אתרי טיול מונגשים לאנשים עם מוגבלויות
הזכות לטייל וליהנות מהטבע היא זכות יסוד של כל אדם. לצערנו, לא תמיד האתרים מונגשים לכל האנשים – אך יש מקומות רבים שכן. מצפון ועד דרום – לרגל היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, ריכזנו את האתרים המומלצים שמתאימים לכולם
בשנים האחרונות בוצעו עבודות הנגשה באתרי טבע ומורשת לאומית רבים, כדי שגם אנשים עם מוגבלויות יוכלו ליהנות מהם. בעשרות מאתרים שמתוחזקים על ידי הקרן הקיימת לישראל ורשות הטבע והגנים בוצעו עבודות הנגשה ברמות שונות, וישנן תוכניות עתידיות להנגשה בעוד מאות אתרים. בנוסף, במסגרת פרויקט של אקים שמושק בימים אלו, בוצעו עבודות להנגשת מוזיאונים עבור אנשים עם מוגבלות שכלית. לרגל היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות שצוין אתמול (יום שני), ריכזנו עבורכם כמה המלצות לאתרי טבע, אתרים ארכיאולוגיים והיסטוריים וכן מוזיאונים – שבהם כולם יכולים לטייל.
הקמת מסלול הטבע המונגש הארוך בישראל יוצאת לדרך
אגמון החולה
פארק אגמון החולה, שזכה בפרס נגישות ישראל, הוא אתר תיירות אקולוגי ייחודי אשר מציע למבקריו חווית טבע נדירה. באגמון, שמצוי בלב ליבו של השבר הסורי-אפריקני, הקימה הקרן הקיימת לישראל פארק צפרות - ופעמיים בשנה חולפים בו יותר מ-500 מיליון עופות מים, עופות דורסים וציפורי שיר.
כדי שגם אנשים עם מוגבלות יוכלו לתצפת ולהתפעל מבעלי הכנף שמגיעים לביקור באגמון, הנגישה קק"ל את הגישה למצפורי הצפייה בציפורים (מצפור העגורים, מצפור השקנאים, מצפור עופות המים, הגן הבוטני ועוד). שבילי הגישה, גשרוני העץ, השירותים, הקופות, המזנון וחניוני הפיקניק הותאמו גם להתניידות בכיסאות גלגלים. בנוסף, רכבי הגולף שנוסעים ברחבי הפארק הותאמו לכיסאות גלגלים. למבקרים כבדי הראייה מוצעת מערכת שמע ייחודית המספרת להם אודות המקום.
בשל ריכוזן הגבוה של הציפורים באזור, הוקמה במקום תחנת טיבוע ציפורים, שבה הן מסומנות בעזרת טבעת מתכת המוצמדת לרגלן - דבר המסייע לנטר ולעקוב אחר אוכלוסיות ציפורים, נתיבי הנדידה שלהן ועוד. בשנה האחרונה הנגישה קק"ל, בהובלת פנינה צייזלר, רכזת נגישות במרחב צפון בקק"ל, וירון צ'רקה הצפר הראשי של קק"ל, את תחנת הטיבוע - כדי שגם אנשים עם מוגבלות ראייה ולקות קוגניטיבית יוכלו להשתתף וליהנות מהחוויה.
במסגרת פעולות ההנגשה סרקה קק"ל פוחלצים של ציפורים, הדפיסה דגמי תלת מימד שלהן ואלו נצבעו בדיוק בצורה התואמת את המראה הטבעי שלהן - כך, גם מי שמתקשה, למשל, לראות יכול פשוט למשש את הדגמים. במהלך המישוש משמיעים הדגמים את קולותיהן האמיתיים של הציפורים. כדי להמחיש את נתיבי הנדידה, הוכנסו לתחנה מפות מישוש תלת-מימדיות מיוחדות, וכן גלובוס מובלט שמאפשר למשש ולהמחיש את צירי הנדידה ברחבי העולם.
אגמון החולה פתוח לכניסת מבקרים בימים ראשון עד חמישי בשעות 16:00-9:00, ובימים שישי ושבת, בחגים ובחול המועד בשעות 16:00-6:30. הכניסה לאגמון החולה אינה כרוך בתשלום, אך הסיורים המודרכים הנם בתשלום. הנחות יינתנו למציגי תעודת נכה.
פארק הירדן
פארק הירדן שוכן מצפון לכנרת, בצד אפיקו המזרחי של נהר הירדן. גדות ערוץ הנהר והאפיקים המשניים שעוברים בפארק מכוסים בסבך צפוף של צמחייה, בעיקר של קנה מצוי ועצי ערבה. בפארק יש מדשאות רחבות ידיים, שולחנות בצל עצי איקליפטוס, מסלולי טיול ומתקני שעשועים.
