הרמטכ"ל סייר בגבול. "אחת המנהרות נחפרה מתוך בית וחדרה 40 מטרים לישראל"
הרמטכ"ל איזנקוט סייר עם קציני פיקוד הצפון ונפגש עם ראשי הרשויות. "נטרול המנהרות לא בהכרח יהיה בשטחנו", אמרו בצה"ל. הקבינט יכונס הערב בקריה לקבלת עדכונים על מבצע "מגן צפוני"
מבצע חשיפת המנהרות של חיזבאללה בגבול הצפון: הרמטכ"ל גדי איזנקוט סיים אחר הצהריים (ג') סיור והערכת מצב לאורך הגבול עם קציני פיקוד הצפון ונפגש עם ראשי הרשויות באזור. בעקבות הערכת המצב התייחס דובר צה"ל, תת-אלוף רונן מנליס, למנהרה שנחשפה ליד מטולה: "היא נחפרה במשך יותר משנתיים מהאזור הדרומי של הכפר כילא, מתוך מבנה מגורים. זו חפירה שונה מעזה. מדובר בחפירה בסלע, מורכבת וארוכה יותר. המנהרה נחפרה 40 מטר בשטח ישראל. בסך הכל אורכה המוערך הוא כ-200 מטר. יש מנהרות ארוכות יותר".
מבצע המנהרות של חיזבאללה - כתבות נוספות:
- מתי זיהה צה"ל את המנהרות ומה ניתן לחשוף
- תושבים בצפון התריעו על חפירות: "זה לא ייגמר במנהרות"
- המנהרות - שלב בדרך לטיפול באיום הגדול באמת / פרשנות
- צה"ל מזהיר את חיזבאללה: "אל תתקרבו למנהרות, חייכם בסכנה"
על פי צה"ל, בניגוד למנהרות שנחפרו מרצועת עזה, המנהרה ליד מטולה היא ללא דיפונים מבטון - אלא מסלע טבעי שבתוכו נחצבה. גובהה ורוחבה - כשני מטרים. יש בה מערכות אוורור, חשמל וצינורות. היא נחפרה בעומק של כ-25 מטרים.
כרגע מתבצעות עדיין עבודות הנדסיות עם כלי דחפור שונים מחוץ למטולה. בין מקום הפעילות לבין הגדר ההיקפית של מטולה יש כמה מאות מטרים. פתח המנהרה שהתגלה ומטופל נושק לחומה שמפרידה בין הכפר הלבנוני כילא לשדה החקלאי מול מטולה. העבודות באזורים נוספים נגד המנהרות החודרות יימשכו בימים הקרובים לפי סדר עדיפות ומידת האיום.
תא"ל מנליס: "הרמטכ"ל הציב יעד לאחר צוק איתן - להסיר את האיום התת קרקעי ממדינת ישראל. 17 מנהרות התקפיות סוכלו מאז צוק איתן מרצועת עזה. הצוות המקביל שהוקם בסוף 2014 בפיקוד הצפון פעל תחת הנחת עבודה שיש מנהרות גם בגבול לבנון ושפלוגות רדואן של חיזבאללה ינסו להשתמש בהן כמו חמאס. יצאנו למבצע עם תמונה טובה של מה שחיזבאללה בנה: אף מנהרה לא הייתה מוכנה להפעלה. מדובר בפרויקט סופר ממודר וחשאי בחיזבאללה והיכולת לפרום אותו היא לא דבר של מה בכך".
על פי צה"ל, המבצע לחשיפת המנהרות מתוכנן להימשך כמה שבועות. "חלק מהפעולות יהיו מדויקות ואחרות פחות", הוסיף דובר צה"ל. "אנו אוחזים בתמונה רחבה יותר מהתוואי עצמו, כולל מהיכן הגיעה כל מנהרה. יש חברי מטכ"ל שלא ידעו על המבצע שתוכנן אצלנו באופן ממודר בדיוני מעקב פעמיים בשבוע ומול הדרג המדיני".
על ההיערכות של צה"ל לתגובה של חיזבאללה לפעולות אמר תא"ל מנליס שכל חטיבת הקומנדו תגברה את גזרת לבנון והתפרסה שם לצד תגבורי חי"ר ושריון נוספים: "גם מטוסי חיל האוויר וספינות חיל הים תוגברו בצפון. כך מתנהלת אופרציה מבצעית רחבה: מבצע. אנו נערכים לאירוע ארוך ולכן הכנו כמה אפשרויות.
"העברנו מסר ליוניפ"יל ולצבא לבנון: מי שייכנס למנהרות מסכן את חייו. זו עבודה סיזיפית שתיקח זמן. אנו ערוכים לכל האפשרויות והמבצע רק ביומו הראשון. נטרול המנהרות לא בהכרח יהיה בשטחנו. העורף בשגרה, אנו גאים בזה ומתואמים עם היישובים".
על הפרסומים של השנים האחרונות, שלפיהם תושבים בצפון התלוננו זמן רב על רעשים וסימנים מחשידים אחרים לחפירת מנהרות באזור מגוריהם, אמר דובר צה"ל: "מ-2012 בדקנו כל תלונה של משפחה ותושב ביישובי הגבול. הבדיקה הייתה מודיעינית, הנדסית, מבצעית והבדיקות שללו מנהרות. ההחלטה לצאת למבצע הגיעה לאחר שבשלו התנאים המבצעיים, כולל הפתעת חיזבאללה, והרגע שבו המנהרות חצו לשטחנו. אין פה ציניות. מדיניות הפעלת הכוח בעזה נובעת משיקולים רבים ולא בהכרח מהצפון".
בתוך כך, צבא לבנון פרסם התייחסות רשמית לאירועים: "המצב בצד הלבנוני רגוע ויציב והוא נמצא תחת מעקב קפדני. יחידות הצבא הפרוסות באזור מבצעות את משימותיהן הרגילות לאורך הגבול, בשיתוף פעולה ותיאום עם כוח יוניפ"יל כדי למנוע הסלמה או הידרדרות בדרום לבנון. כמו כן, הפיקוד מודיע כי הצבא מוכן לחלוטין להתמודד עם כל מצב חירום".