שגרה בגבול לבנון: "למדנו לחיות עם זה"
תושבי חניתה ממשיכים בשגרת יומם, בעוד מבצע "מגן צפוני" המתנהל באזור. רק בשבוע שעבר הם הונחו להסתגר בבתים מחשש לאירוע ביטחוני, אך תוך זמן קצר החשש הוסר. היום נהנו הילדים מהחופשה, מבלי לדעת על הפעילות הצבאית. "ידענו ימים קשים יותר", סיפר אחד מוותיקי הקיבוץ
בקיבוץ חניתה שבגבול לבנון נשמרה השגרה הבוקר (ג'), למרות מבצע חשיפת המנהרות של חיזבאללה. תושבי הקיבוץ, שנמצא במרחק של 20 דקות מנהריה, התהלכו בו רגועים. בין הכלבו המקומי למפעלים המקומיים, דומה שגם פעילות צה"ל שהחלה הבוקר כחלק ממבצע "מגן צפוני", לא השפיעה על הפעילות בגליל המערבי, בקיבוץ שציין זה עתה 80 שנה להיווסדו.
מבצע "מגן צפוני" - כותרות אחרונות:
מתי זיהה צה"ל את המנהרות ומה ניתן לחשוף
תושבים בצפון התריעו: "זה לא ייגמר במנהרות, חיזבאללה התחזק"
צה"ל מזהיר את חיזבאללה: "אל תתקרבו למנהרות, חייכם בסכנה"
תושבי המקום סיפרו כי אף שפעילות צה"ל לא השפיעה על שגרת יומם, היא לא באה בחלל ריק. רק בשבוע שעבר, באחד הערבים, הונחו התושבים להסתגר בבתים מחשש לאירוע ביטחוני. כיתת הכוננות של הקיבוץ הוקפצה לגבול בשל ריבוי התראות בנקודה סמוכה. לאחר זמן קצר חזרה כיתת הכוננות והקיבוץ כולו שב לשגרה מלאה.
הבוקר נראו ילדי הקיבוץ מבלים בפעילות מחוץ לבתים ונהנים מחופשת החנוכה. אחדים מהם אף הגיעו ל"מבצר" שבנו, מרחק מטרים ספורים מקו הגבול עם לבנון. הילדים צפו לעבר המדינה השכנה ונהנו מהחופשה מבלי שידעו שכוחות הביטחון החלו במבצע הצבאי לאורך הגבול. אל הילדים הצטרפה גם נינה, כלבתם של אחד מהם, שנראתה גם היא נינוחה ביותר.
ניסים, תושב ותיק בחניתה בה קיימים כמאה בתי אב סך הכול, סיפר הבוקר ל-ynet כי בהשוואה לימים עברו, המצב אינו מטריד אותו. "ידענו ימים קשים יותר. למדנו לחיות עם זה", הוא אמר. לדבריו, גם באירוע הביטחוני בשבוע שעבר הוא לא חשש, אך סיפר כי אחת משכנותיו התכנסה בביתה והחשיכה את האורות.
כוחות גדולים של יוניפי"ל, כוח צבאי לשמירת שלום של האו"ם, נפרסו היום משני צידי הגבול בין הכפר הלבנוני כילא למטולה. עשרות חיילי או"ם הגיעו לפקח ולתעד מקרוב את המתרחש, בניסיון להרגיע את השטח ולמנוע הסלמה. כמו כן, השטח האווירי במרחק של 6 ק"מ מגבול לבנון נסגר הבוקר לטיסות אזרחיות. השטח האווירי צפוי להיפתח חזרה מחר בשעה 17:00.
בצהריים סיים הרמטכ"ל גדי איזנקוט סיור והערכת מצב לאורך הגבול עם קציני פיקוד הצפון ונפגש עם ראשי הרשויות באזור. בעקבות הערכת המצב התייחס דובר צה"ל, תת-אלוף רונן מנליס, למנהרה שנחשפה ליד מטולה: "היא נחפרה במשך יותר משנתיים מהאזור הדרומי של הכפר כילא, מתוך מבנה מגורים. זו חפירה שונה מעזה. מדובר בחפירה בסלע, מורכבת וארוכה יותר. המנהרה נחפרה 40 מטר בשטח ישראל. בסך הכל אורכה המוערך הוא כ-200 מטר. יש מנהרות ארוכות יותר".
על פי צה"ל, בניגוד למנהרות שנחפרו מרצועת עזה, המנהרה ליד מטולה היא ללא דיפונים מבטון - אלא מסלע טבעי שבתוכו נחצבה. גובהה ורוחבה - כשני מטרים. יש בה מערכות אוורור, חשמל וצינורות. היא נחפרה בעומק של כ-25 מטרים.
כרגע מתבצעות עדיין עבודות הנדסיות עם כלים הנדסיים שונים מחוץ למטולה. בין מקום הפעילות לבין הגדר ההיקפית של מטולה יש כמה מאות מטרים. פתח המנהרה שהתגלה ומטופל נושק לחומה שמפרידה בין כילא לשדה החקלאי מול מטולה. העבודות באזורים נוספים נגד המנהרות החודרות יימשכו לפי סדר עדיפות ומידת האיום.
המבצע לחשיפת המנהרות מתוכנן להימשך כמה שבועות. "חלק מהפעולות יהיו מדויקות ואחרות פחות", אמר תא"ל מנליס. "אנו אוחזים בתמונה רחבה יותר מהתוואי עצמו, כולל מהיכן הגיעה כל מנהרה. יש חברי מטכ"ל שלא ידעו על המבצע שתוכנן אצלנו באופן ממודר בדיוני מעקב פעמיים בשבוע ומול הדרג המדיני".
מצדו האחר של הגבול עוקבים מקרוב אחר עבודות צה"ל. צבא לבנון אמר בהתייחסות רשמית לאירועים: "המצב בצד הלבנוני רגוע ויציב והוא נמצא תחת מעקב קפדני. יחידות הצבא הפרוסות באזור מבצעות את משימותיהן הרגילות לאורך הגבול, בשיתוף פעולה ותיאום עם כוח יוניפי"ל כדי למנוע הסלמה או הידרדרות בדרום לבנון. כמו כן, הפיקוד מודיע כי הצבא מוכן לחלוטין להתמודד עם כל מצב חירום".