קק"ל, בשיתוף הביטוח הלאומי, החברה הכלכלית גולן, החברה הממשלתית לתיירות ובסיוע עמותת נגישות ישראל, השקיעו בפארק תשומת לב מיוחדת לתחום הנגישות - ונסללו בו 750 מטרים של שבילים נגישים עם ספסלי ישיבה. מנקודות תצפית נגישות אפשר לצפות בירדן, או לבלות באזור עין משפע הנובע למרגלות היישוב הקדום בית צידה. בפארק יש עמדות פיקניק ובהן חניות נכים, עמדות מנגלים וברזיות נגישות ושלושה מבני שירותים נגישים.
בפארק כמה מוקדים שבהם סללה קק"ל שבילי הליכה מותאמים לכיסאות גלגלים. באזור הדיג, למשל, נסלל שביל באורך של כ-200 מטר בצמוד לנחל הזורם ואמת המים הקדומה, ולאורכו פינות ספסלים נגישים ומוצלים. גם בקרבת עץ השקמה הגדול נסלל שביל באורך של כ-100 מטר, שמגיע עד לשקמה ולרחבת הישיבה הנגישה מתחת לעץ.
באזור עין משפע נסלל שביל שמגיע מחניון הפיקניק הנגיש, דרך הגשר מעל המים, ועד לרחבת מרפסת המשקיפה אל גוף המים, הצמחייה והדגים. לאורך השביל, ספסלי ישיבה מותאמים ונגישים, פינת פיקניק נגישה מעל בריכות השכשוך, וירידה עד לקו המים עם רחבת מנוחה וספסל.
פארק הירדן פתוח 24 שעות ביממה. הכניסה הרגלית אינה כרוכה בתשלום, אך החניה היומית בתשלום: 60 שקלים לרכב פרטי, 70 שקלים לרכב מסחרי.
גן לאומי ציפורי
ציפורי הייתה בעבר בירת הגליל, בה ישבה הסנהדרין ובה נחתמה המשנה. בציפורי חיה אוכלוסייה מעורבת, ונותרו בה שרידים של עשרות פסיפסים יפהפיים מהתקופה הרומית והביזנטית, והם שהפכו אותה לעיר פסיפסים עם חשיבות בינלאומית.
התיאטרון החצוב בסלע המדרון נבנה בשלהי המאה הראשונה לספירה, יש בו 4,500 מושבים, ונשקפים ממנו בקעת בית נטופה והרי הגליל העליון. במקום נערכות מפעם לפעם הופעות נגינה ושירה. משם ניתן להמשיך אל שרידי רובע מגורים יהודי מתקופת המשנה והתלמוד. הרובע שוחזר ואפשר לשוטט בין סמטאותיו.
במקום נמצאת גם המצודה הצלבנית, אשר הוקמה על שרידי מבנה קדום יותר. מכאן יצא בשנת 1187 הכוח הצלבני לקרב קרני חיטין – שבו הובס על ידי הכוחות המוסלמיים בהנהגת צלאח א-דין. במצודה תצוגת ממצאים ולוחות המגוללים את תולדות העיר וחשיפתה. בקומת הגג תצפית מונחית.
באתר ניתן לראות גם את בית דיוניסוס - וילה רומית, ובה רצפת פסיפס המתארת סצנות מחיי דיוניסוס, אל היין במיתולוגיה היוונית. עוד באתר בית חג הנילוס, מאגר מים עתיק ובית כנסת העתיק.
הנגישות בגן הלאומי כוללת חניות, מערך כניסה כולל חנות מזכרות ופינת טלוויזיה, שירותים, גישה לפסיפס הנילוס, לבית הכנסת העתיק, לווילה הרומית כולל פסיפס "מונה ליזה מהגליל" ולמודל מאגר המים. באתר פועל רכב להסעת אנשים עם מוגבלות (בתיאום מראש). הכניסה לאתר בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
גן לאומי בית גוברין
גן לאומי בית גוברין-מרשה שוכן בלבה של שפלת יהודה. זה אזור של גבעות נמוכות, המתנשאות לגובה של 250 עד 350 מטרים מעל פני הים, ומכוסות חורש. הגן הלאומי מפורסם בשפע המערות המרתקות שחצבו בו יושביו הקדמונים. המערות שימשו לצרכים שונים: מחצבות, בורות מים, מחסנים, שובכים לגידול יונים, קבורה, עיבוד תוצרת חקלאית וגידול בעלי חיים.
