זה אפשרי: לעבור את החורף בלי להשמין
מחשיך מוקדם, קר, נמצאים יותר בבית ומתחשק כל הזמן לאכול משהו מחמם. החורף עלול להיות מלכודת רצינית לשמירה על משקל תקין ובריא. דיאטנית מסבירה איך לצלוח את העונה הקרה ולהמשיך לשמור על המשקל
כשמתחיל החורף, אנחנו מיד מרגישים בשינוי. מתחיל להיות קר, גשום ואפור. אנחנו מתכנסים, משתבללים, ואוכלים. אבל אפשר גם אחרת. אפשר לעבור את החורף בלי לעלות במשקל ולהגיע לקיץ בלי עודפים חטובים ומאושרים.
אז מה בעצם קורה בחורף?
קר וגשום: נכון קר, הטמפרטורות בחוץ יורדות. אבל אנחנו עדיין במזרח התיכון. הגוף אינו זקוק ליותר אנרגיה כדי לחמם את עצמו במזג האוויר החורפי הישראלי.
אפשר להתחמם באמצעות אכילת מגוון פחמימות מורכבות עשירות בסיבים תזונתיים בשילוב מנת חלבון בכל ארוחה, התורמים לעלייה בתחושת השובע. אפשר גם להשתמש בתבלינים מחממים לגיוון טעם המזון וחימום הגוף.
מחשיך מוקדם: מה שגורם לירידה במצב הרוח ועלייה בתיאבון. ואכן יש לזה אפילו שם והסבר מדעי: " "SAD - Seasonal Affective Disorder - בתרגום חופשי – "הפרעה עונתית".
ההשפעה על התיאבון נגרמת כתוצאה משינויים בהפרשת סרוטונין לדם (חומר המופרש לדם ומשפיע על המוח). רמה גבוהה של סרוטונין בדם תורמת לתחושת נינוחות ושובע.
עם ההפחתה בשעות האור, יורדת רמת הסרוטונין בדם וכתוצאה מכך מרגישים עצבות, רעב בלתי מוסבר ותשוקה למתוק. בחשיפה מוגבלת לאור עולה רמת המלטונין. כאשר רמות המלטונין עולות, רמות הסרוטונין יורדות.
אז בואו נעלה את רמות הסרוטונין - הנוצר במערכת העצבים המרכזית, מטריפטופאן שהוא תוצר פירוק של חלבון.
על מנת לייצר סרוטונין צריך לספק לגוף:
1. מזונות חלבוניים עשירים בטריפטופאן ( בשר בקר, דגים, עוף, מוצרי חלב, ביצים קטניות וגרעינים).
2. ויטמינים מקבוצת B בעיקר B6 (בבננות, עוף, אבוקדו, תפוחי אדמה, קטניות, ולחם מקמח מלא).
3. מינרלים כמו אבץ ומגנזיום (עשירים באבץ: זרעי שומשום, קטניות ואגוזים), (עשירים במגנזיום: שקדים, אגוזים, ירקות ירוקים ובננות).
4. פחמימות מורכבות (קטניות , בורגול, קינואה, בטטה, ולחמים מלאים).
ארוחה שתכלול מזונות שיש בהם חלבון בשילוב עם פחמימות מורכבות תכניס למוח כמות טריפטופאן גדולה וכך רמת ייצורו של הסרוטונין תעלה.
נמצאים יותר בבית: המקרר וארונות החטיפים קרובים מתמיד. אז מיצאו פעילות שאפשר לעשות בבית רחוק מהמטבח. שחקו עם הילדים בחדר, עשו עבודות יצירה, קראו ספר, פאזל ועוד.
דאגו ששעות הארוחות לא ישתנו. ושלא יתווספו ארוחות נוספות. הכינו מרקי ירקות מגוונים אותם ניתן לאכול בכל רגע של רעב או שעמום ללא דאגה מעלייה במשקל.
יורד גשם ואי אפשר לעשות ספורט: כולם מתוקים אך לא עשויים מסוכר ולכן אין סיבה להפסיק להתאמן בחורף. מצאו שעות בוקר או אחר הצהריים שבהן יש הפוגה בגשם (ויש כאלה הרבה בארצנו) וצעו לצעידה, ריצה, רכיבה.
הירשמו למכון כושר – הוא מקורה כל השנה עם טמפרטורה נעימה תמיד. דאגו לבגדים קלים ומחממים לימים קרים כולל כובע, מגן אוזניים וכפפות כך תוכלו ליהנות מפעילות גופנית גם בחורף.
שותים פחות: פחות חם ותחושת הצמא פוחתת. אבל הגוף צריך את כמות הנוזלים שלו כמו בכל עונות השנה. בחורף לעיתים מזיעים יותר בגלל עודף שכבות שאינן מאפשרות לגוף לקרר את עצמו ולהתאוורר.
אם לא נהנים מלשתות מים קרים, בחורף יש פתרונות אחרים. שתו מים חמים עם נענע ופלחי לימון. אפשר לשתות חליטות צמחים למיניהן מעלים בגינה או בתיונים מוכנים. שימו בבית בבקבוק ושתו אותו בטמפרטורת חדר. גם תה ירוק עשיר בנוגדי חמצון הוא פתרון שתייה מעולה לחורף.
כך תתמודדו עם דיכאון חורף:
הכותבת היא הדיאטנית הראשית של שומרי משקל