נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש האב מת בגיל 94
הנשיא האמריקני בזמן מלחמת המפרץ הראשונה וועידת מדריד הלך לעולמו. לפני שנבחר לנשיא ה-41 הוא כיהן כסגן הנשיא, ראש ה-CIA וכשגריר באו"ם. טראמפ ספד לו ושיבח את "המנהיגות הבלתי מעורערת". אובמה: "מורשת של שירות ציבורי שאולי לא קיים עוד"
נשיאה ה-41 של ארצות הברית, ג'ורג' הרברט ווקר בוש, הלך הבוקר (שבת) לעולמו בגיל 94. כך מסר דובר המשפחה ג'ים מק'גוואן. בוש, שכיהן במשך קדנציה אחת כנשיא בין השנים 1989 ל-1993, הוא אביו של הנשיא ה-43, ג'ורג' ווקר בוש. לפני שמונה חודשים הלכה לעולמה רעייתו ברברה.
הנשיא הנוכחי דונלד טראמפ ספד לבוש האב, ואמר כי הוא "משבח את כושר השיפוט שלו, השכל הישר והמנהיגות הבלתי מעורערת" שלו. גם הנשיא הקודם ברק אובמה ורעייתו מישל ספדו: "חייו הם עדות לרעיון ששירות ציבורי יכול להיות אצילי ושמח". הזוג אובמה שיבחו בהודעתם כמה ממהלכיו הבולטים של בוש בנושאי ההגירה האמריקנית, צמצום הנשק הגרעיני והמאמצים לסיום המלחמה הקרה: "מורשת של שירות שאולי לא קיים עוד".
היועץ לביטחון לאומי בממשלו של בוש האב, ברנט סקוקרופט, ספד לנשיא האמריקני שהלך לעולמו ואמר כי "העולם איבד מנהיג דגול וארצות הברית איבדה את אחד מטובי אזרחיה". סקוקרופט, שעבד תחת הנשיא בין השנים 1993-1989, הוסיף בהצהרתו: "ליבי נשבר על אובדנו של אחד מחבריי היקרים ביותר".
בוש נולד במילטון שבמדינת מסצ'וסטס בשנת 1924, אך את מרבית שנות ילדותו עשה בגרינוויץ' שבמדינת קוניטקט. משפחתו היתה אמידה למדי והשתייכה למעמד הגבוה. אביו פרסקוט בוש כיהן כסנאטור מטעם המפלגה הרפובליקנית בין השנים 1952 ל-1963 ונחשב לאיש האגף המתון במפלגה. אמו דורותי הייתה נצר למשפחת תעשיינים אמידה ממדינת מיזורי.
לפני כהונתו כנשיא היה בוש סגנו של רונלד רייגן במשך שתי כהונות. הוא חי בשנותיו האחרונות ביוסטון שבטקסס ובקנבנקפורט שבמיין. בנו כיהן כנשיא ארה"ב בשנים 2009-2001.
בוש האב הוביל את ארה"ב למלחמת המפרץ הראשונה והוא הנשיא האחרון – נכון לעכשיו – שלא הצליח להיבחר לכהונה שנייה. לפני כשנה התמודד עם גל של האשמות מצד נשים שטענו כי הוא הטריד אותן מינית בשנים עברו.
ב-1942 הוא התגייס לצי האמריקני ושירת כטייס. במהלך שרותו השתתף במשימות הפצצה ביפן במלחמת העולם השנייה. באחת הטיסות הופל מטוסו מעל האוקיינוס השקט, שניים מאנשי צוות המטוס נהרגו, אך הוא עצמו נותר כמעט ללא פגע ונאסף לאחר כמה שעות על ידי צוללת אמריקנית. בסוף שנת 1944 שב בוש לארה"ב. שנה לאחר מכן נשא לאישה את ברברה פירס. לזוג נולדו שישה ילדים: ג'ורג', ג'ון, ניל, מרווין, רובין ודורותי. רובין מתה כשהייתה בת שלוש.