באתר כמה מתחמי טיול. הטיול במתחם מערות הפעמון הוא קל ונוח הודות לשביל מונגש החולף על פני מרבית פתחי המערות הגדולות והמרשימות. השביל עובר בינות צומח ים תיכוני אופייני, עצי חרוב ואלה אטלנטית וארצישראלית. הנכנס למערות יכול להתרשם מגובהן המרשים, מהקרירות הנעימה ומעת לעת גם מצפייה ביונים הנחות בשקעים בסלע או מקולות עטלפים שמצאו בכוכי המערה החשוכים מקום להעביר את שעות היום.
השבילים במתחם מערות הפעמון מותאמים לכיסאות גלגלים ולעגלות ילדים, והשילוט מותאם ללקויי ראייה. גם חצר המלאכות מונגשת, וכן רחבת המערה הצידונית. באתר חניה ושירותים מונגשים. הכניסה לגן הלאומי בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
גן בוטני יערני יער אילנות
כל מי שאוהב לסייר בין עצים וצמחים, מוזמן להגיע לגן הבוטני היערני יער אילנות שבשרון. במקום צומחים זה לצד זה 350 מיני עצים מרחבי העולם, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק. גם אתר זה זכה בפרס נגישות ישראל. בגן שילוט המסביר על סוגי העצים, ובנוסף קיימת מערכת "מסבירן" קולית להתמצאות עבור אנשים עם לקויות ראייה.
בגן הבוטני קיים מבוך מונגש מעצים המדמה גזע של עץ. במקום מרכז מבקרים טכנולוגי המוקדש כולו לעצים, ובו מוקרן סרט נגיש עם כתוביות אודות היער לאנשים עם לקות שמיעה, חידון טריוויה, תחנות אינטראקטיביות בנושא ייעור בישראל ויערות העולם, וכן חוויה של סיור אופניים במציאות מדומה - שמונגשת גם לאנשים המתניידים בכיסאות גלגלים.
באתר ניתן למצוא 2.5 ק"מ של שבילים סלולים ברמה גבוהה בתוך היער המאפשרים גם תנועה נוחה בכיסא גלגלים, חניית נכים נגישה, שולחנות פיקניק, ספסלים, ברזיות ושירותים מונגשים. הביקור בגן הבוטני אינו כרוך בתשלום.
חורבת תנשמת
חורבת תנשמת נמצאת בפארק יער שהם. היער המשתרע על פני כ-2,000 דונם, ולאחר שהיה מוזנח שנים הפך ליער קהילתי פורח. היער מתפרש על פני גבעות נמוכות ובהן טרסות עתיקות ועצי בוסתן, ויש בו חניונים לפיקניק, שבילי טיול ברגל ובאופניים ואתרים ארכיאולוגיים. בחורף ובאביב הוא נצבע בפריחה מרהיבה של כלניות ורקפות.
אתר חורבת תנשמת התגלה ביער בשנת 1986, ותשע שנים מאוחר יותר, בחפירות ארכיאולוגיות באתר, התגלו במקום שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית ולידה שלושה קברים חצובים בסלע ובריכת מים חצובה בעלת גרם מדרגות בפינתה. במקום התגלה ממצא מיוחד- מדליון עגול משיש בקוטר של 67 ס"מ שמגולפת בו דמותה של טיכה, אלת המזל שנחשבה לפטרונית של ערים רבות.
שביל קצר נגיש לכיסאות גלגלים מוביל מכאן דרומה לכיתת לימוד פתוחה בטבע, השוכנת על במת סלע נמוכה, שסמוך אליה נמצאים שרידי גת חצובה בסלע ובור פתוח ששימש כבשן סיד. הביקור באתר כולו ובאזור העתיקות נגיש לכיסאות גלגלים. עבור כבדי ראייה מוצבת במקום מערכת "מסבירן" קולי. הביקור במקום אינו כרוך בתשלום.
מוזיאונים מונגשים לאנשים עם מוגבלות שכלית
בימים אלו מושק בישראל פרויקט "פשוט תרבות" – פרויקט ראשון מסוגו להנגשת מוזיאונים ואתרי תיירות לאנשים וילדים עם מוגבלות שכלית. הפרויקט נועד לאפשר לאנשים ולמשפחות עם ילדים עם מוגבלות שכלית ליהנות מביקור במוזיאון או באתר תיירות ככל האדם. הפרויקט יצא לדרך לאחר חמש שנים של עבודה קשה ומחקר מעמיק של מכון אקים להנגשה קוגניטיבית, של אקים ישראל.
