שתף קטע נבחר

 
צילום: דובר צה"ל, אביהו שפירא

צה"ל מזהיר את חיזבאללה: "אל תתקרבו למנהרות, חייכם בסכנה"

דובר צה"ל בשפה הערבית שיגר אזהרה בטוויטר לפעילי חיזבאללה ולחיילי לבנון לבל יתקרבו למנהרות ההתקפיות שבהן מטפלת ישראל במסגרת מבצע "מגן צפוני": "ראו הוזהרתם". דובר צה"ל ל-ynet: "ערוכים למגוון תרחישים. אם יהיו התפתחויות - נדע להגיב"

 

 

 

כוחות צה"ל באזור הגבול    (צילום: אביהו שפירא)

כוחות צה"ל באזור הגבול    (צילום: אביהו שפירא)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כשברקע מבצע "מגן צפוני", מזהיר הבוקר (ג') דובר צה"ל בשפה הערבית אביחי אדרעי את פעילי חיזבאללה ואת חיילי לבנון מלהתקרב למנהרות ההתקפיות שנחפרו מלבנון אל תוך שטח ישראל. "חייכם בסכנה", נכתב בציוץ בטוויטר. "ראו הוזהרתם".

 

 
 
דובר צה"ל בריאיון לאולפן ynet    (צילום: אלי סגל, שמיר אלבז)

דובר צה"ל בריאיון לאולפן ynet    (צילום: אלי סגל, שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס, אמר בריאיון לאולפן ynet, כי "כרגע מוקד שלנו הוא באזור מטולה. יש פה פעילות גם של כוחות הנדסיים, כוחות חי"ר וכוחות מיוחדים. הרעיון הוא לחשוף את השטח, לאתר את המנהרות ולנטרל אותן.
 

-הזהרתם את אנשי חיזבאללה לא להתקרב לגדר כי הם "מסכנים את חייהם"

"יש פה הפרה בוטה של הריבונות הישראלית שבה ארגון טרור מוכוון על ידי איראן שמקבל כסף איראני חופר מנהרות מתחת לגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון לתוך שטח ישראל, הוא מפר את החלטה 1701 של האו"ם שקובעת שאסור לו להתקיים מדרום לליטני. הוא מראה שצבא לבנון למעשה לא שולט בשטח, שמי ששולט בכפר קילה זה ארגון הטרור חיזבאללה, ואחד האמצעים שלו זה מנהרות טרור - אבל יש לו גם מפקדות ואמצעים אחרים. הדבר הזה הוא דבר חמור ולא מקובל, ואנחנו רואים בממשלת לבנון אחראית לכל מה שקורה פה. כרגע אל מול המבצע, עבר מסר מדובר צה"ל בערבית שהכוונה שלנו היא לפעול מול התוואים האלה ומי שנמצא בהם מסכן את חייו".

 

אתם מתייחסים הבוקר למנהרות הללו, אבל במשך שנים תושבים התריעו ואמרו שהם שומעים חפירות. האם מדובר באותן מנהרות וגם אז, האם אפשר להגיד שזלזלתם?

"הדבר האחרון שעשינו זה לזלזל.  אני חושב שכל אחד מהתושבים פה יכול לספר שהמפקדים קיבלו את התלונות, בדקו את הטענות, השתמשו בכלים טכנולוגים והנדסיים רלוונטיים אל מול הדברים האלה ושללו את קיומן של מנהרות במקומות שתושבים דיווחו עליהם. אני חושב שכשתתבהר התמונה נראה שלא בהכרח יש קשר בין המקומות שיש מנהרות של ארגון הטרור לבין המקומות שבהם האזרחים דיווחו על זה. עדיין אני חושב שהעובדה שצה"ל יוצא היום למבצע - אמנם הגנתי - אבל אל מול פעילות התקפית של ארגון הטרור חיזבאללה, באופן יזום, בהפתעה, מבלי שהיה סיכון לתושבים, כשהם לא מהווים איום מיידי, הוא הישג גדול ומשמעותי".

