25 שנה למותו: מורשת אסקובר עדיין חיה
רוחו של ברון הסמים עדיין נוכחת בעיר שממנה ניהל את האימפריה שלו. אחוזת הענק שלו תיהרס עוד כחודשיים ואחותו טוענת: "מורשתו לא תושמד". על חורבותיה יוקם פארק לזכר מלחמות הסמים העקובות מדם של קולומביה
25 אחרי שנורה למוות על ידי המשטרה, מורשתו של אחד מגדולי ברוני הסמים פבלו אסקובר מסרבת למות במדיין – העיר שממנה ניהל את אימפריית הקוקאין שלו בשילוב של ברוטאליות מצד אחד ורוחב לב מצד שני. למרות שגורמים רשמיים בעיר מתכוננים להרוס את האחוזה שלו, שממנה ניהל את אימפריית הסמים, אחותו טוענת: "ההריסה לא תשמיד את מורשתו של פבלו". לפני כחודשיים נסגר מוזיאון לזכרו של אסקובר בעיר.
אקסובר נורה למוות במהלך קרב יריות על גגות בניינים בעיר, ב-2 בדצמבר 1993, יום אחרי יום הולדתו ה-44 וחמישה חודשים אחרי שהופיע ברשימת האנשים העשירים בעולם של מגזין "פורבס" בפעם השביעית ברציפות.
האחוזה בת שמונה הקומות שבה התגורר, "המונקו", שנחשבה לסמל לנהנתנות של המאפיה הקולומביאנית בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת נזנחה בשנים שאחרי מותו של אסקובר. על קירותיה החיצוניים עדיין נותרה "צלקת" מפיצוץ מכונית התופת הראשונה של קולומביה ב-1988, שהיוותה יריית הפתיחה למלחמה עקובה מדם בין הקרטלים של המדינה.
הריסתה של האחוזה מתוכננת לחודש פברואר הקרוב, באירוע פומבי שיכלול גם הקמת מושבים לאזרחים שירצו לצפות ב"מונקו" נופלת. "אין פה עוד ילדים שאומרים שהם רוצים להיות פבלו אסקובר כשיגדלו", אמר מנואל וייה, בכיר בעירייה שיפקח על הפלת המבנה.
האחוזה הפכה ליעד תיירותי מבוקש בעיר, והיא ממוקמת בשכונת אל פובלאדו היוקרתית. לאחר הפלת ה"מונקו", האזור יהפוך לפארק ציבורי לזכר אלפי קורבנות מלחמות הסמים במדינה. "הפלת האחוזה תהיה כואבת, אבל זו הדרך היחידה לאחות את הפצעים שלנו", אמר וייה.
שסעים עמוקים ב"עיר של פבלו"
בחברה הקולומביאנית קיימות עדיין מחלוקות רבות בקרב האזרחים בכל הנוגע למורשתם של אסקובר ושל ברוני סמים נוספים שגדלו במדינה.
אנחלה זולואגה היא אחת מתושבות המדינה שרוצות לטהר את המדינה מ"תרבות הסמים" ארוכת השנים שלה. היא הייתה עובר בבטנה של אמה כשמתנקשיו של אסקובר חיסלו את אביה, שופט במקצועו, כשהוציא צו מעצר נגד ברון הסמים. אמה נפצעה בהתנקשות.
"יצירת חלל לזיכרון הקורבנות משמעותה יצירת מקום שבו נוכל לנסות לפצות, גם אם באופן סמלי, את אלו שסבלו מהפורענות שהביאה עמה מלחמת הסמים", אמרה זולואגה. על פי גורמים רשמיים במדיין – יותר מ-46 אלף בני אדם נהרגו במלחמות הללו בין השנים 1983 ל-1994.
פבלו אסקובר זכור כ"רובין הוד של קולומביה" בשכונה הנושאת את שמו, שבה תרם 443 בתים לאנשים מחוסרי בית שאכלו מפחי הרחוב. "אני רואה בו כאל שני", אמרה אחת מתושבות השכונה, כשהדליקה נר במזבח הביתי הנושא את תמונתו. "בשבילי אלוהים ראשון ואז פבלו", הוסיפה.
בסלון היופי הסמוך, המוכר בין השאר סחורה עם דמותו של פבלו עליה, הספרית יאמיל זאפאטה מתמצתת את הניגודים שהביא עימו אסקובר. "פבלו יבלבל אתכם. אם תרצו להסתכל עליו כאדם טוב, הוא טוב מאוד. אם תרצו להסתכל עליו כאדם רע, הוא רע מאוד".