שתף קטע נבחר

בכירים בבתי"ח: הטיפול של משרד הבריאות במגפת החצבת - מחדל

בכירים בבתי החולים מאשימים: הטיפול של משרד הבריאות במגפת החצבת הוא מחדל. לדבריהם, לא ניתן לאתר את כל מי שבא במגע עם אלפי החולים ואולי נדבק, וממילא אין מספיק חדרי בידוד לכל החולים הפוטנציאליים. ומי שרוצה להתחסן? הוא נדרש לשלם. משרד הבריאות: בתי החולים צריכים למצוא פתרונות

גורמים בכירים בבתי החולים בישראל מתחו בימים האחרונים ביקורת חריפה על התנהלות משרד הבריאות במשבר החצבת.

  

לטענתם, בתי החולים אינם מסוגלים לאתר את אלפי בני האדם שבאו במגע עם 2,321 החולים של הגל הנוכחי; בנוסף, אין מספיק חדרי בידוד על מנת להכיל את כל החשודים בחשיפה לחצבת; ולבסוף, חולים מגיעים למקומות הרגישים ביותר בבתי החולים ומעמידים בסכנה של ממש חולים אחרים.

   

בבית חולים במרכז מספרים על חולה שהדביק את אחת מנשות הצוות הרפואי. מאות בני אדם שהיא טיפלה בהם נקראו להיבדק וחלקם היו צריכים לעבור לבידוד.

 

"הצעדים שעושה משרד הבריאות מעטים מדי", מאשים בכיר בבית חולים גדול, "צריך לצאת למבצע נרחב לחיסון כל האוכלוסייה בשתי מנות החיסון, אחרת ננסה כל היום לאתר אנשים שנחשפו לחצבת".

 

  ( )

  

"לא ניתן לאתר את כל מי שבא במגע עם חולה חצבת"

באחד מבתי החולים בירושלים החליטו להרים ידיים. "הפסקנו לנסות לאתר את כל האנשים שבאו במגע עם חולי החצבת. זה נהיה בלתי סביר", הסביר גורם במחלקת הזיהומים במרכז הרפואי, "מדובר במספרים מטורפים. לעיתים חולה חצבת אחד שמגיע לבית חולים מצריך אותנו לאתר 500 בני אדם שהיו במגע איתו בכל המקומות שבהם הוא שהה".

  

מצוקה נוספת היא חדרי הבידוד. בחלק מבתי החולים יש שלושה־ארבעה חדרים כאלה, והם אינם מספיקים לכמות הגדולה של החשודים כחולים שצריכים להישאר בתנאי בידוד. בחלק מבתי החולים הסבו חלק מהמחלקות לחדרי בידוד על מנת לתת מענה למצב, אך גם זה לא מספיק.

  

"אדם שיש חשד שנדבק בחצבת צריך לשהות 16 יום במקום מבודד. אנחנו פשוט לא שמים אותם בבידוד כי אין לנו איפה", הודה גורם באחד המרכזים הרפואיים.

  

ויש עוד בעיה. כל מי שנולד בין השנים 1957־1977 קיבל מנת חיסון אחת בילדותו. בעקבות ההתפרצות פנו רבים פנו לבתי החולים ולקופות החולים וביקשו להשלים את מנת החיסון השנייה על מנת לקבל הגנה טובה יותר. אולם גורמים במערכת הבריאות טוענים שבשל המחסור בחיסון הם הופנו למרפאות מטיילים - שם יש תורים ארוכים והחיסון ניתן בתשלום.

  

"גם כשאנשים רוצים להתחסן, הם מוצאים את עצמם תחת כבלי הביורוקרטיה המסואבת", מסבירים גורמים באחת מקופות החולים. "שולחים אותם למרפאת מטיילים, אין תורים פנויים וזה עולה כסף. לא ככה ממגרים התפרצות".

  

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כל אדם אשר נחשף לחולה חצבת מקבל את החיסון הדרוש לו על פי ההנחיות המקצועיות. ילדים עד גיל 18 יכולים להשלים את החיסונים בטיפות חלב ובמסגרת שירותי הבריאות לתלמיד. מבוגר המבקש להשלים חיסוני חצבת על פי המלצות השגרה יכול לעשות זאת בתיאום תור מראש במרפאות החיסונים השונות ברחבי הארץ, בתשלום.

 

"חובת חיסון עובדי בריאות, בין היתר נגד חצבת, קיימת כבר כעשור. מדובר בחובתם של מנהלי בתי החולים. צר לנו כי אותם בתי חולים שלא הקפידו לחסן את עובדיהם על פי ההנחיות ממשיכים באי־ביצוע חובתם ונתלים בסיבות שאין להן אחיזה במציאות. נושא חדרי הבידוד הינו נושא חשוב, שבו מחויבים בתי חולים. הנושא נבדק בבקרות היחידה הארצית למניעת זיהומים ומהווה חלק ממודל התמרוץ בנושא מניעת זיהומים. על מנהלי המוסדות לפעול ליישום ההנחיות ולמציאת פתרונות לשם מתן הטיפול המיטבי לחולים תוך מניעת הדבקת הסביבה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים