שביתה, הפגנות ומסמך דרישות במחאת ענק נגד אלימות כלפי נשים: "עושות היסטוריה"
יום זעם ושביתה המונית בגין הטיפול הקלוקל בתופעה שגבתה השנה את חייהן של 24 קורבנות. מ-9:30 ייחסמו צמתים מרכזיים ויתקיימו עצרות והפגנות. האירועים יסתיימו בעצרת בתל אביב. הדרישות: תגבור עובדים סוציאליים, אזיקונים אלקטרוניים לגברים מכים ועוד: "אי אפשר להתעלם מאיתנו יותר". רשימת האירועים המלאה
המחאה נגד הטיפול באלימות כלפי נשים תגיע היום (ג') לשיאה בשביתת הנשים הראשונה אי פעם בישראל, שתלווה בהפגנות ואירועים רבים לאורך כל היום בעשרות מוקדים ברחבי הארץ. "מצב חירום" – מכנים זאת בקואליציה של 50 ארגוני נשים וחברה אזרחית שהתאגדו לקראת תום השנה המדממת ביותר מאז 2011, ובמהלכה נרצחו עד כה 24 נשים. ברשתות החברתיות שיתפו גולשות רבות, בהן אמניות, שחקניות ועוד, תמונות שלהן תחת התגית "מצב חירום".
מחאת הנשים - כתבות נוספות:
- הקואליציה נעדרה מדיון על אלימות נגד נשים
- מכאן יצאה לדרך שביתת הנשים: דירת השותפות בת"א שהפכה לחמ"ל
- דנילוביץ' נגד נציב שירות המדינה והאוצר: "מתעלמים מזעקתנו על רצח נשים"
- יום הזעם נגד אלימות כלפי נשים: הלימודים במוסדות האקדמיה יושבתו חלקית
- למרות ההצהרות: השביתה - על חשבון הנשים
התגית "מצב חירום" ברשתות:
נציבות שירות המדינה, משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי שפכו מים קרים על מהלך שצבר תאוצה לקראת שביתת נשים ברוב הרשויות המקומיות הגדולות, כשהודיעו שהשובתות ייאלצו לקחת יום חופש על חשבונן או שזה ינוכה משכרן, בניגוד להבטחת ראשי הרשויות. כך גם לגבי נשים שיבקשו להשתתף בפעילויות המחאה ויידרשו לצורך כך לצאת באמצע יום העבודה. בעקבות ההנחיה, רשויות רבות חזרו בהן והודיעו לעובדות כי לא יוכלו לממן עבורן את יום השביתה.
עם זאת, בחברות מסחריות, עסקים קטנים וגופים פרטיים רבים יתמכו במחאה ויממנו לנשים - חלקם אף לגברים - את יום השביתה. בין התאגידים המסחריים הגדולים שהודיעו על כך נמנים בנק הפועלים, הבנק הבינלאומי, סופר פארם, פלאפון, אינטל, גוגל ישראל, פייסבוק ישראל, הוט, רמי לוי, טיב טעם, רשת מלונות פתאל, ישראייר, דיזנגוף סנטר, פלאפון, פרטנר, רשת החינוך עמל, שטראוס, ישראכרט, יוניליוור, כ.א.ל וצים.
גם איגודים שונים הודיעו שיאפשרו לעובדיהם לשבות, בהם הסתדרות העובדים הכללית, כוח לעובדים, הסתדרות המורים, התאחדות הסטודנטים, איגוד המסעדנים ואיגוד המלונאים. בנוסף, שורה של מוסדות אקדמיים הודיעו על תמיכה במאבק ועל השבתה חלקית של הלימודים, במקביל לקיום עצרות מחאה והזדהות.
יום המחאה ילבש צורה דומה לזה של שביתת הלהט"בים ביולי האחרון, כשבבוקר יתקיימו במקביל הפגנות בצמתים מרכזיים שייחסמו. במהלך היום יפעל מטה מרכזי משדרות רוטשילד בתל אביב ובערב תתקיים בכיכר רבין בתל אביב עצרת שבה צפויים להשתתף עשרות אלפים.
ההבדל הוא שבעוד שבשביתת הלהט"בים הודיעו מאות חברות במשק על תמיכתן ומימנו יום חופש עבור העובדים המוחים, הפעם כמות פחותה של גופים מסחריים ינקטו צעד דומה. זאת ככל הנראה בשל העובדה ששיעור הלהט"בים באוכלוסייה נמוך משמעותית משיעור הנשים, ועל כן ההשקעה הכלכלית שכרוכה בתמיכה שכזו גדולה הרבה יותר. בשביתת הלהט"בים היו אלה החברות המסחריות, בעיקר בתחום ההייטק, שהובילו את קטר התמיכה, אך הפעם דווקא גופים ציבוריים, ובראשם הרשויות המקומיות, הם שהובילו את התמיכה במחאה, אך כאמור, בעקבות הודעת האוצר ונציבות שירות המדינה – תמיכה זו נותרה הצהרתית בלבד.
מה דורשות השובתות?
רק לפני עשרה ימים צוין יום המאבק באלימות כלפי נשים, שבסופו התקיימה צעדה שהסתיימה בעצרת ברחבת הסינמטק בתל אביב, וכללה מאות משתתפים בלבד. מאז נרצחו שתי נערות – יארא איוב בת ה-16 מגוש חלב וסילבנה צגאיי בת ה-13 מדרום תל אביב. שני המקרים הללו, שהתווספו ל-22 מתחילת השנה, הציתו את אש המחאה, שנראה שתכלול כעת פי כמה וכמה משתתפים.