במסגרת הפרויקט, לכל מוזיאון ואתר פותחו במיוחד מגוון עזרים אינטראקטיביים וחווייתיים הממחישים, מדגימים ומפשטים את התכנים, ובנוסף צוותי ההדרכה באתרים עברו הכשרה מקצועית למתן הדרכה בשפה מונגשת. הפרויקט בשיתוף קרן שלם, משרד הרווחה וקרנות הביטוח הלאומי. בשלב הראשון הונגשו ארבעה מוזיאונים ואתרי תיירות ברחבי הארץ לאנשים עם מוגבלות שכלית: מוזיאון הטכנודע בחדרה, מוזיאון ההעפלה עתלית, המרכז לחינוך סביבתי חירייה וגן לאומי עיר דוד בירושלים. בהמשך צפויים להיות מונגשים אתרים נוספים.
בחירייה, למשל, נבנה מודל של הר הזבל שמראה מה היה שם קודם – משום שמדובר במידע שקשה מאוד להסביר במילים לאנשים עם מוגבלות שכלית. המבקרים יכולים להרכיב בעצמם את ההר עד לתצורתו הסופית. באמצעות בובות ואפקטים ממחישים את המפגעים הסביבתיים של הר הזבל. כמו כן נבנתה מכונה הממחישה בעצם מה זה מחזור – נכנס בקבוק פלסטיק, יוצאת סלסלת פירות וכד', ויש גם הדמיה של המסלול שעובר הזבל שלנו מהבית ועד המזבלה. המבקרים משתתפים בסדנת מחזור כדי שיוכלו ליישם את העקרונות בהוסטל או בבית ועוד. הביקור במרכז לחינוך סביבתי אינו כרוך בתשלום.
מוזיאון ההעפלה בעתלית ממש עוצב מחדש במסגרת הפרויקט. הוצבו מיטות שניתן לשבת או לשכב עליהן, וביניהן הוצבו דמויות של אנשים מהתקופה שיהפכו את הסיטואציה למוחשית יותר. שולבו גם מערכות אודיו וסאונד שמשמיעות קולות וצלילים אותנטיים. החוויה הכללית מדמה מחנה מעפילים ברוח התקופה ומעצימה מאוד את חווית הביקור במוזיאון.
בעיר דוד בירושלים הוקמו חמש תחנות שמאפשרות שימוש בחמשת החושים להעצמת החוויה. למשל: הוצבו לוחות זכוכית שקופים אל מול הנוף, והמבקרים מציירים על גבי הזכוכית את קווי המתאר של הנוף ומרגישים ממש כמו דוד המלך, שנהג לצייר את הנוף שנשקף מהתצפית. הביקור במוזיאונים הוא בתשלום של 30-28 שקלים (מחיר מיוחד לאנשים עם מוגבלות שכלית).
בריכת חורף הודיה ביער כרמון
בריכת חורף הודיה ביער כרמון שבצפון הנגב, מזרחית לאשקלון, היא משאב טבע רגיש שהולך ונעלם. בריכות החורף הן מערכות אקולוגיות ייחודיות המתייבשות בקיץ, אך בעלי החיים המאכלסים אותן זקוקים למים במשך ארבעה-חמישה חודשים בשנה כדי שיוכלו לשרוד את התקופה היבשה.
בשל עבודות תשתית באזור, בריכת הודיה נעשתה עם השנים כל כך רדודה עד שלא הצליחה להחזיק מים יותר מחודש. בזכות פעולות שיקום בחורף 2014 עומקה כעת 1 מטר, ובית הגידול השתקם. בבריכה חיים כמה סוגי סרטנים וחרקים ייחודים, בנוסף לקרפדות ואילניות. סביבה צמחיית ביצות.
חניון הודיה ובריכת החורף הותאמו לביקור אנשים עם מוגבלויות. הוקם דק עץ מעל הבריכה אשר מאפשר למבקרים הנעזרים בכיסאות גלגלים לבקר באתר כולו, כולל תצפית קרובה על הבריכה עצמה. הביקור במקום אינו כרוך בתשלום.
נחל דוד, עין גדי
שמורת עין גדי היא שמורה עשירה במפלים, בריכות, יעלים, שפני סלע, צומח מדברי ומים שזורמים כל השנה. מטיילים המתניידים בכיסאות גלגלים יכולים להתקדם במסלול של נחל דוד עד למפל הראשון - לתצפית מרפסת עץ הצופה על המפל והמצוקים שמעליו.