האם יש הערכה או צפי לתגובת נגד של חיזבאללה?

"אני חושב שלא נכון להיכנס בשלב הזה להערכות. אנחנו פועלים בשטחנו. אני חושב שבשעות הקרובות לאט לאט יתבהר לצד השני מה אנחנו עושים ומה היקף הידיעה שלנו - הטכנולוגית והמבצעית - לגבי הפרויקט שלו. אני כן יכול להגיד שאנחנו ערוכים למגוון תרחישים, יש פה הרבה מאוד כוחות תגבור סדירים וכן כוחות של חיל האוויר שלא נמצאים פה, ואם יהיו התפתחויות - נדע להגיב עליהן".

 

 

לפיד באולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
לפיד באולפן ynet(צילום: אבי מועלם)

גם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד התייחס לנושא בריאיון לאולפן ynet: "הפעולה בצפון לא מצדיקה את הפקרת הדרום. אנחנו מדברים על זה מ-2016. מדינת ישראל יודעת לטפל בילדים בשדרות כמו שהיא יודעת לטפל בילדי מטולה. זה לא צריך לבוא אחד על חשבון השני. היה צריך להמשיך בעזה ולא לעצור בטענה שאין לה אחיזה במציאות. זה מבצע חשוב, אבל היה אפשר להמשיך במקביל".

 

"ראש הממשלה פירק את הממשלה שישבתי בה בסיטואציה ביטחונית הרבה יותר חמורה מעכשיו. החלק הדרמטי הוא ההחלטה להפקיר את תושבי הדרום שגרמה להתפטרות ליברמן וכמעט להתפטרות בנט ושקד. אם היה שר חוץ במדינת ישראל אפשר היה לשלוח אותו בשקט לפומפאו. בנושאים ביטחוניים מה שאפשר לעשות בשקט צריך. מאז הקלסרים יש פה יותר מדי אירועים מול המצלמות שטוב שהיו נעשים בשקט".

 

המבצע החל במקביל להערכת מצב שקיים אלוף פיקוד צפון יואל סטריק במטולה, ובמסגרתו פועלים הכוחות לחשיפה ולנטרול של מנהרות התקפיות שחיזבאללה בנה לאורך גבול לבנון. הפעילות נעשית כעת מתוך שטח ישראל ולמרות רגישות המבצע - השגרה האזרחית באזור נשמרת. ראש מועצת מטולה דוד אזולאי התייחס הבוקר לפתיחת מבצע "מגן צפוני" בגבול לבנון ואמר ל-ynet כי המצב האזרחי במועצה שגרתי.

 

אזולאי אמר כי השינוי היחיד הוא שהחקלאים באזור המערבי, הסמוך לגדר, הונחו שלא להגיע למטעים. "הגנים, הקייטנה של ילדי בית הספר, מרכז קנדה, הכול פועל כרגיל. אלוף פיקוד צפון עדכן אותי בלילה, והמבצע החל לפנות בוקר. אנחנו בקשר בלתי פוסק עם התושבים ונוציא להם הודעת עדכון כל שעה", אמר ראש המועצה.

 

"משנת 2006 זיהינו כי חיזבאללה בונה מנהרות הגנתיות בשטח שלו והגביר זאת לאחר המלחמה", נמסר מדובר צה"ל. "ב-2012 זיהינו את תוכנית 'כיבוש הגליל' שנסראללה מדבר עליה, והיא כללה רכיב מפתיע של מנהור התקפי. ב-2013 בדקנו את הנושא בעקבות דיווחים של אזרחים על קולות חפירה, אך הם נשללו והתברר שלא היו מנהרות חודרות".

 

נושא המנהרות של חיזבאללה הוא אחד הנושאים שעלו באותה ישיבת קבינט ארוכה בעקבות ההתחממות האחרונה בדרום עם חמאס לפני כשלושה שבועות, ויש להניח שהיווה שיקול בהחלטה שלא לדרדר את הגבול הדרומי לעימות. ייתכן שגם הארכת כהונתו בשנה של הרמטכ"ל, רב אלוף גדי איזנקוט, הייתה קשורה לנושא החשיפה והנטרול של המנהרות.

