שתף קטע נבחר

מחאת הנשים: "היום זו סטירה או איום ומחר אולי לא יהיה מחר לאותה אישה"

רבבות השתתפו בעצרת המרכזית של המחאה נגד אלימות נגד נשים בכיכר רבין בתל אביב. במהלך האירוע נאמו בנות משפחה של נרצחות: "אני פונה למשטרה ומבקשת התחייבות רצינית לגבי כל פנייה של כל אישה מאוימת". הן הוסיפו: "אנו מבקשות שיכירו בנו ושיתמכו בנו נפשית וכלכלית"

 

 

 

כ-30 אלף בני אדם, כך לדברי מארגנות מחאת הנשים, הגיעו אמש (ג') לכיכר רבין בתל אביב לאירוע השיא של יום הזעם על האלימות ומעשי הרצח. עשרות מפגינים צעדו מוקדם יותר עם לפידים מגינת לווינסקי שבדרום תל אביב ועד לכיכר. הקהל צעק: "ביבי ביבי תתפטר, דם נשים הוא לא הפקר" ו"בושה בושה".

 

אורטל שפק, בתה של עליזה שפק ז"ל שנרצחה על ידי בעלה לפני כחודשיים בנתניה, סיפרה על אמה: "ככל שניסתה להתרחק ממנו הוא ניסה להתקרב יותר ויותר וככל שהבין יותר ויותר שהוא מאבד אותה, שהיא בוחרת בחופש שלה, בלבד שלה - ככה צמחה בו ההבנה שהיא יכולה בלעדיו, אבל הוא.. מה הוא? הוא כלום בלעדיה".

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: דנה קופל)
רבבות בכיכר(צילום: דנה קופל)

אורטל שפק בתה של עליזה שפק (צילום: דנה קופל)
שפק. "היום זו סתירה או איום ומחר אולי לא יהיה מחר לאותה אישה"(צילום: דנה קופל)

"לפני חודשיים זו הייתה אמא שלי שנרצחה, שנלקחה מהאוהבים שלה רק כי רצתה להיות חופשיה, מחר זאת יכולה להיות כל אחת מאיתנו!", אמרה שפק. "יותר מ-20 נשים נרצחו השנה על ידי מישהו שהן מכירות. אני רואה נשים שנלחמות בשיניים שהצעות חוק יעברו ודוחים אותן על הסף. שמנסות לקדם את האזיק האלקטרוני, כל דבר שיכול טיפה לעזור ולהציל את החיים שלנו".

 

שפק הוסיפה: "אבל אל תשכחו שגם הוא (האזיק האלקטרוני - א.א.) רק חלק קטן מהפתרון, מפני שגבר אלים הוא גבר אלים ובזכות האזיק הוא לא יוכל לפגוע באישתו, אבל יוכל לפגוע במישהי אחרת. לכן אני פונה לרשויות - גבר שידוע בפני הרשויות שהוא אלים צריך לחייב אותו על פי חוק בסדנאות כעסים, בטיפולים פסיכולוגיים, ולדאוג להרחיק אותו מהבית למסגרת כזו למשך תקופה מסוימת ולטפל. כי היום זו סטירה או איום ומחר אולי לא יהיה מחר לאותה אישה".

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: דנה קופל)
ההפגנה בכיכר רבין. "אנו מבקשות שיכירו בנו, שיתמכו בנו נפשית וכלכלית"(צילום: דנה קופל)

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)

שימאה ריפי, אחותה של דועאא אבו שרך שנורתה למוות ב-2016 בלוד, תקפה בעצרת את השימוש במושג "רצח על כבוד המשפחה": "השימוש במושג 'רצח על רקע כבוד המשפחה' במקרה של כל רצח אישה ערבייה אינו תואם את המציאות בהרבה פעמים ובמיוחד בסיפורה של אחותי דועא, וגורם לנזק ועוול לנשים הערביות ולמשפחותיהן".

 

"הרבה נשים בארץ חיות בפחד ולא יודעות אם יראו מחר אור יום או לא, יותר מ-50% מהתיקים נסגרו מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור, כמחצית מהנשים שנרצחו פנו לרשויות המדינה או למשטרה והתלוננו, ובסוף נרצחו!", הוסיפה. "אני פונה למשטרה ומבקשת התחייבות רצינית לגבי כל פנייה של כל אישה מאוימת שאיבדה את אמינותה במשטרה וברשויות, ופונה לממשלה בדרישה לבנות תוכנית אמיתית להעברת תקציבים ולמיגור התופעה, בחינוך ובכל זירה אחרת".

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

איילה יטמר, אחותה של אנקייאוש ימהרן שנרצחה על ידי בעלה בשנת 2003, קראה בעצרת להכרה רשמית במשפחות הנרצחות: "אנו, המשפחות של הנרצחות, מבקשות שיכירו בנו, שיתמכו בנו, נפשית וכלכלית, כדי להתמודד עם הכאב בחיי היומיום. בנוסף אנו מבקשות ענישה קשה לרוצחים. לא ייתכן שגבר עם דם על הידיים, שנטל חיים, ייקבל את מלוא זכויותיו".

