהגות בלתי ראויה, ולא רק בגדר "טעות" כהגדרת המועמד.
השניים חזרו על הנאמר במכתב הקודם של הוועדה לארדן, כי יש לתת את הדעת על כך "כי אמון הציבור במשטרה מושפע, במידה רבה, מדמותו של המפכ"ל". לכן, לדעתם, העננה של הפגישה האמורה תלווה את המועמד לאורך כל שנות תפקידו, אם ייבחר לתפקיד, ובכך ייפגע אמון הציבור במשטרה.
כמו כן ציינו גולדברג ואיינהורן את הנאמר בדו"ח מבקר המדינה מלפני שנתיים. "ממצאי הדו"ח מעלים תמונה עגומה של התעלמות מדיווחים לא נכונים של קצין בכיר", כתבו. לדעתם, אדרי, שהעניין היה בסמכותו ובאחריותו ושימש אז כראש אגף התנועה, אימץ נוהג שאינו מתיישב עם הקפדה על טוהר המידות במשטרה. לפיכך הגיעו למסקנה שאין בידם להמליץ על מינויו של המועמד לתפקיד מפכ"ל המשטרה.
בניגוד להם, סברו שני החברים האחרים בוועדה - משה טרי ופרופ' דניאל הרשקוביץ - שאין הם רואים בפגישתו של אדרי עם עו"ד פישלר כדי לשנות מההתרשמות הקודמת שהייתה לוועדה כולה שיש להמליץ על מינויו. הם ציינו כי הפגישה התמקדה בביקורת שיש לפישלר על תפקוד המשטרה ולא עסקה בעדותו של רותם בפני הוועדה. אשר על כן לא ראו בפגישה דבר פעולה המעידה על פגם בטוהר המידות. בנוסף, לדעתם ממצאי דו"ח המבקר לא קבעו שנפל פגם בטוהר מידותיו של אדרי. מדובר בכשל מערכתי ואי הקפדה על מינהל תקין בכל הקשור לאופן בדיקת הבקשות שהובאו ואי הנמקה מספקת, אבל במפורש לא פגיעה בטוהר המידות. אך מכיוון שליו"ר הוועדה קול נוסף, התוצאה הייתה שהמינוי נפסל.
המתלונן רותם: "אדרי שוטר אלים ומטייח פשעים"
רפי רותם, שהתלונן נגד אדרי ושהפגישה עם פרקליטו הובילה לפסילת המינוי, שימש בעבר כקצין מודיעין ביחידה הארצית לחקירות מכס ומע"מ, עד שהופסקה העסקתו ברשות המסים ב-2005. עשור לאחר מכן העניק לו מבקר המדינה צו הגנה והכרה כחושף שחיתות. ב-2016 הוא כתב פוסט בפייסבוק שבו כינה את אדרי "שוטר אלים ומטייח פשעים".
רותם טען אז כי אדרי הורה לעצור אותו בתא מעצר לא חוקי, כפות באזיקים בידיים וברגליים במשך לילות שלמים עקב העלבת עובדי ציבורי מושחתים, ובהם רות דוד ואנשיה, שוטרים מושחתים ועובדי רשות מסים מושחתים. לדבריו, "בידיעת אדרי ובגיבויו הותקפתי בתא המעצר על ידי חמישה משוטריו הפושעים. הוא אף מנע ממני באלימות פיזית ומילולית למסור ראיות לפשעים וסירב לחקור את הפשעים של ארגוני פשיעה וטייקונים שגנבו מיליארדים. הוא חייב לעמוד לדין על פשעיו. אני לא מפחד ממנו".
עו"ד פישלר התייחס לפסילת מינוי אדרי עקב הפגישה איתו ואמר: "זומנתי לצ'יקו לדון על רפי רותם ועל ביקורתי למשטרה, והוא קיבל ממני מסמך. איננו מחפשים את הראש של אדרי, ביקשנו לבדוק מדוע סולק רפי רותם מהתחנה". גורמים המעורים בנושא אמרו כי בפגישה עם פישלר לא ניסה אדרי להשפיע על תלונת רותם, שכן התלונה נשלחה לוועדה 11 יום לפני כן.
הכישלון השני של ארדן במינוי מפכ"ל
שרת המשפטים איילת שקד רמזה כי ארדן יכול להתעלם מהחלטת הוועדה ולהמליץ בכל זאת לממשלה על מינוי אדרי: "מי שממנה מפכ"ל זו הממשלה בהמלצת השר לביטחון לפנים, ולא שני חברי ועדת גולדברג. דעת שני האחרים, הנציב הרשקוביץ ומשה טרי, הגיונית. אי אפשר למנות מפכ"ל כאילוץ ולא לבצע את הבחירה הטובה ביותר בגלל מראית עין מאיזו פגישה. אדרי הוא קצין מצטיין ואף אדם אינו מושלם. הממשלה צריכה למנות את המועמד המתאים ביותר".
בשבוע שעבר הודיעה הוועדה כי אדרי ייאלץ לעבור בדיקת פוליגרף. היא שוחחה עם המפכ"ל היוצא אלשיך, שניסה להסביר לחבריה את הסיבות מדוע אדרי לא ראוי לרשת אותו בתפקיד. אלשיך, שכבר הביע בעבר את הסתייגותו מהמינוי, הרבה להסתמך על שמועות כשביקש לעדכן את חברי הוועדה במידע שהגיע אליו בנוגע לאדרי.
לארדן זו הפעם השנייה שאינו מצליח להעביר את מועמדו למפכ"ל. לפני ארבע שנים הוא החליט להסיר את מועמדותו של גל הירש, שבו בחר, לאחר שאנשי היועץ המשפטי לממשלה הבהירו לו כי הבדיקה בעניינו של הירש תימשך עוד זמן רב. שלוש שנים לאחר מכן הודיעה הפרקליטות על סגירתו מחוסר אשמה של תיק החקירה נגד הירש בעניין סילוק הנפלים בראשון לציון.
ערן גלובוס, יו"ר הבית הפתוח בירושלים שקרא לפסול את מינוי אדרי עקב רצח שירה בנקי במצעד הגאווה ב-2015, אז כיהן כמפקד מחוז ירושלים, מסר בתגובה להחלטה: "לפני כשלושה שבועות סירבנו לשתוק למול מינוי פסול ומסוכן. היינו הראשונים לפתוח את תיבת הפנדורה של ניצב אדרי. הופעלו נגדנו כוחות רבים מן הרגע הראשון, אך מכבש השררה והיוהרה של השר ארדן לא הצליח להביס את האמת - ניצב בדימוס אדרי אינו ראוי להיות מפכ"ל. אנו מברכים את יו"ר הוועדה גולדברג ואת חברת הועדה איינהורן, שלא נכנעו לספינים. לאזרחי ישראל מגיע מפכ"ל ומשטרה ללא דופי - וההחלטה היום היא צעד משמעותי בכיוון הזה".