ב-1953 הקים עם מספר שותפים את חברת Zapata Petroleum Corporation שביצעה קידוחי נפט במפרץ הפרסי ובטקסס. שנה לאחר מכן היה לנשיא חברת Zapata Offshore Company, שעסקה במכירת ציוד קידוח. הצלחת שתי החברות הפכה את בוש תוך זמן קצר לאדם עשיר ביותר.
הדרך הפוליטית
ב-1959 החל בוש בפעילות פוליטית במסגרת המפלגה הרפובליקנית. ב-1964 התמודד והפסיד בבחירות לסנאט, אך שנתיים לאחר מכן נבחר לבית הנבחרים של ארצות הברית כנציג מחוז בטקסס, וכיהן בתפקיד זה בין השנים 1967 ל-1971. לאחר מכן הוא ניסה שוב להתמודד לסנאט ושוב לא הצליח.
במהלך השנים הבאות מונה לשורת תפקידים שנועדו לחזק את מעמדו הציבורי. בשנים 1971 ו-1972 היה שגריר ארה"ב באו"ם, לאחר מכן כיהן כיו"ר המפלגה הרפובליקנית, הוא שימש נציג דיפלומטי בכיר בסין, ובין השנים 1976 ל-1977 שימש כמנהל סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב - CIA.
בבחירות המקדימות לבחירת מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, הפסיד בוש לרונלד רייגן ומונה כמועמד לסגן נשיא. רייגן ניצח בבחירות ובין השנים 1981 ל-1989 כיהן בוש כסגן נשיא ארה"ב. בבחירות לנשיאות ב-1988 זכה בוש במועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות.
בבחירות עצמן ניצח בוש בהפרש ניכר את המועמד הדמוקרטי, מייקל דוקאקיס. במערכת הבחירות הוא הצהיר במפורש כי לא יעלה את רמת המיסוי בארה"ב במשפט שהפך לציטוט מוכר: “Read my lips, no new taxes".
עם היבחרו לנשיאות עסק בעיקר בענייני חוץ, ונעזר רבות בשר החוץ שלו ג'יימס בייקר. נושא מרכזי בתקופת נשיאותו היה קריסת המשטרים הקומוניסטיים במזרח אירופה והתפוררות ברית המועצות שהביאו לסיום המלחמה הקרה. לאחר פלישת עירק לכוויית ב-1990 כונן בוש קואליציה בינלאומית נגד סדאם חוסיין וניהל את המלחמה נגדו - מלחמת המפרץ הראשונה, עד ליציאת צבא עירק מכוויית. עם תום המלחמה פעל לכינוסה של ועידת מדריד בקיץ 1991, שתכליתה הייתה ליצור סדר חדש במזרח התיכון ולהביא להסדר הסכסוך בין ישראל לעולם הערבי.
לאחר תקופת נשיאות אחת, נוצח ג'ורג' בוש בבחירות בידי המועמד הדמוקרטי ביל קלינטון. עם תום כהונתו שב עם משפחתו ליוסטון. הוא היה הנשיא המכהן האחרון שהפסיד בבחירות לכהונה שנייה.
בינואר 2011, 20 שנה אחרי שהורה לצבאו לתקוף בעיראק, אמר בוש האב כי הוא אינו מצטער על כך שמלחמת מפרץ הראשונה הסתיימה ללא הפלת משטרו של סדאם חוסיין.
הוא הסביר כי למרות הרצון להפיל את סדאם, "לא יכולנו לפעול בצורה אחרת", משום שפעולה כזו הייתה מסכנת את ארה"ב באובדן התמיכה של מדינות רבות שהצטרפו לקואליציה שנבנתה כדי לסלק את צבא עיראק מכווית, שאליה פלש. לדבריו, הדחת סדאם לא הייתה מטרת המבצע - אלא שחרור כווית.
חודש לאחר מכן העניק לו הנשיא ברק אובמה את "מדליית החופש", העיטור האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית. "הענווה וההגינות שלו משקפות את הרוח האמריקנית באופן הטוב ביותר", אמר אז אובמה.