 

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

ב-2014, בזמן מבצע צוק איתן, נחשפה לעיני כל מערכת מנהרות התקפיות של חמאס החודרות מרצועת עזה לישראל. אחרי המבצע החלו תושבים בצפון הארץ להתלונן על רעשים מוזרים שהם שומעים מבטן האדמה ועל מבנים חריגים שקמו מהצד השני של הגבול, שמעלים חשש שחפירת מנהרות מתבצעת גם באזורם. מצה"ל נמסר אז: "הנושא נבדק על ידי כוחות ייעודיים ונשלל".

 

אולם בצה"ל הבינו שחמאס וחיזבאללה חולקים ידע משותף, מה שחיזק את הנחת העבודה שיכול להיות איום מנהרות גם בצפון, ולכן הוקם צוות טכנולוגי שהתמקד בבדיקת העניין. החל מ-2015 הרחיב צה"ל את תוכנית ההגנה בצפון, ואמצעים טכנולוגיים החלו להיפרש במרחב במטרה לחפש את מאמצי המנהור.

 

היה זיהוי ברור של מהלכי המנהור, ולכן נקט צה"ל שורה של אמצעים הגנתיים בנקודות מסוימות בגבול. בשלוש השנים מאז המשיך צה"ל לעקוב, באמצעים טכנולוגיים ומבצעיים, אחרי פעולות המנהור. לפני כמה חודשים זוהו חדירות תת-קרקעיות מפורשות לתוך השטח שמעבר לקו הכחול - ומכאן עיתוי המבצע.

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
מבצע "מגן צפון" של צה"ל (צילום: אביהו שפירא)

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

"התנאים המבצעיים הבשילו למבצע בחודשים האחרונים, והוא גובש במטכ"ל כחלק מאיום המנהור. זו ההוכחה הבוטה ביותר להפרת החלטה 1701 של האו"ם שסיימה את מלחמת לבנון השנייה", נמסר עוד מצה"ל.

 

בצבא העריכו כי הם נערכים למבצע ממושך, ככל הנראה של כמה שבועות, אך הדבר תלוי כמובן בהתפתחויות בשטח, ובין היתר בתגובת חיזבאללה. עוד הובהר כי ישראל תדרוש לנקוט את אמצעי הטיפול ההגנתי שעשתה גם באזורים השנויים במחלוקת, כך שאנחנו הולכים לתקופה רגישה.

 

עוד הוסיפו בצה"ל כי "המנהרות מהוות סיכון כפול - גם לתושבים הלבנונים מעבר לגבול - ואנו רואים בממשלת לבנון אחראית למה שקורה מהגבול צפונה. העובדה היא שצבא לבנון לא שולט בשטח ולא מממש את אחריותו בדרום לבנון, וחיזבאללה הוא שפועל באזור ובכפרים השיעיים. מאחורי חיזבאללה יש ידע וכסף איראניים - וגם בכך נעסוק בימים הקרובים".

 

עם זאת, נמסר מצה"ל כי ישנם תגבורי כוחות נרחבים בפיקוד הצפון, אך "אנו בשגרה מוחלטת עבור התושבים. אנו בקשר עם ראשי הרשויות הרלבנטיים שעודכנו הלילה. יש שטח צבאי סגור במטולה באזור הסמוך לגדר. אנו בשליטה מלאה על המבצע שמנוהל לפי תכנון, ואנו נחושים להסיר את האיום התת-קרקעי על מדינת ישראל". עוד נמסר כי בהמשך ייתכן אף שייחשפו הוכחות ותיעודים למנהרות של חיזבאללה.

 

 

 


פורסם לראשונה 04/12/2018 09:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הציוץ של דובר צה"ל בערבית
מומלצים