פסילת אדרי - המסמך המלא: "אמירת אמת" בפוליגרף חלקי
במכתב ועדת גולדברג לשר ארדן שהגיע לידי ynet צוין כי אדרי אמנם עבר את הפוליגרף - אבל השופט לא חסך בעקיצות: לא נשאלו כל השאלות שרצינו, הבדיקה מקלה לעומת הנהוג במשטרה
המכתב מתפרסם במענה לפנית התנועה למשילות ודמוקרטיה. חברי הוועדה היו חלוקים בדעותיהם – ולכן קולו של היו"ר, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, נחשב פעמיים, והוביל לפסילה. השר ארדן אמר שיילחם בהחלטה, תקף את גולדברג ואמר שהוא ממתין לחוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לפני שיחליט אם להביא את מינוי אדרי לאישור השרים חרף קביעת הוועדה. ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet פורסם אתמול כי מנדלבליט צפוי לתת לכך אור ירוק.
בתגובה לדבריו של גולדברג אתמול בריאיון בכאן רשת ב', ולפיהם אדרי לא עבר בהצלחה את הפוליגרף, פרסמו חברי הוועדה שתמכו באדרי, נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ ויו"ר רשות ניירות ערך לשעבר משה טרי, את עמדתם המלאה. אך גרסתם המלאה של גולדברג ושל החברה הנוספת בוועדה, פרופ' טליה איינהורן, נחשפת כאן לראשונה.
נימוק עיקרי לפסילת אדרי היה פגישתו עם עו"ד פיני פישלר, מבקר ידוע של המשטרה ועורך דינו של רפי רותם, שהתלונן על התנהלותו של אדרי באחד מתפקידיו במחוז תל אביב. "נושא הפגישה בין המועמד ועו"ד פישלר לא נכלל בין השאלות בפוליגרף ואיננו רואים כי בידינו לקבוע ממצא על מהימנות אחד מהם מתוך התרשמות בלבד", כתבו גולדברג ואיינהורן לארדן.
"אולם גם אם נדחה את גרסת עו"ד פישלר ונעדיף על פניה את גרסת המועמד כי בפגישתם לא דיברו כלל על רותם, רואים אנו את עצם הפגישה עם עו"ד המייצג מתלונן נגדו, שעה שהוועדה מקיימת את דיוניה, בכלל זה באותה תלונה, ככשל בהתנהגות ובשיקול הדעת, שמגיע לכדי התנהגות בלתי ראויה ולא רק בגדר 'טעות' כהגדרת המועמד".
הוועדה חייבה את אדרי לעבור בדיקת פוליגרף תעסוקתי, כשם שעברו שני המועמדים האחרים למפכ"לות, הניצבים יורם הלוי ודוד ביתן. "בדיקת הפוליגרף נעשתה על ידי בודקת עליה המליץ ראש השב"כ... בחוות הדעת נקבע כי 'מניתוח הממצאים בשאלות הרלוונטיות אובחנו תגובות לאמירת אמת'", נכתב במסמך הסיכום של גולדברג. זאת בהמשך להבהרה שלו אתמול, לכך שלא התכוון לכך שאדרי לא עבר בהצלחה את הפוליגרף, אלא רק שלא נשאל בענין הפגישה עם פישלר.
השופט גם מוסיף עקיצה ומציין כי בפגישה בין עורכת הפוליגרף לבין חברי הוועדה, "שהתקיימה לאחר שכבר נעשה השלב הראשון בבדיקה, גם נתברר לנו כי שיטת הבדיקה הזאת מקלה לעומת זאת שנעשית 'כנהוג במשטרת ישראל' (כפי שכתבנו כי אותה יעבור המועמד)". עוד באותה שיחה, נכתב, "עורכת הפוליגרף ראתה מבחינתה קושי מקצועי בניסוחן של שאלות שהוצעו על ידי חברי הוועדה ואשר אותן תשאל את המועמד בעת הבדיקה, והנוגעות לחילוקי דעות עובדתיים באחת מן ההשגות שהגיעו מן הציבור לוועדה על ידי מר רפי רותם".
מנדלבליט: מאוד חריג להפוך החלטה כזו
בינתיים, מונה אתמול ניצב מוטי כהן לממלא מקום המפכ"ל. היום אמר היועץ המשפטי לממשלה בכנסת כי "המעמד של הוועדה הזו היא מייעצת ולכן לכאורה יש סמכות לממשלה לקבל החלטה שונה. אני מציע להיזהר, גם אם לא מרוצים מהחלטה כזו או אחרת. על פי פסיקת בית המשפט העליון זה מאוד מאוד חריג להפוך החלטה כזו. הדבר הזה נמצא כרגע גם בדיונים אצלי, שמעתי את עמדת השר, אנחנו שוקלים את הדברים".
לצד זאת הבהיר מנדלבליט: "לא טוב לקבל החלטה חפוזה ונמהרת ואני שמח שהממשלה בשלב זה מינתה ממלא מקום כדי לא לקבל החלטה בעניין הזה. הדברים נשקלים ונבנים. מה שבוודאי אסור שיקרה ולא מקובל שיקרה זה מתקפות אישיות ופגיעה אישית במי שעמד בראש הוועדה".
בתנועה למשילות ודמוקרטיה אמרו שהם "מברכים על כך שבעקבות פניית התנועה פורסמה חוות הדעת המלאה לציבור, שכן אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר". היועץ המשפטי של התנועה, עו"ד שמחה רוטמן, מסר כי "הנתונים העולים מחוות הדעת מטרידים, ונראה שתלונתו של רפי רותם העוסקת בקשרים בין המועמד למפכ"ל לבין פרשת רות דוד הטרידו את חברי הוועדה, ולמרות בקשתם לבדוק סוגיה זו בפוליגרף, נערכה בדיקה מקלה ושאלות אלה לא נשאלו. אנו סמוכים ובטוחים שכעת משפורסמה חוות הדעת המלאה, ייבדקו כל הסוגיות העולות ממנה וחברי הממשלה יתנו עליהן את דעתם".