שתף קטע נבחר
 

לא לפזול בכוונה כי העיניים ייתקעו: 9 מיתוסים על ראייה - והעובדות

לא להסתכל קרוב מדי בטלוויזיה, לא לקרוא באור עמום וכמה גזר צריך לאכול כדי לשפר את הראייה. המיתוסים הנפוצים ביותר על ראייה ובריאות העיניים - והעובדות

אלה הסימנים לבעיות ראייה אצל ילדים:

 

 

1. שימוש במחשב פוגע בראייה

עובדה: למרות שלרובנו יש זיכרונות מהורינו שצועקים עלינו כי צפייה מרובה מדי במסכים תפגע לנו בראייה, לא נמצאו לכך מעולם שום הוכחות. עם זאת, בעת שימוש במחשב לפרקי זמן ארוכים, העיניים ממצמצות פחות מהרגיל, מה שהופך אותן ליבשות, וגורם לתחושת כאב ועייפות.

 

בנוסף, עוד ועוד מחקרים מצביעים על עבודה מקרוב (כלומר קריאת ספרים, כתיבה ועבודה מול מסכים) כגורם לקוצר ראייה - לצד הסתגרות בתוך מבנים וזמן מועט מדי באור יום.

 

כך שלאו דווקא המסכים הם אלו שמזיקים לנו, אבל המשפט "כבו את המחשב וצאו לשחק בחוץ", מתברר כעצה טובה מתמיד.

 

2. משקפיים פוגעים בראייה כי הם גורמים לעיניים לפתח תלות בהם

עובדה: רבים סבורים כי הרכבת משקפיים לאורך זמן גורמת לעיניים להסתמך עליהם יתר על המידה וכך פוגעים בראייה. במשך שנים היו רופאים שהמליצו על שלל תרגילי ראייה כאלטרנטיבה בריאה למשקפיים - אך זה אינו נכון.

 

מצד שני, המשקפיים גם לא משפרים את הראייה: הם 'מתקנים' את לקות הראייה בזמן שאתם מרכיבים אותם, אך לא את הגורם לה, כך שאתם עלולים להמשיך לעלות במספרים גם כשאתם מרכיבים משקפיים או עדשות מגע – אלא אם צוין בפירוש כי אלו עדשות טיפוליות המאטות את ההידרדרות בראייה.

 

משקפיים. משפרים או מדרדרים את הראייה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משקפיים. משפרים או מדרדרים את הראייה(צילום: shutterstock)

 

3. אכילת גזר משפרת את הראייה

עובדה: במהלך מלחמת העולם השנייה, הכוחות הגרמניים פגעו לעיתים קרובות בבריטים בחסות החשכה. בתגובה לכך פיתחו הבריטים טכנולוגיית מכ"ם חדשה שהצליחה לאתר את מטוסי האויב עוד לפני ששיגרו טילים וליירט אותם.

 

כדי שהפיתוח החדש לא ייחשף, משרד ההסברה הבריטי טען כי לוחמיו אוכלים גזר לשיפור הראייה, ועל כן מסוגלים לפגוע במטרות אויב בחשכה מוחלטת.

 

סיפור זה הפך את הירק הכתום מ"טוב לראייה" ל"משפר את הראייה", וכאן הטעות. אמנם הגזר עשיר בוויטמין A, שאכן מועיל לראייה, אך כך גם מזונות רבים אחרים (ביניהם אספרגוס, משמשים, נקטרינות, וחלב), ולשפר את המספר במשקפיים או את ראיית הלילה – הוא בטח לא יצליח.

  

4. קריאה באור עמום הורסת את הראייה

עובדה: "אתם לא יכולים לגרום לעצמכם לנזק בלתי הפיך בעיניים על ידי שימוש בהן – אלא אם כן אתם מישירים מבט לשמש או לקרן לייזר. קריאה בתנאי תאורה לא אופטימליים, כמו אור בהיר או כהה מדי אמנם עשויה להיות לא נעימה במיוחד, להתיש את העיניים, לייבש אותן ולהקשות עליהן להתפקס בטקסט, אך לא מדובר כאן בנזק לטווח הארוך, וטיפות עיניים יוכלו לעזור נגד תחושות העייפות והצריבה.

 

5. צפייה בטלוויזיה מקרוב פוגעת בעיניים

עובדה: תתפלאו לשמוע, אבל אין אף מחקר שמצביע ספציפית על כך שצפייה בטלוויזיה ממרחק קצר מסבה נזק בלתי הפיך לעיניים - רק שימו לב שאתם מקפידים למצמץ ולעשות הפסקות מנוחה קצרות, שכן אם תשבו קרוב מדי ההשפעה על העיניים תהיה זהה לזה של כל עבודה אחרת מקרוב.

 

יתר על כן, הטלוויזיה יכולה לעזור לכם לגלות בעיית ראייה אצל ילדיכם, שכן אם אתם שמים לב שהם נוטים לצפות בה מקרוב מאוד, ייתכן שהם סובלים מקוצר ראייה.

 

פזילה (צילום: shutterstock)
שלא ייתקעו לנו העיניים. לא באמת(צילום: shutterstock)

 

6. אם נפזול, יכול להיות שהעיניים ייתקעו במצב הזה לנצח

עובדה: "תפסיק לפזול, העיניים שלך ייתקעו ככה" – מי מאיתנו לא שמע את האיום הזה? האמת היא שמצב כזה אינו אפשרי, שכן פזילה היא הזזת שרירי העין, ואפילו פעולה טבעית כאשר אנחנו מסתכלים על משהו קרוב מאוד.

 

יחד עם זאת, פזילה לאורך זמן ארוך יכולה לפגוע באופן זמני באותם שרירים ולגרום לתחושת כאב למספר דקות. לעומת זאת, אם אתם מבחינים שילדיכם פוזל באופן מתמיד, לא מדובר כאן במשחק תמים אלא בלקות ראייה, שלא תעבור ללא התערבות רפואית. 

 

7. בהייה בשמש הורסת את העיניים

עובדה: להישיר מבט למקור אור חזק זה לעולם לא רעיון מוצלח, בטח כשמדובר בשמש, שקרני ה-UV שלה נמצאו כגורמות לשלל ליקויי ראייה, בהם גם עיוורון. ליקוי חמה הוא הזמן הכי מסוכן לעשות זאת, שכן החושך גורם לאישונים להתרחב ולקלוט יותר קרינת UV.

 

8. לשני הורים בעלי עיניים כחולות לעולם לא יהיה ילד עם עיניים חומות

עובדה: אף שבתיכון משתמשים פעמים רבות בצבע העיניים כדי להסביר את העקרונות הבסיסיים של הגנטיקה, צורת הפעולה של גנים אלו בפועל היא מסובכת יותר, ואמנם מדובר במקרה נדיר, אך בהחלט אפשרי שלזוג הורים כחולי עיניים יהיה ילד עם עיניים חומות.

 

9. ממתיקים מלאכותיים גורמים לעיניים להיות יותר רגישות לאור

עובדה: באופן מפתיע, המיתוס הזה דווקא נכון. ממתיקים מלאכותיים מסוימים, כמו אספרטיים למשל, יכולים לגרום לעיניים להיות רגישות יותר בעת חשיפה לאור. זה נכון גם לגבי חומרים אחרים, בהם אנטיביוטיקה, תרופות ללחץ דם, חומרים משתנים, גלולות למניעת היריון ותרופות לסוכרת.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית ומנהלת חטיבת מחקרים בקופרויז'ן
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיתוסים על ראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים