לשרוד את חנוכה: 5 עצות להורים המודאגים
הילדים יוצאים לחופש ואתם רוצים שהם ייהנו אבל לפעמים דברים משתבשים בגלל מופע רועש במיוחד, צפיפות או אטרקציה שלא מתאימה לגילם. איך בכל זאת אפשר ליהנות מהחג?
חופשת חנוכה בפתח ואיתה הפסטיגלים והצגות החג. הילדים רוצים ללכת לעוד הצגה ועוד אטרקציה, פעמים רבות מתוך דחף תחרותי שמתעורר בגן או בבית הספר.
איך ההורים צריכים להתמודד עם הדרישות הללו? ואיך אפשר להשתמש בחופש כהזדמנות ליהנות מזמן איכות אמיתי עם הילדים?
1. לא לתת לתחרותיות מקום, אין מקום לרגשות אשם
לעיתים קרובות מתפתחת תחרות בגנים ובבתי ספר באשר לאירועי חנוכה - הילדים יכולים לפגוע זה בזה על רקע של מי הולך ליותר הצגות, ומי מקבל יותר מתנות מההורים והסבים. זהו בראש ובראשונה תפקידה של הגננת והמורה להסביר כי אין כאן תחרות, וזה תפקידם של ההורים לא לשקוע ברגשות אשם.
הורים צריכים להחליט על הפעילויות בחג לפי משאביהם הכספיים, הזמן שעומד לרשותם, והתאמת התוכן לילדיהם ולהם. וזה גם מה שצריך להסביר לילדים - לא כולם עושים ומקבלים אותו דבר, אבל זה לא אומר שמישהו טוב יותר מהאחר. כל ילד מבלה עם המשפחה שלו לפי מה שמתאים ומיוחד לו.
2. ההחלטה היא שלכם
לפני שבוחרים באיזו הצגה או אטרקציה נבקר, ההורה צריך לעשות בירור קצר ולהבין מה צפוי להם שם. מומלץ לבדוק מי מופיע ומהם המסרים ובעזרת זאת להחליט האם הפעילות הזו אכן מתאימה לכם. לא כל מה שהילדים רוצים זה מה שמתאים להם ולהוריהם, לא כל מה שהשוק מציע לנו אנו צריכים לקנות.
מופעי חנוכה 2018 - כמה זה יעלה לכם?
3. שימו לב: הצגה יכולה להיות אירוע קשה עבור ילדים קטנים
למרות ההתלהבות שילדים מפגינים לקראת הפסטיגלים וההצגות שמככבות במהלך חג החנוכה, צריך לזכור שלילדים קטנים מופע המוני יכול להיות אירוע קשה. העומס האדיר של צלילים, צבעים והתרחשויות, יחד עם ההמוניות של אולמי המופעים, יכולים להכניס את הילד למצב של בהלה וחוסר שקט.
ישיבה ארוכה במהלכה צריך להיות מרוכזים אינה דבר של מה בכך לילדים רכים. פעמים רבות ביציאה מהופעות כאלה הילדים שרויים בהלם מעומס הגירויים, דבר אשר מוביל אותם להיפר צרכנות - של מוצרי ההצגה, ממתקים וכו'. על ההורים להיות רגישים לאתגרים אלו ולבדוק מראש מתוך היכרות עם ילדיהם אם הם מוכנים לאתגר.
4. לא צריך לקרוע את הכיס - אטרקציה אחת בהחלט מספיקה
חופשת חנוכה היא בת שבוע ימים ועבור ילדים קטנים בגנים פרטיים היא קצרה עוד יותר. למרות דרישות הילדים, אטרקציה אחת – בין אם זה הצגה, ביקור בגן החיות או סרט - בהחלט מספיקה לפרק זמן שכזה. אין סיבה לרוץ מהצגה להצגה עם הילדים, לא צריך לקרוע את הכיס ולא את הרגליים.
אפשר להסביר לילדים באופן ברור שלא תמיד מקבלים את כל מה שרוצים וזמן משחק עם חברים, הורים ואחים יכול להיות מהנה יותר ומגבש יותר מריצה לעוד אטרקציה. בשאר הזמן, בבית, הילדים יכולים ללמוד להעסיק את עצמם. עודף הגירויים מייצר תחושת שעמום כרונית אצלם וזו סכנה בפני עצמה.
5. והכי חשוב - תיהנו ביחד עם הילדים
פעילויות בחג הן בסופו של דבר הזדמנות להתחבר עם הילדים שלכם ולבלות איתם זמן איכות. הצגות או סרטים זה נחמד, אך מומלץ לנסות ולעשות משהו אינטראקטיבי שממלא את הילדים וההורים, כמו למשל פיקניק בחיק הטבע, ביקור בגן חיות, ביקור אצל סבא וסבתא, משחקי קופסה בבית, הכנת ארוחה, אפייה משותפת ועוד. פעילויות אלו הן הזדמנות מעולה להכיר את ילדיכם וליהנות איתם. שום הצגה אינה מעשירה, חשובה או בריאה יותר מבילוי זמן משותף עם ילדיכם.
עידית צולמן, ראש תוכנית להכשרת גננים וגננות בגן פרטי, במכללת לוינסקי לחינוך