תיעוד ראשון מתוך מנהרת חיזבאללה שחדרה לישראל
מבצע "מגן צפוני": צה"ל פרסם תיעוד מתוך מנהרת טרור התקפית שחצתה את הגבול לשטח ישראל בדרום הכפר כילא. "בשעות אלו מבצעים לוחמי צה"ל מהלכים מבצעיים והנדסיים בהמשך לאיתור המנהרה ולקראת נטרולה", נמסר. הקבינט יכונס הערב לקבלת עדכונים בנוגע למבצע. נתניהו בהתייחסות ראשונה למבצע: "מי שינסה לפגוע בישראל - ישלם מחיר כבד"
צה"ל פרסם בצהריים (ג') תיעוד ראשון מתוך מנהרת טרור התקפית חוצת-גדר במרחב דרום כפר כילא בלבנון. "בשעות אלו מבצעים לוחמי צה"ל מהלכים מבצעיים והנדסיים בהמשך לאיתור המנהרה ולקראת נטרולה. המנהרה אותרה כחלק ממבצע 'מגן צפוני' לחשיפה ולנטרול של מנהרות טרור שחפר ארגון הטרור חיזבאללה לשטח ישראל. המנהרה חצתה לשטח ישראל אך לא היוותה איום מידי על תושבי האזור", נמסר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לראשונה למבצע ואמר כי "מי שינסה לפגוע במדינת ישראל - ישלם מחיר כבד". "צה"ל יצא הבוקר למבצע 'מגן צפוני' שמטרתו חשיפת ונטרול מנהרות טרור מלבנון. אנו גאים במפקדים ובלוחמים של צה"ל על הפעולות המורכבות ועל הצלחות מבצעיות כבר בשלבים הראשונים של המבצע", אמר נתניהו.
נתניהו, ששב לפנות בוקר לישראל מפגישה עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בבריסל, הוסיף כי "אנו פועלים בנחישות ובאחריות בכל הגזרות במקביל. נמשיך בפעולות נוספות, גלויות וסמויות, כדי להבטיח את ביטחון ישראל".
בפגישה עדכן נתניהו את פומפאו על מבצע "מגן צפוני" ואמר שהמנהרות החודרות שבנה חיזבאללה הן הפרה בוטה של הריבונות הישראלית ושל החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1701. כמו כן, ראש הממשלה אמר בפגישה כי יש למנוע את התוקפנות האיראנית בסוריה, בעיראק, בלבנון ובמקומות אחרים. הערב יכונס הקבינט המדיני-ביטחוני ב-19:15 בקריה לקבלת עדכונים בנוגע למבצע.
כבר במהלך מלחמת לבנון השנייה ב-2006 נחשפו לוחמי צה"ל לתשתית תת-קרקעית של הארגון בדרום לבנון. בתום הקרבות החליט האו"ם להפוך את דרום לבנון לשטח מפורז ולאסור על העברת נשק לכל ארגון שאינו צבא, אולם על פי צה"ל, חיזבאללה המשיך בפיתוח רחב של תשתיות תת-קרקע (תחליף ל"שמורות הטבע") בדרום לבנון כחלק מהיערכותו ללחימה.
על פי צה"ל, ב-2012 חיזבאללה החל בפיתוח תוכנית התקפה לתוך שטח ישראל, כולל כיבוש יישובים. שנה לאחר מכן, במסגרת המעקב אחרי תוכנית ההתקפה של חיזבאללה בחן צה"ל חשדות שלפיהם הארגון חופר ליד הגבול, אולם הבדיקה לא העלתה ממצאים.
ב-2014 במבצע צוק איתן נחשפה לעיני כל מערכת מנהרות התקפיות של חמאס החודרות מרצועת עזה לישראל. אחרי המבצע החלו תושבים בצפון הארץ להתלונן על רעשים מוזרים שהם שומעים מבטן האדמה ועל מבנים חריגים שקמו מהצד השני של הגבול, שמעלים חשש שחפירת מנהרות מתבצעת גם באזורם. מצה"ל נמסר אז: "הנושא נבדק על ידי כוחות ייעודיים ונשלל".
אולם בצה"ל הבינו שחמאס וחיזבאללה חולקים ידע משותף, מה שחיזק את הנחת העבודה שיכול להיות איום מנהרות גם בצפון, ולכן הוקם צוות טכנולוגי שהתמקד בבדיקתו. החל מ-2015 הרחיב צה"ל, כך נמסר היום, את תוכנית ההגנה בצפון ואמצעים טכנולוגיים החלו להיפרס במרחב במטרה לחפש את מאמצי המנהור.
לנוכח זיהוי ברור של מהלכי חיזבאללה לחפור מנהרות נקט צה"ל שורה של "אמצעים הגנתיים" בנקודות מסוימות בגבול, אומרים בצבא. בשלוש השנים מאז המשיך צה"ל לעקוב, באמצעים טכנולוגיים ומבצעיים, אחרי פעולות המנהור. לפני כמה חודשים זוהו חדירות תת-קרקעיות מפורשות לתוך השטח שמעבר לקו הכחול - ומכאן עיתוי המבצע.
בארגון הטרור השיעי שומרים לעת עתה על שתיקה רשמית ועל טון מתון בהתייחסויות הבלתי רשמיות. ערוץ הסברה המזוהה עם חיזבאללה ציין כי אנשי הארגון "עוקבים אחר הפעילות המתקיימת ביישובים סמוכים לגבול, אך בכפרים הלבנוניים הסמוכים לגדר מתנהלת שגרת חיים רגילה לחלוטין, לצד כוננות של חיילי צבא לבנון וכוחות יוניפי"ל שעוקבים אחר הפעילות בצד השני".