בגלל כביש 6: החל הליך פינוי אלף משפחות בדואיות בנגב
אמנם רק 100 משפחות מתגוררות ליד התוואי שייסלל מצומת שוקת ועד נבטים, אבל המדינה תנצל זאת להסדיר מגורי קבע ל-900 משפחות נוספות. הפיצוי: יחידת דיור ביישוב מוסדר ויותר מ-250 אלף שקל. השר אריאל: "נשיב למדינה שטחים עצומים". נציג המפונים: "רוצים להתרחק רק מרחק סביר"
הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב החלה לאחרונה במשא ומתן לפינוי כאלף משפחות המתגוררות באזור שבו ייסלל הקטע החדש בתוואי כביש 6 בדרום (מצומת שוקת ועד כביש 25 בנבטים) וייבנה מחלף אבו תלול-נבטים. על התוואי עצמו אמנם מתגוררות רק כ-100 משפחות, אבל ברשות, הפועלת תחת שר החקלאות אורי אריאל (הבית היהודי), מבקשים לנצל את העבודות ואת הליך ההפקעה של האדמות על מנת לפנות ולהסדיר מגורים של כ-900 משפחות נוספות הנמצאות בסמוך.
מהרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב נמסר היום (ב') כי על הפינוי הורה השר אריאל: "רשות הבדואים נערכת באופן מעשי לקליטת ויישוב פזורת הבדואים היושבת כיום על תוואי כביש 6 בקטע החדש". בסיור שנערך לאחרונה באזור הוצגו תוכניות בפני ראש מטה הדיור הלאומי, זאב בילסקי, שהורה למחוז דרום לטפל במהירות המרבית בהליכי התכנון הנדרשים.
השר אריאל אמר: "מדובר במהלך ההסדרה הגדול ביותר בתולדות הנגב. הממשלה מחויבת להפגין משילות בנגב. המבצע הזה בשילוב הארכת כביש 6 דרומה יביאו תנופה לנגב וישיבו לרשות המדינה שטחים עצומים".
תהליך הפקעת הקרקעות בתוואי הכביש מבוצע בהתאם לחוק כביש ארצי לישראל, וצפוי לצאת לדרך בתחילת 2019. תוואי הכביש בקטע הדרומי מאושר סטטוטורית מבית קמה ועד מחלף הנגב. בחברת "כביש חוצה ישראל", זרוע ביצוע של משרדי הממשלה לניהול וביצוע פרויקטי תשתית ותחבורה מורכבים ורחבים, ציינו כי כיום מתנהל משא ומתן עם התושבים לאורך התוואי.
"כל משפחה מפוצה על פי קריטריונים שנקבעו על ידי רשות מקרקעי ישראל והרשות להסדרת הבדואים שבנגב", נמסר. "באופן עקרוני, המטרה היא לאפשר לכל המשפחות לעבור למגורי קבע".
ברשות מציינים כי למשפחות שיפונו ייבנו 550 יחידות דיור בשכונות חדשות בכל אחד מהיישובים הבדואים בתל שבע, אבו תלול ואום בטין. באום בטין, אומרים ברשות, העבודות כבר בעיצומן והמגרשים יהיו מוכנים באפריל עבור מפוני המקטע הראשון, שאיתם כבר הגיעה הרשות למסמך הבנות. בתל שבע יוכשרו שטחי קליטה זמניים למשפחות המפונות במקביל לבניית הקבע שתקלוט אותם.
לצורך ההעברות העמיד אגף ההסדרה ברשות הבדואים לכל משפחה מגרש ופיצוי בסך 250 אלף שקל, שלו יתווספו פיצויים מחברת כביש 6 בהתאם לנוהלים שלה.
עם זאת, עיקר ההתנגדות הצפויה תהיה על תנאי הפינוי והפיצויים. יו"ר הכפרים הבלתי מוכרים בנגב, עטיה אלעסאם, אמר: "המהלך הזה עבור הבדואים הוא קשה מאוד. הוא צפוי לחצות שישה כפרים ואת המשפחות שגרות בהם. מנצלים את תוואי הכביש כדי לפנות עוד ועוד משפחות, גם כאלה שלא צריך. הרשות ומנהל מקרקעי ישראל מנצלים את המצב הזה ולוחצים על הבדואים לעזוב גם אם הכביש לא עובר בשטח שבו הם יושבים.
"יש אנשים שלא רוצים בכלל להתגורר בתל שבע או אבו תלול. הם מוכנים לזוז כי זה דרך, אבל מבקשים לקבל פיצוי ולזוז מרחק סביר מהכביש. יש אנשים שאין להם קרקע. אין להם תביעות בעלות. או שיש להם קרקע במקום אחר עם תביעת בעלות. הם רוצים לעבור למקומות אחרים".
צו ההפקעה יינתן בינואר ולכן לא נרשמו עד כה צעדי התנגדות משפטיים מטעם כל גורם שהוא. מנכ"ל רשות הבדואים בנגב, יאיר מעיין, אמר: "הכשרת כביש 6 וסלילתו הן צעדים מאוד משמעותי בדרך להפוך את הנגב לחבל ארץ מתקדם ומוסדר".
השר אורי אריאל
צילום: מארק ישראל סלם
מומלצים