 

יטמר הוסיפה: "מדינת ישראל חייבת להשקיע בתקצובים, במשאבים ובאנשי מקצוע שייטפלו בגברים אלימים. בפיתוח אמצעי הגנה טכנולוגיים לנשים, שיבטיח את ביטחונן בשעת מצוקה. בנוסף, יש להקים מקלטים שיכולים להכיל את כל המשפחה מבלי להשאיר ילד בבית עד גיל 14".

מחאה אלימות נגד נשים בכיכר רבין תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מחאה נשים נגד אלימות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 

עשרות מפגינים במסע לפידים בגינת לוינסקי שבדרום תל אביב, כחלק ממחאת הנשים  (צילום: שרון קנטור)
צועדים עם לפידים מגינת לווינסקי לעצרת בכיכר רבין(צילום: שרון קנטור)

עשרות מפגינים במסע לפידים בגינת לוינסקי שבדרום תל אביב, כחלק ממחאת הנשים  (צילום: שרון קנטור)
(צילום: שרון קנטור)

את העצרת פתחו שלוש יוזמות המחאה: סתיו ארנון, דרור שדות ורותי קליין והשתתפו בה מנהיגות פמיניסטיות ונשות ציבור כמו הרבנית מלכה פיוטרקובסקי, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית המרכז הקהילתי לנשים מאריתריאה עדן טספרמהיים, הפעילה החברתית מיסם ג'לג'ולי ועוד. בנוסף הופיעו בעצרת הזמרות קרן פלס, קרולינה, יעל דקלבאום ואנסמבל "תפילת האימהות", וגם הראפר תאמר נאפר.

 

במהלך העצרת נצפתה תקרית אלימה, לאחר שכמה פעילים לגירוש המסתננים מדרום תל אביב ניסו לפרוץ למתחם של מארגנות העצרת. פעילים של "החזית לשחרור דרום תל אביב" ביקשו כבר לפני כמה ימים מהמארגנות שבעצרת תנאם גם קורין גלילי, שאימה אסתר ז"ל נרצחה על ידי סודני לפני כשמונה שנים. לאחר שהמארגנות לא התייחסו לבקשה הן התייצבו בעצרת ודרשו שייתנו לה לנאום.

 

אלפי בני אדם השתתפו במהלך היום באירועי המחאה השונים ברחבי הארץ. בירושלים ובתל אביב חסמו המפגינים רחובות וצמתים מרכזיים, ועוררו את זעמם של חלק מהנהגים. במקביל, בשל חסימות באזור נמל התעופה בן גוריון, עוכבו תשע טיסות. 

 

מחאה אלימות כלפי נשים הפגנה עזריאלי תל אביב ( )
הפגנה בעזריאלי( )

מחאת הנשים בצומת עזריאלי תל אביב (צילום: EPA)
מחאת הנשים בצומת עזריאלי תל אביב(צילום: EPA)

מחאת הנשים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף)
מחאת הנשים בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

מחאה נשים נגד אלימות נעליים אדומות (צילום: EPA)
מיצג הנעליים בכיכר הבימה הבוקר בתל אביב(צילום: EPA)

האירוע שפתח את יום המחאה, היה מיצג של מאות נעליים אדומות שנפרשו בכיכר הבימה בתל אביב.

 

הפגנות נוספות התקיימו גם ביישובים רבים במגזר הערבי. עשרות נשים וגברים בטירה, קלנסווה וטייבה הפגינו משעות הבוקר. הם הניפו תמונות של נשים שנרצחו, ודרשו להמשיך במאבק במטרה לסיים את האלימות.

מחאת עמותת ויצו בתל אביב (צילום: שאול גולן)
צועדים עם ארונות קבורה ברחובות תל אביב(צילום: שאול גולן)

מחאת עמותת ויצו בתל אביב (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

כ-150 נשים וגברים לבושים בשחור השתתפו בשעות הבוקר ב"צעדת אבל" ברחובות תל אביב, תוך שהם נושאים שבעה ארונות קבורה. בתחילת הצעדת, הם ערכו בבית ויצו טקס זיכרון לנשים שנרצחו השנה, ועמדו דקת דומייה. הצועדים המשיכו לכיוון כיכר רבין, תוך צעקות: "ביבי תתעורר, דם נשים אינו הפקר", ו"כחלון תתעורר את הכספים תשחרר".

 

בין הצועדות הייתה סימה פרימן שסיפרה ל-ynet על בתה שרון ז"ל שנרצחה על ידי בעלה לפני 18 שנה: "הכאב על מות בתי לעולם לא ירפה ממני. מוות כזה הוא מוות קשה, מטלטל ואני מקווה שכול מה שקורה פה היום יעזור כדי שלא יקרו דברים כאלה שוב".

