הודו מגלה את המזגן, וכולנו נסבול
הקיץ ההודי מסוגל להרוג אלפים, ועכשיו כשההודים פחות עניים – מיליונים מצטיידים במזגנים. האירוניה: הם רק הופכים את העולם למקום חם יותר
פעם נהג רטאן קומאר להיאבק בקיץ האכזרי של הודו בעזרת סדינים לחים ומקלחות של אמצע הלילה. עכשיו הוא אחד ממיליונים רבים של הודים המשתמשים במזגנים – שבאופן אירוני מסייעים להפוך את העולם לחם עוד יותר.
קראו עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עד לשנת 2050 צפוי שוק המזגנים ההודי להתרחב מ-30 מיליון עד למיליארד יחידות, והודו, שאוכלוסייתה שנייה בגודלה רק לאוכלוסיית סין, עשויה להפוך לצרכנית מספר אחת בעולם של חשמל לצורכי קירור.
כבר עתה מדורגת הודו במקום השלישי בעולם בפליטת גזי חממה – היא שורפת כ-800 מיליון טונות של פחם מדי שנה – ופירוש התחזית שלפיה שוק המזגנים בה יתרחב במידה ניכרת כל כך עשוי להיות שהמדינה תיאלץ לשלש את ייצור החשמל שלה כדי לעמוד בדרישות.
אבל עבור מאות מיליוני ההודים הנאלצים להתמודד עם קיץ חם ומייסר, לעתים אף קטלני, המזגנים הם מתת אל. "הקיץ מאמלל את חיינו", אומר קומאר, כובס בן 48 המרוויח 225 דולר לחודש. השנה הוא התקין מזגן בדירת שני החדרים שלו בעיר בהרור, במדינת רג'סטן המדברית ומוכת השמש. "בקיץ הלוהט אפילו לישון כמה שעות אחרי יום עבודה קשה זה מאבק", מעיד קומאר, אב לשניים. "אני לא עשיר, אבל כולנו שואפים לחיי נוחות".
אזורים נרחבים בהודו נאלצים להתמודד עם קיץ מתיש שנמשך ארבעה חודשים, ומד הטמפרטורות רק הולך ומטפס לשיאים חדשים בשנים האחרונות. בשנת 2016, שהייתה השנה החמה ביותר שנמדדה אי פעם בכדור הארץ, נמדדו בעיר ההודית פלודי 51 מעלות צלזיוס – החום הרב ביותר שנמדד בהודו מאז ומעולם. החום הכבד מסוגל להמיס כבישים ומסכן את חייהם של מיליונים, ובשנת 2015 מתו קרוב ל-2,500 הודים ממכות שמש.
נכון להיום רק 5% מבתי האב בהודו מצוידים במזגן. לשם השוואה, בארה"ב ב-90% מהבתים יש מזגן, ובסין, שבה לפני 30 שנה לא היו כמעט כלל בתים ממוזגים, יש כיום מזגן ב-60% מהבתים. על כל פנים, בהודו קצב מכירת המזגנים הולך וגדל, ושוק המזגנים צמח בעשור האחרון בשיעורים דו-ספרתיים, כשברקע הגידול בהכנסות של האזרחים והשיפור ברשתות אספקת החשמל.
לכל אדם מגיע מזגן
"כיום זה כבר לא מוצר מותרות אלא מצרך יסוד", אומר קנוואל ג'יט ג'אווה, ראש השלוחה ההודית של היצרנית היפנית "דאיקין". המפעל של החברה ברג'סטן מייצר כ-1.2 מיליון מזגנים בשנה. "מזגנים מגבירים את הפרודוקטיביות ומאריכים את תוחלת החיים. לכולם מגיע מזגן", הוא אומר.
האירוניה היא שככל שבני האדם מנסים להתקרר יותר – כך נוזלי הקירור בתוך המזגנים וייצור החשמל הדרוש להפעלתם רק מחריפים את ההתחממות הגלובלית. אם לא די בכך, מחקרים – גם של ארגון הבריאות העולמי – מראים שמנועים במזגנים עלולים בעצמם להעלות בשיעור של מעלה אחת או יותר את מידות החום באזורים עירוניים, שבהם יש שימוש נרחב במזגנים.
לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, עם הגידול בדרישה למזגנים עשויה צריכת האנרגיה העולמית באמצעות מזגנים לשלש את עצמה, ופירוש הדבר שייווצר צורך בכמות אנרגיה נוספת השקולה לזו של ארה"ב, האיחוד האירופי ויפן גם יחד. כיום מייצרת הודו כשני שלישים מהחשמל שלה בעזרת פחם וגז, ולמרות שאיפותיה לפתח תעשייה של אנרגיה מתחדשת צפויה המדינה להישאר תלויה מאוד בפחמימן בעשורים הקרובים.
מקור אחד לתקווה הוא האפשרות שההודים יקנו מזגנים חסכוניים יותר באנרגיה, ויצרניות כמו "דאיקין" מנסות בעצמן לקדם מזגנים כאלה במקום מזגנים המשתמשים בטכנולוגיות ישנות. אלא שמזגנים מסוג זה יקרים יותר, וההודים שמצוידים כיום במזגנים אינם ממהרים להשתדרג, בין השאר בשל התרבות ההודית המושרשת של תיקון מכשירים במקום קניית חדשים.
להודו אין אסלות: ילדים נרצחו כי עשו צרכים בחוץ
ביוני השנה פרסמה ממשלת הודו המלצה ליצרניות המזגנים לקבוע את טמפרטורת ברירת המחדל של המזגנים שלהן על 24 מעלות וכך לחסוך בחשמל, אבל לעת עתה לא מדובר בחובה שבה צריכות החברות לעמוד.
על כל פנים, את קומאר פחות מטרידה ההתחממות הגלובלית. כן, גם הוא מרגיש שהקיצים נעשו חמים יותר בשנים האחרונות, אך כעת יש לו נחמה: "מדענים ממשיכים לומר שהעולם מתחמם, אבל עכשיו אני לפחות יכול להרביץ איזו שינה טובה".