דיאלוג גוף
לידה טובה ורגועה היא לא עניין של מזל. הכירו את הדולה שעושה גם קורס הכנה ללידה, בשיטת דיאלוגוף
כל הריון ובעיקר אם הוא ראשון, מהווה סיבה למסיבה. יחד עם זאת, מלווה את היולדת לאורך כל התהליך רשימה של פחדים, חרדות ושאיפות ללידה.
זה מתחיל עם ההחלטה העקרונית: האם ללדת בבית או בבית־חולים? האם הלידה תהיה טבעית או בניתוח קיסרי? ואיך בן הזוג יתפקד בלידה?
הפחדים ממשיכים ללידה עצמה: החל מפחד מקרע, חתך, כאב, מוות, סיבוכים, איבוד שליטה או חלילה מהולדת תינוק לא בריא.
עם יציאת התינוק לאוויר העולם מתחילות ההתלבטויות: האם להניק, איזו אמא היא תהיה ואיך תסתדר עכשיו עם שניים או חמישה ילדים שמחכים לה בית, ויש גם שאלות לגבי מקום העבודה: האם להאריך את חופשת הלידה, האם לחזור לעבודה ומתי, ומה האמהות תעשה לקריירה?
מה עושים? הסוד הוא להגיע ללידה כשאת שקטה, מוכנה ועם ביטחון עצמי, ולא רק להסתייע בשירותיה של דולה - תומכת לידה, אלא לעבור הכנה נפשית בזמן ההריון וגם לקראת הלידה עצמה.
הכירו את אביטל גרינפלד, דולה ומדריכת הכנה ללידה, מפתחת שיטת דיאלוגוף (דיאלוג עם הגוף) להכנה נפשית ללידה.
במה השיטה שלך שונה?
אביטל גרינפלד: "הגישה שלי דוגלת לא רק בליווי היולדת אלא גם בהכנה נפשית שלה מראש לקראת הלידה. אני מעבירה קורס שבמהלכו אני מעניקה לאישה ההריונית כלים להיות רגועה, מלמדת אותה מה לעשות עוד מהשלבים הראשונים של הלידה ובמהלכה".
כמו למשל?
"אני מסבירה ליולדת שלא משנה מי נמצא איתה בחדר הלידה, אלא איך היא מפעילה את הכוחות והיכולות שלה, כדי לשלוט, להרפות ולכוון את יציאת התינוק. השיטה שלי היא שיוצרת את ההבדל במשך הזמן של הלידה ובכמות הסיבוכים וההתערבויות בה. כמובן שכדי להשיג את התוצאות האלה יש לתרגל אותן מראש ולכן מלבד הליווי הצמוד שלי כמו כל דולה בלידה עצמה, אני מעבירה להן את שיטת ההדרכה שלי בשלושה מפגשים מקדימים".
למי השיטה מתאימה?
"לכל יולדת שחשה צורך בכך, ללא קשר לסוג הלידה הרצויה, או למספר הלידות שלה. מניסיוני הרב, נשים עשויות לחוש צורך בדמות נשית שתהיה נוכחת במהלך הלידה, וזוגות עשויים לחוש צורך בדמות מקצועית, שתעזור להם ליישם את הדברים החשובים אשר יקבלו ויקדמו את הלידה על הצד הבטוח".
ללדת בבטחה
"אני אמא לשני ילדים מקסימים", מספרת דינה, בת 32 מראשון לציון. "בלידה הראשונה שלי לא הסתייעתי לצערי, בדולה. חשבתי שאני גיבורה, בפועל, עברתי חוויה קשה מבחינה פיסית ונפשית, דבר שהעצים את החששות והפחדים שלי לקראת הלידה השנייה".
בהמלצת חברים, דינה יצרה קשר עם אביטל גרינפלד. "הייתי בחודש השביעי כשהתחלתי איתה את התהליך", היא מספרת. "אחרי המפגש הראשון יצאתי ממנה בגישה שונה לגמרי, רגועה יותר, מלאת תקווה ועם ידיעה כי לידה טובה ומהנה, היא אפשרית עבורי".
תוכלי לפרט?
"סיפרתי לאביטל מה חוויתי בלידה הראשונה והיא נתנה לי סדרה של תרגולים יומיים כדי שהטראומה לא תחזור על עצמה. במהלך שתי פגישות נוספות, קיבלתי כלים נוספים להתמודדות ויצאתי בתחושה אמיתית, שאני יכולה להוריד ממש את עוצמת הכאב. זה היה קריטי להצלחת הלידה השנייה".
את יכולה לתת דוגמאות?
"יש תרגיל מחזק וכייפי, שחלק ממנו הוא משפטים עליהם חזרתי כל יום לפני הלידה. אביטל לימדה אותי ליהנות מעצם הציפייה לתינוק, ליהנות מהלידה עצמה ובעיקר ליהנות מעצמי. חשתי איך היכולת שלי להרפות נותנת לי להרגיש שאני מעל הכל, ולא מתחת. הצירים אמנם כאבו, אבל ידעתי איך להתגבר עליהם ולא לתת לכאב להשתלט עליי, והכי חשוב - לא היו לי סיבוכים ולא נזקים".
