הפלסטינית הראשונה בקונגרס מתכננת סיור מחוקקים בגדה
רשידה טליב, האמריקנית הראשונה ממוצא פלסטיני שנבחרה לבית הנבחרים, הצהירה על תמיכתה ב-BDS ואמרה כי היא מתכננת סיור אלטרנטיבי לזה שעורכת שדולת איפא"ק למחוקקים חדשים בישראל: "יש להם סיורים מפוארים, אבל הם לא רוצים להראות את הצד האמיתי"
רשידה טליב, האמריקנית הראשונה ממוצא פלסטיני שנבחרה לקונגרס, הצהירה אמש (יום ב') כי היא תומכת בתנועת החרם על ישראל והוסיפה כי היא מתכננת סיור עבור מחוקקים חדשים בשטחי הרשות הפלסטינית - כדי ליצור אלטרנטיבה לסיורים בישראל שעורכת השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק.
בריאיון לאתר החדשות The Intercept, השוותה טליב - שעשתה היסטוריה בבחירות האמצע בחודש שעבר כשנבחרה לייצג את מישיגן בבית הנבחרים מטעם המפלגה הדמוקרטית - את מדיניות ישראל בשטחי יהודה ושומרון להפרדה הגזעית שהונהגה בעבר בארה"ב בין שחורים ללבנים.
"אני רוצה שנראה את ההפרדה ואיך זה באמת פגע ביכולתנו להשיג שלום אמיתי באזור", הסבירה טליב את כוונתה לערוך סיור של חברי קונגרס בשטחי הרשות הפלסטינית. "אני לא חושבת שאיפא"ק מספקת תמונה אמיתית והוגנת של הנושא. זה חד-צדדי...יש להם סיורים מפוארים בישראל, אבל הם לא רוצים להראות את הצד שאני יודעת שהוא אמיתי, מה שקורה שם למשפחה שלי".
לדבריה, הסיור שהיא מתכננת יתמקד בנושאים הקשורים לפלסטינים, כגון עיכוב ילדים על ידי ישראל, חינוך ועוני. היא ציינה כי ייתכן שבמסגרת הסיור יבקרו המחוקקים בכפר שבו מתגוררת משפחתה, בית עור אל-פוקא שבאזור רמאללה.
טליב הצהירה גם לראשונה על תמיכתה בתנועת ה-BDS לחרם על ישראל. "אני אישית תומכת בתנועת ה-BDS", אמרה לאתר. לדבריה, החרם יביא תשומת לב "לנושאים כגון גזענות והפרת זכויות אדם על ידי ישראל".
הצהרתה על תמיכה ב-BDS עלולה להקשות על כניסתה של המחוקקת האמריקנית לישראל, לאור החוק שאישרה הכנסת בשנה שעברה ואשר אוסר על כניסתו לארץ של מי שקורא לחרם על המדינה. גם בארצות הברית יש ניסיון לאסור על הצטרפות לתנועת החרם, ולפי הדיווח באתר, הקונגרס האמריקני קידם הצעת חוק בנושא.
טליב היא המחוקקת הנבחרת השנייה שמכריזה על תמיכתה ב-BDS. אילהאן עומאר, שנבחרה גם היא לבית הנבחרים בבחירות האחרונות והפכה יחד עם טליב למוסלמית הראשונה בקונגרס, כינתה בעבר את ישראל "משטר אפרטהייד" והביעה תמיכה בצעדי חרם עליה. עם זאת, עומאר, סומלית-אמריקנית עוטת חיג'אב, ריככה במהלך הקמפיין את הצהרותיה וטענה שחרם על ישראל אינו מועיל ושיש להכיר בזכות קיומה.
הסיורים שמארגנת שדולת איפא"ק מחולקים לפי שיוך מפלגתי - דמוקרטים ורפובליקנים. סטני הוייר, אחד מבכירי הדמוקרטים בבית הנבחרים, מסר לאתר The Intercept כי הוא מתכוון להמשיך להוביל בעתיד סיורים של איפא"ק בישראל.
"למרות שזה עדיין לא תוכנן, הוייר מתכוון לשרת שוב כחבר הוותיק במשלחת חברי הקונגרס לישראל בשנה הבאה", מסרה הדוברת של חבר בית הנבחרים מטעם מדינת מרילנד. עוד נמסר כי "סיור המשלחת בישראל הוא הזדמנות למחוקקים טריים ללמוד יותר על האיומים האזוריים, הדינמיקה של המזרח התיכון, והמורכבויות של הסכסוך הישראלי-פלסטיני".
הדוברת הוסיפה כי "שדולת איפא"ק פועלת להראות את שני הצדדים של הסכסוך", וכי במהלך הסיור בארץ המחוקקים נפגשים עם מנהיגים ישראלים "מכל הקשת הפוליטית", עם מנהיגים פלסטינים ואף עם ארגון "שלום עכשיו".
באתר האמריקני פורסמו כמה נתונים מעניינים על הסיורים של איפא"ק בישראל, וצוין כי בעשור האחרון השקיעה השדולה 12.9 מיליון דולר עבור סיורים של 363 מחוקקים ו-657 עוזרים פרלמנטריים. לפי האתר, סיור ממוצע של מחוקק עולה בין 9,300 ל-10,500 דולר למשתתף יחיד - מחיר שכולל טיסה במחלקת עסקים ולינה בחדר מלון יוקרתי בירושלים. המחוקקים יכולים לצרף לסיור שלהם חבר משפחה אחד.
הצהרתה של טליב על תמיכה ב-BDS היא אולי סימן נוסף לפער הגובר בין פעילים רבים במפלגה הדמוקרטית להנהגתה בקונגרס - שממשיכה להביע את תמיכתה בישראל. "זכויות הפלסטינים משתלבות בתוך האג'נדה הפרוגרסיבית", אמרה לאתר רבקה וילקומרסון, מנכ"לית ארגון השמאל היהודי-אמריקני "קול יהודי לשלום". "ה'בייס' השתנה וההנהגה תצטרך לשנות את עמדתה מוקדם יותר משהיא חושבת. המאבק לא הסתיים, אבל נראה שעידן התמיכה הדו-מפלגתית בישראל הסתיים", הוסיפה.