שתף קטע נבחר

 

אחרי שכמעט הצליחה: ארה"ב שוב תבקש מהאו"ם לגנות את חמאס

6 חודשים לאחר שעצרת האו"ם גינתה לראשונה את ארגון הטרור - גינוי שנפסל בסופו של דבר בנימוק טכני - ביום שני עשויה להתקיים הצבעה על גינוי נוסף. גורם דיפלומטי אמר שמדינות אירופה יתמכו בגינוי

העצרת הכללית של האו"ם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
העצרת הכללית של האו"ם(צילום: EPA)

ניסיון נוסף להביא לגינוי ראשון של חמאס בעצרת הכללית של האו"ם: לאחר שבחודש יוני האחרון התקבלה החלטת גינוי לארגון הטרור - שנפסלה בסופו של דבר בנימוק טכני - העצרת הכללית תעמוד בקרוב בפני החלטה דומה. זאת, לאחר שארצות הברית הפיצה אתמול (יום ה') הצעה לגינוי חמאס, בין היתר בגין "ירי חוזר ונשנה של טילים לעבר ישראל והסתה לאלימות".

 

נוסח ההצעה שהופץ מגנה את הארגון גם בשל שימוש במשאבים שיכולים לשמש את "הצרכים הקריטיים של האזרחים" ברצועת עזה - עבור בניית מנהרות לחימה וטרור ומתקנים לשיגור טילים. ההצעה דורשת בנוסף מחמאס, וארגונים נוספים כגון הג'יהאד האיסלאמי, "להפסיק את פעילותם, ובכלל זאת שיגור התקני הצתה מעופפים".

 

ההצעה קוראת גם לפיוס פנים פלסטיני - עקב הסכסוך המתמשך בין חמאס לפתח - ול"צעדים ממשיים לאיחוד רצועת עזה והגדה המערבית תחת שלטון הרשות הפלסטינית".

ניקי היילי  (צילום: רויטרס)
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי - ההצעה תעלה זמן קצר לפני פרישתה בסוף השנה(צילום: רויטרס)
 

בלון תבערה (צילום: AFP)
"להפסיק לשגר בלוני ועפיפוני תבערה". נוסח ההצעה(צילום: AFP)

ההצעה מוסיפה כי אלימות כלפי אזרחים, "במיוחד פעולות טרור, כמו גם כל פעולות של פרובוקציה, הסתה או הרס, גורמים רק לשחיקה באמון ופוגעים במאמצים להביא לפתרון של שלום".

 

ההצעה האמריקנית צפויה לעלות בקרוב להצבעה בעצרת הכללית - ייתכן שאף ביום שני הקרוב. על הפרק עומדות גם ארבע הצעות פרו-פלסטיניות. ההחלטות בעצרת כידוע אינן מחייבות - בניגוד להחלטות מועצת הביטחון. בחודש יוני האחרון העצרת הכללית גינתה כאמור - בפעם הראשונה אי-פעם - את חמאס, אך בסופו של דבר ההחלטה נפסלה.

 

62 מדינות תמכו אז בעד גינוי חמאס, בעוד 58 התנגדו ו-42 נמנעו - אך נשיא העצרת הכללית פסל את התיקון, בנימוק שיש צורך ברוב של שני שלישים כדי שהוא יעבור. בהמשך נערכה הצבעה נוספת, שבה עמדת הנשיא לפסול את החלטת הגינוי התקבלה ברוב דחוק יחסית של 66:73.

 

ההצבעה הדרמטית ביוני באו"ם - שנפסלה    (צילום: United Nations)

ההצבעה הדרמטית ביוני באו"ם - שנפסלה    (צילום: United Nations)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בטיוטת ההצעה שהופצה על ידי האמריקנים אין התייחסות להחלטות קודמות שאימצה מועצת הביטחון - דבר שמדינות מסוימות באיחוד האירופי ביקשו במסגרת המשא ומתן על נוסח ההצעה. אותן החלטות של מועצת הביטחון קראו לקידום פתרון שתי המדינות ומתחו ביקורת על ישראל בשל המשך הבנייה בהתנחלויות.

 

עם זאת, ההצעה האמריקנית מדגישה תמיכה ב"שלום צודק, בר-קיימא וכולל בין הישראלים והפלסטינים, בהתאם לחוק הבינלאומי ובהתחשב בהחלטות האו"ם הרלבנטיות".

 

דני דנון נואם במועצת הבטחון של האו
"טוב שבכלל מדברים על חמאס באו"ם". השגריר דנון(צילום: EPA)

ריאד מנסור במועצת הבטחון של האו
"עוד צעד במתקפה על הפלסטינים". ריאד מנסור(צילום: EPA)

שגריר שבדיה באו"ם, אולוף סקוג, אמר לכתבים אמש כי "לא אכפת לנו לגנות את חמאס, מגיע להם שיגנו אותם". עם זאת, הוא ציין כי על כל ההחלטות בנושא "להדגיש את העובדה שיש צורך בפתרון שתי המדינות".

 

28 מדינות האיחוד האירופי עדיין לא הצהירו כיצד יצביעו בהצעה הצפויה - אך גורם דיפלומטי באיחוד, שמעורה בפרטים, אמר לסוכנות הידיעות AP כי הן יתמכו בה.

 

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר ביום שלישי כי עצם העובדה ש"שמדברים על חמאס באו"ם" מהווה ניצחון. ריאד מנסור, הנציג הפלסטיני באו"ם, תקף את ההצעה ומסר כי היא מהווה צעד נוסף ב"מתקפה" של הממשל האמריקני נגד הפלסטינים. זאת, בהמשך להעברת השגרירות האמריקנית בישראל לירושלים, הפסקת הסיוע הכספי לפלסטינים וסגירת הנציגות של אש"ף בוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
העצרת הכללית של האו"ם, ארכיון
צילום: שחר עזרן
מומלצים