דרישתן העיקרית של המארגנות היא תקצוב התוכנית הממשלתית למאבק באלימות נגד נשים, שאושרה לפני כשנה וחצי, בעלות של רבע מיליארד שקל שייפרסו על פני חמש שנים. התוכנית כוללת בין היתר הצבת עובד סוציאלי בכל תחנות המשטרה, שימוש באזיקונים אלקטרוניים נגד גברים מכים, הקמת מקלטים לנשים הרות, הרחבת תוכנית השיקום לגברים מכים והרחבת התוכנית להוצאת נשים מוכות לחו"ל כדי להגן עליהן.
שלוש היוזמות, צעירות שפתחו לפני פחות משבוע דף פייסבוק בשם "אני אישה אני שובתת", הקימו חמ"ל שפעל מהדירה של אחת מהן בתל אביב ועסק בגיוס הרשויות, הארגונים והחברות לתמיכה בשביתה. עם הזמן הצטרפו למלאכת הארגון עמותות רבות ונשים אקטיביסטיות מרחבי הארץ שפתחו עשרות קבוצות ווטסאפ מחולקות לפי אזורים וסוגי פעילויות, רדיקליות יותר או פחות.
סדר יום: מה יכלול יום המחאה?
- יום המחאה יחל ב-9:30 בהתאספות בעשרות צמתים ברחבי הארץ, בין היתר עזריאלי בתל אביב, גשר המיתרים בירושלים, מרכז חורב בחיפה, מול העירייה בבאר שבע, שרונים ובית ליד. כחלק מהמחאה, צמתים צפויים להיחסם וייגרמו שיבושי תנועה. לרשימה המלאה – לחצו כאן.
- ב-10:00 מבקשות מארגנות המחאה מהציבור הרחב לעמוד במשך 24 דקות ברחובות, בכיכרות, בכניסה למשרדים ובמוקדי ההפגנות - לזכר 24 הנשים שנרצחו מתחילת השנה.
- ב-10:30 תתקיים עצרת ו"צעדת אבל" שתצא מבית ויצו בתל אביב, בהשתתפות משפחות של נשים שנרצחו בשנים האחרונות, שיישאו "ארונות קבורה" עם שמות הקורבנות.
- בין 12:00 ל-14:00 יתקיימו בשדרות רוטשילד בתל אביב מיצגים והופעות תחת הכותרת "השדרה האדומה".
- בין 14:00 ל-16:00 יתקיים בכיכר הבימה בתל אביב מיצג מחאה וזיכרון של מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, תחת הכותרת "לכל אישה יש שם", שבו תיערך הפגנה ויוקראו שמות הנרצחות.
- ב-17:00 תתקיים בגינת לוינסקי בתל אביב מחאה על האלימות כלפי נשים בדרום העיר, כשבוע לאחר הרצח של הנערה האריתריאית סילבנה צגאיי בידי בן הזוג של אמה.
- ב-19:30 יתקיים האירוע המרכזי של יום המחאה: עצרת ענק בכיכר רבין בתל אביב, שאליה ייצאו הסעות מכל רחבי הארץ.
- לאורך כל היום יפעל "זכותון לשובתת" - ייעוץ משפטי חינם בנושאי השביתה בקו הפתוח של שדולת הנשים בישראל שייתן מענה בעברית במספר 03-6120000 ובערבית במספר 03-7797372.
המארגנות מבקשות מהציבור הרחב, גברים ונשים, שובתים ושאינם שובתים - ללבוש שחור לאות הזדהות עם המחאה.
גם נשיא המדינה, ראובן ריבלין, התייחס אתמול ליום המחאה הצפוי, כשהוא ורעייתו נחמה נפגשו עם שלוש ראשות ארגוני הנשים הגדולים בארץ - יו"ר נעמת גליה וולוך, יו"ר ויצו פרופ' רבקה לזובסקי ויו"ר אמונה ליאורה מינקה. ריבלין הדגיש במהלך המפגש כי המאבק באלימות נגד נשים ובאלימות במשפחה לא שייך רק לנשים: "אלימות נגד נשים פוגעת בכולנו ולכן המאבק הוא של כולנו. זה חייב להיות מאבק חוצה מגדרים, חוצה מחנות ושבטים. מאבק של חברה שלמה, החברה הישראלית. יש לנו חוב מוסרי לנרצחות ולנשים רבות נוספות - להן ולהוריהן ולילדיהן ולאחיותיהן שנרצחו השנה ובשנים האחרות. אותן לא הצלחנו להציל אבל אנחנו חייבים לפעול מידית ולעשות הכול – כדי להציל את האישה הבאה".
ממטה המחאה נמסר: "אנחנו עושות היסטוריה. אנחנו לא רק שובתות, אנחנו מפגינות כוח ועוצמה אמיתיים. אנחנו מוכיחות שאי אפשר יותר להתעלם מאיתנו ושאנחנו לא מוכנות להישאר בתחתית סדר העדיפויות של הממשלה. מפגן הכוח הזה הוא רק ההתחלה של מהלך היסטורי חשוב שיהפוך את חייהן של נשים לנושא שקובע סדר יום. העובדה שכ-51% מהאוכלוסייה לא נספרות ולא מקבלות משאבים ומענה לצרכים הכי בסיסיים שלהן זו שערורייה ואת זה אנחנו עוצרות מחר".