אביטל גרינפלד: "אני מקיימת שתי פגישות לפני הלידה. הפגישה הראשונה נועדה להכיר את היולדת ואת בן זוגה. מצד אחד, כדי להבין מה הצרכים שלהם ומה הציפיות, ומצד שני, להסביר להם מה התפקיד שלי בחדר הלידה. אני מאמינה ששלב ההיכרות הוא הכרחי כדי לאפשר תחושת נינוחות, לייצר ביטחון ולהשפיע לטובה על מהלך הלידה.
הפגישה השנייה היא הכנה ללידה, במהלכה אני מעבירה להריונית הדרכה ותרגול. בני הזוג בוחרים את ההכנה המתאימה להם".
מה האפשרויות?
יש קורס של שלושה שיעורים ויש מפגש של שיעור אחד. מעבר לפגישות, היולדת יכולה ליהנות גם מעיסוי שאני עושה, אשר משפיע לטובה על יכולת ההרפיה שלה בלידה ועל תחושת הנוכחות בינינו. כמו כן, יולדת יכולה לרכוש מיומנויות לידה נוספות, במסגרת השיטה שלי".
לא רק בהכנה נפשית ללידה, כמו כל דולה, אביטל גרינפלד מלווה את היולדות בחדר הלידה. "התמיכה שלה בי בזמן הלידה, הייתה מעל ומעבר לציפיותיי ועם ים של סבלנות", מספרת דינה. "אביטל העניקה לי הרגשה נוחה, ביטחון ומגע שהקלו עליי. גם בן זוגי הרגיש שיש לו מקום וכלים להתמודד. היא ידעה מה להגיד ולא פחות חשוב, מה לא להגיד או מתי לשתוק. היא מאוד עודדה ופרגנה".
גם לאמהות מנוסות
"שיטת דיאלוגוף טובה גם לאמהות מתורגלות ומנוסות", טוענת אביטל גרינפלד, "מניסיוני, נשים נהנות מליווי גם בלידות חוזרות, בעיקר כשהלידות הקודמות לא עברו בצורה חלקה מבחינתן, והן פשוט חשות בטוחות ורגועות יותר לדעת שיש איתן מישהי שיכולה להפוך את חוויית הלידה לטובה עבורן. אנחנו כבר יודעות שכל לידה היא שונה ומצריכה הכנה ראויה".
למה שיולדת מנוסה תפחד מהלידה?
"הפחד יכול להיות תולדה של חוויית לידה קודמת. לפעמים מדובר בפחד שהוא מודחק ואם לא יטופל, הוא עלול להפוך למתח בעת הלידה. מדובר במצב מסוכן כיוון שהמתח מתבטא בכיווץ תעלת הלידה, ולא מאפשר את ההרפיה שכה חשובה להתקדמות התינוק וליציאתו לאוויר העולם.
המתח גם עלול להתבטא במניעת ייצור ההורמון שמקדם את הלידה ולהפריש הורמון שעוצר אותה, וכך אנו עדים ללידות ארוכות ו/או עם סיבוכים והתערבויות, כמו: שימוש בזירוז, שימוש בוואקום וניתוחים לא רצויים. כל אלו פוגעים לעיתים בגוף היולדת ואף עלולים להשאיר צלקות נפשיות".
מה את מציעה לאותן אמהות?
"להכיר בפחדים על־ידי טיפול נכון, כדי שלא יגרמו למתח מעכב לידה. הטיפול במתח כולל התייחסות לפחדים, לצד הקניית מיומנויות מותאמות אישית לרגיעה עמוקה ולשליטה מנטלית בכאבי הצירים ובהתקדמות התקינה של הלידה. כלומר, היולדת לומדת לנתב את הריכוז שלה לדימוי חיובי, או לעוצמות שיש בה - במקום להיות חסרת אונים אל מול הכאב.
המיומנויות נרכשות בתהליך שדורש את הזמן שלו (בין 3 ל־4 שבועות). בתקופה זו היולדת חוזרת ומתרגלת אותן, כך שבזמן הלידה הן משרתות אותה ללא מאמץ".
גרינפלד מסכמת: "יולדת צריכה לזכור את התמונה הגדולה, לידה היא לא רק כאב ולא רק שיחה על אפידורל. הדרכה נכונה לפני הלידה עוזרת לצאת ממקום של מתח ופחד מכאב ולהתחבר לתמונה הגדולה של שמחה, של הזדמנות להתחבר לעוצמה, לרוחניות ובמיוחד לאפשרות לסמוך על היכולות של הגוף והנפש. כך נוכל לתרום להתקדמות הלידה באופן תקין".
לפרטים נוספים:
אביטל גרינפלד, דולה ומדריכת הכנה ללידה,
טל': 052-2246911
גם בפייסבוק: דיאלוג גוף