אפריקה: תחרות מלכי היופי הלבקנים
תחרות ראשונה מסוגה נערכה בקניה לבחירת הלבקן והלבקנית היפים ביותר במזרח אפריקה. "לבקנים הם אנשים כמו כל אחד אחר, ובטח שאנחנו גם יפים", אמר מארגן התחרות. עשרות לבקנים נרצחים מדי שנה באפריקה על רקע האמונה שהקרבת חלקי גופותיהם מביאה מזל
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
התחרות יוצאת הדופן נועדה להעלות את ביטחונם העצמי של הלבקנים הסובלים מאפליה ומאלימות ביבשת, שלעיתים נגמרת גם ברצח. אליזבת ג'יימס מטנזניה סיפרה כי כשהייתה ילדה היא נאלצה להחליף בתי ספר כשאנשים בהו בה, הצביעו עליה ורדפו אחריה הביתה.
ג'יימס קראה לשים קץ לבורות שמניעה חלק מהאנשים להרוג לבקנים בשל האמונה המוטעית שחלקי גופותיהם יביאו עושר ומזל טוב. "האיום צומצם מאוד, אבל הוא עדיין קיים", היא אמרה.
מארגן האירוע, איזק מוואורה, המחוקק הלבקן הראשון בקניה, תיאר את התחרות כדרך לבנות הערכה עצמית. "לבקנים הם אנשים כמו כל אחד אחר, ובטח שאנחנו גם יפים", הוא אומר.
באזורים שונים של אפריקה, בהם טנזניה, מוזמביק וזימבבווה, נרצחים מדי שנה עשרות לבקנים על-ידי אנשים המאמינים שהקרבת חלקי גוף שלהם תביא למקריב עושר והצלחה. התופעה נפוצה גם במערב היבשת.
בחודש מאי האחרון פרצו חמושים לחצר בית בכפר במאלי, חטפו ילדה לבקנית בת חמש – וערפו את ראשה. הילדה נמנמה בחצר יחד עם אמה ועם אחותה, אף היא לבקנית. לפתע פרצו לבית חמושים וחטפו אותה. האם רדפה אחרי החוטפים, אולם הם טיפסו על חומה וחמקו. היא נאלצה לשוב על עקבותיה כדי להגן על בתה האחרת – מחשש שגם היא תיחטף.
בשנים האחרונות עשו כמה מדינות ניסיונות גדולים מבעבר להיאבק ברצח הלבקנים. ב-2015 אסרה טנזניה את פעילותם של רופאי אליל, בהנחה שכך יפחת הביקוש לאיברי לבקנים, המשמשים לכישוף.
הלבקנות היא מחלה תורשתית המאופיינת בהעדר הפיגמנט מלנין המקנה צבע לעור, לשיער ולעיניים. היעדרו של הפיגמנט גורם לשיער לבן, גוון עור חיוור שאינו בר-שיזוף ועיניים בהירות. אחד מכל 1,400 תושבים בטנזניה הוא לבקן, בדרך כלל כתוצאה מזיווג בין בני אותה משפחה. במערב, לעומת זאת, רק אחד מכל 20 אלף איש הוא לבקן. בטנזניה חלקי גוף של לבקנים נמכרים תמורת 600 דולר, וגופה שלמה של לבקן תכניס למי שימכור אותה כ-75 אלף דולר.