שתף קטע נבחר
 

בשדה הקרב הדיגיטלי

מערכות שליטה מתוחכמות, אפליקציית ניווט, צמיד מציל חיים ופיתוחים מבצעיים. סא"ל שרית כהן מספרת איך חבורה מצומצמת של מתכנתים דואגת שצבא היבשה ימשיך להיות צעד לפני האויב

"העמידה בראש בית התוכנה הצה"לי היא אחד האתגרים המשמעותיים שקיבלתי על עצמי במהלך הקריירה הצבאית שלי עוד מימיי כבוגרת יחידת ממר"ם. זהו כבוד גדול להוביל גוף כזה. בית התוכנה יאפשר לזרוע היבשה עצמאות וגם שיתוף פעולה עם הזרועות האחרות". כך מוסרת ראש ענף "בית התוכנה", סא"ל שרית כהן.

 

הדמיה של טיפול בלוחם (צילום: דובר צה
הדמיה של טיפול בלוחם(צילום: דובר צה"ל)

 

אז מהו בית התוכנה?

במחלקה הטכנית לומ"ר (לוחמה מבוססת רשת), שבחטיבה הטכנולוגית ליבשה, ישנו ענף בשם "בית התוכנה המבצעי" אותו מובילה סא"ל כהן לדרך חדשה.

 

בית התוכנה המבצעי שינה בשנתיים האחרונות את פניו, ובימים אלו אנשיו מתעסקים בפיתוח תוכנה עבור יכולות מבצעיות קרדינליות לזרוע היבשה ולכלל המערך הלוחם בצה"ל.

 

צילום: דובר צה"ל ()
צילום: דובר צה"ל

 

הענף מאפשר פיתוח במסגרת צבאית תוך כדי שימור נכסים אסטרטגיים צה"ליים. צורת עבודה זו מספקת עבודה זריזה, יעילה, מדויקת ואיכותית, המהווה נדבך משמעותי בתפקוד המבצעי של זרוע היבשה.

 

בית התוכנה מהווה סמכות מקצועית טכנולוגית ונושא באחריות למחקר, פיתוח ותמיכה של מערכות ורכיבי תוכנה במערכות המידע והשו"ב (שליטה ובקרה), המפותחות בזרוע היבשה באמצעות שיתוף פעולה עם כלל הזרועות בצבא. כיום, בית התוכנה המבצעי מתמקד בנושאי פיתוח תשתיות תוכנה למערכות השו"ב, תוכנית צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי) המסתורית, בהנגשת שירות ויישומים באינטרנט הצה"לי, ובפיתוח מערכות מידע גיאוגרפיות מבצעיות לחיילות היבשה – העמו"ד.

 

צילום: דובר צה"ל ()
צילום: דובר צה"ל

 

מבחינת עשייה, מעבר למעבר לפיתוח מבצעי – בית התוכנה כאמור מנהל את מערכת צי"ד וכיום מנהל בצורה עצמאית חלק משמעותי בפיתוח נדבכים בצבא הדיגיטלי החדש, ובהם חלקים תוכניתיים במערכת, הכוללים את תחום השליטה והבקרה למערכת שמהווה גורם מכריע בכל מבצע צבאי.

 

בנוסף, בית התוכנה החל לעסוק בצורה אינטנסיבית בתחום מחקרי המידע, אשר בעזרתו ניתן למצות ולנתח את המידע שנאסף בעזרת מערכות איסוף המידע השונות והמגוונות הקיימות בצה"ל. מטרת מחקרי המידע היא מתן אפשרות לשימוש יעיל יותר במידע שנאגר וכך לקבל החלטות מבצעיות טובות יותר. בשנה האחרונה הגדיל בית התוכנה את כמות האנשים המומחים לעניין ואף הפך למוקד ידע בתחום ולמוביל בכל צבא היבשה בנושא.

 

צילום: דובר צה"ל ()
צילום: דובר צה"ל

 

אחת מהיכולות אשר פותחו בבית התוכנה, היא "הצמיד הרפואי הדיגיטלי" - צמיד טכנולוגי חכם, שמסוגל לספק תמונת מצב מלאה של חיילים פצועים בשטח. בעזרתו יתבצע מעקב טוב יותר אחר הטיפול אותו יקבל הפצוע מהשלב הראשוני עם החובש בשטח ועד המפגש עם רופא בביה"ח. הצמיד למעשה יחליף טופס ישן אשר לעיתים קרובות לא היה ממולא בזמן אמת, וסיפק תמונת מצב צרה יותר. בית התוכנה המבצעי לקח חלק בפרויקט ופיתח מקצה לקצה את האפליקציה המאפשרת לרופא להתחבר לשעון ואת הממשק בין האפליקציה לשעון. בעזרת אפליקציה זו, הרופא מזין מידע, בודק את מצב הפצוע, ומסוגל לקבל מידע על הטיפול אותו קיבל הפצוע עד כה, וזה רק מה שניתן להגיד על היכולות האלה. על פרויקט זה קיבלו לאחרונה המפתחים את פרס ה-"אות לחשיבה יצירתית" מראש החטיבה הטכנולוגית ליבשה, תת־אלוף זיו אבטליון. המערכת הבשילה משלב הרעיון עד לסיום הפיתוח בפרק זמן קצר להפליא של שבעה חודשים, וכבר עברה ניסויים נרחבים.

 

צילום: דובר צה"ל ()
צילום: דובר צה"ל

 

צילום: דובר צה"ל ()
צילום: דובר צה"ל

 

מערכת נוספת בה לקח בית התוכנה חלק בפיתוח, הינה מערכת עמו"ד – עוזר מודיעיני דיגיטלי. צה"ל רוכש אמצעים טכנולוגיים שעליהם תותקן המערכת, שתספק מפות תלת ממדיות, המאפשרות ניתוח תנאי השטח בצורה מדויקת. האפליקציה, שפותחה בבית התוכנה, תאפשר לחיילים פשוטים לקבל את תנאי השטח ואת המיקום שלו ביחס אליהם. הבחירה במכשיר אזרחי תאפשר לצה"ל לרכוש את האמצעי בצורה זולה יחסית, ולספקו לאלפי מפקדי כיתות.

 

סא"ל כהן מסיימת: "לחיילי בית התוכנה יש אתגר מאוד גדול, והעשייה שלהם תורמת רבות לביטחון מדינת ישראל. אני מנסה כמה שאפשר לתת לחיילים מקום להביע את עצמם ולתת ולתרום מעצמם רעיונות, ופעמים רבות החיילים הם אלו שנתנו את הפתרון המתאים".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הדמיה של טיפול בפצוע
צילום: דובר צה"ל
מומלצים