סימה פרימן אמא של שרון פלג שנרצחה על ידי בעלה מפגינה ויצו תל אביב (צילום: שאול גולן)
סימה פרימן, אמא של שרון פלג ז"ל(צילום: שאול גולן)
 

יפית לזר, בת 32 מרמת גן, סיפרה: "יצאנו לתהלוכה כדי להניע את הממשלה לעשות משהו בנושא. לא יכול להיות שמחצית מאלו שנרצחו התלוננו, המדינה חייבת לעשות משהו כדי שהסטטיסטיקה תשתנה".

 

נציבות שירות המדינה, משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי שפכו מים קרים על מהלך שצבר תאוצה לקראת השביתה, כשהודיעו שהשובתות ייאלצו לקחת יום חופש על חשבונן או שזה ינוכה משכרן, בניגוד להבטחת ראשי הרשויות. כך גם לגבי נשים שיבקשו להשתתף בפעילויות המחאה ויידרשו לצורך כך לצאת באמצע יום העבודה. בעקבות ההנחיה, רשויות רבות חזרו בהן והודיעו לעובדות כי לא יוכלו לממן עבורן את יום השביתה.

 

עם זאת, בחברות מסחריות, עסקים קטנים וגופים פרטיים רבים תמכו במחאה וממנים לנשים - וחלקם אף לגברים - את יום השביתה. עם התאגידים המסחריים הגדולים שהודיעו על כך נמנים בנק הפועלים, הבנק הבינלאומי, סופר פארם, פלאפון, גוגל ישראל, פייסבוק ישראל, הוט, רמי לוי, טיב טעם, רשת מלונות פתאל, ישראייר, דיזנגוף סנטר, פלאפון, פרטנר, רשת החינוך עמל, שטראוס, ישראכרט, יוניליוור, כ.א.ל וצים.

 

מחאה גם באקדמיה

גם במוסדות להשכלה גבוהה התקיימו מחאות ועצרות הזדהות. כאלף סטודנטים השתתפו בהפגנה שהתקיימה בכיכר אנטין מחוץ לאוניברסיטת תל אביב, והלימודים הושבתו למשך שעה. "אני שמחה שהאוניברסיטה נתנה לנו את השעה הזו", אמרה הסטודנטית אמונה, והוסיפה: "כסטודנטים אנחנו צריכים לדרוש שינוי ברמת החקיקה והאכיפה. בכל המישורים נדרשת יציאה מהאדישות. אנחנו חמישים אחוז מהאוכלוסייה והגיע הזמן לצעוק בקול".

 

 

רולא, אחת ממארגנות ההפגנה אמרה: "אנחנו דורשות הקצאת משאבים לטיפול בנשים מוכות ולטיפול בנושא הזה. יש פה סולידריות של כלל הארגונים למאבק בנושא. המחאה הזו לא תסתיים פה".

 

כאלף סטודנטים הפגינו גם באוניברסיטה העברית בירושלים, בקמפוסים הר הצופים וגבעת רם. כמה אירועי מחאה נרשמו גם באוניברסיטת חיפה.

מאבק באלימות נגד נשים הפגנה אוניברסיטה העברית ירושלים ()
הפגנה באוניברסיטה העברית בירושלים
 

פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, אמרה: "כל אחת ואחד מאיתנו צריך ללכת הביתה ולעשות חשיבה עמוקה מה כל אחד ואחת מאיתנו עושה בתוך ביתו. וכשאני אומרת ביתו אני אומרת גם סביבתו. אני רוצה להעביר את המסר הזה באופן ברור - זה לא יכול להיות יותר 'יפה שלי' לבנות ו-'חכם שלי' לבנים, זה חכמה שלי ויפה שלי לכולם".

 

גם באוניברסיטת בר אילן שברמת גן קיימו כנס מחאה והותר לסטודנטים ולחברי סגל שבחרו בכך, לסיים בשעה 14:00. גם באוניברסיטת חיפה התקיימו מספר אירועי מחאה.

 

בבית הספר לאומנות ועיצוב בצלאל שבירושלים התקיימה צעדת סטודנטים. במכללה האקדמית אחוה שבבאר טוביה, הוחלט כי בנוסף להפגנה שנערכה במקום, כל השיעורים הראשונים עד סוף השבוע יוקדשו לנושא. במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה שבכרמיאל לא התקיימו לימודים בין השעות 14:00-12:30.

 

במכון הטכנולוגי חולון (HIT) הקימו מיצג מחאה עם שמותיהן של הנרצחות. במיצג הוצבו גם שלטים ריקים - "עבור הבאות בתור". הסטודנטים במוסד עמדו במשך 24 דקות לזכרן של 24 הנשים שנרצחו מתחילת השנה.


פורסם לראשונה 04/12/2018 18:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
מחאת הנשים
צילום: דנה קופל
מומלצים