ניתן לראות במקום את שני סוגי השיטה - הסוכך והסלילנית. זהו גבול התפוצה הצפוני העולמי של עץ זה. בנוסף, ניתן לראות את עצי השיזף (עץ הדומים), המורינגה וגופנן המדבר, ולשמוע את שריקות הטריסטרמית כתומת הכנפיים האופיינית לשמורת עין גדי.
השביל הנגיש הינו באורך של כ-400 מטרים. כדקה נסיעה משם שוכן בית הכנסת העתיק של עין גדי, המעוטר ברצפת פסיפס מתקופת המשנה והתלמוד, ובה כתובת נדירה בעברית וארמית. הביקור בשמורה הינו בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
בית אשל
מצפה בית אשל שבשטח פארק נחל באר שבע הוא אחד משלושה מצפים שהוקמו בקיץ 1943 על ידי קק"ל בנגב והיוו את תחילת ההתיישבות החלוצית באזור. לקראת הקמת המצפה בוצעו קידוחים לאיתור מים, אך רק בקידוח השישי נמצאו מים מליחים. באותה נקודה הוחלט להקים את היישוב, והוא אוכלס על ידי ארגון היוגב, שמייסדיו עלו מאוסטריה וגרמניה.
המצפה נבנה עם חצר מוקפת חומה, בדומה לתבנית של היישובים תל חי, כינרת ובן שמן. המתיישבים הראשונים פיתחו שטחים לניסיונות חקלאיים ואף היו הראשונים שהביאו את ילדיהם למגורי קבע בנגב. בשנת 1947 החלו פעולות איבה כנגד תושבי המצפה, במאי 1948 התקיף הצבא המצרי את היישוב בתותחים ובמרגמות. התושבים עמדו בגבורה בהפגזות כבדות שנמשכו כחמישה חודשים, עד כיבוש באר שבע על ידי צה"ל. עם זאת, המצפה נהרס כליל במלחמה ועמד שנים הרוס ושומם. לאחרונה שוחזרו בתי האבן, הביצורים ושאר המבנים.
כל המבקרים בבית אשל יכולים ליהנות מטיול בין המבנים ההיסטוריים והעתיקות. האתר מישורי ולכן מאפשר התניידות גם בכיסאות גלגלים. מלבד מערכת השבילים, עמדות ההסבר והאתר עצמו, הנגישה קק"ל את החניה, שולחנות הפיקניק, השירותים והברזייה. הביקור באתר אינו כרוך בתשלום.
גן לאומי קומראן
אורח החיים והמחשבה של תושבי קומראן הקדמונים מציתים את הדמיון, ודרך הממצאים שנחשפו בגן הלאומי קומראן אפשר להתוודע אל כת בני המדבר מקרוב. שביל נגיש חדש שסללה רשות הטבע והגנים מעניק הזדמנות לאנשים עם מוגבלויות לבקר בנוחיות באתר. הביקור באתר נפתח בהקרנת הסרט על תולדות קומראן. מאולם ההקרנות יוצאים למוזיאון קטן, הממחיש את אורח החיים של התושבים, ומשם יוצא שביל הסיור באתר - כולו נגיש.
החדר הראשון בסיור הוא "חדר המבקר", שכנראה שימש את האחראי על המנהל והכספים של הקהילה, שרכושה היה משותף. משם עוברים לדיר ולחדר האוכל. מאחורי חדר האוכל נמצא המטבח, ובמחסן הצמוד לו חשפו הארכיאולוגים כאלף כלי חרס. בקצה הדרומי של האתר סככת תצפית המשקיפה על נחל קומראן ועל מערת המגילות.
ממזרח לתצפית נמצא בית הקברות של קומראן. התגלו בו כ-1,100 קברים, מרביתם של גברים. למרגלות הקיר המפריד בין האתר לבית הקברות התגלה אוסטרקון (חרס נושא כתובת) המכונה חרס ה"יחד". הכתוב, בסגנון אופייני למאה ה-1 לספירה, מעיד על העברת רכושו של אדם בשם חַני לרכוש כת ה"יחד".
השביל הנגיש עובר ליד שני תנורים לצריפת כלי חרס וליד מתקן שירותים. המגדל הוא המבנה הבולט באתר ומטבע הדברים שימש נקודת תצפית ושמירה מפני התקפות של נוודים. המגדל צופה על בקע ים המלח, מצוק ההעתקים והרי מואב. הביקור בגן הלאומי הינו בתשלום: 29 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד.
לרשימת כל שמורות הטבע והגנים הלאומיים המונגשים – הקליקו .
להמלצות נוספות על יערות קק"ל המונגשים – הקליקו .