סמנכ"לית וואווי נעצרה בקנדה לבקשת ארה"ב
המעצר שמטלטל מחדש את יחסי ארה"ב וסין. מנג וואנזו, סגנית יו"ר החברה ובתו של המייסד, נעצרה בקנדה בגלל בקשת הסגרה אמריקנית. היא חשודה במעורבות בהפרת הסנקציות על איראן. השגרירות הסינית מחתה על המעצר ודרשה לשחררה מיד. הבורסות במזרח הרחוק מגיבות בירידות חדות
סמנכ"לית הכספים ובתו של מייסד ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי נעצרה בתחילת החודש בקנדה, בעקבות בקשת הסגרה שארה"ב הוציאה נגדה. כך מסרו הלילה (ה') הרשויות בקנדה. מנג וואנזו חשודה במעורבות בהפרת הסנקציות האמריקניות על איראן. השגרירות הסינית בקנדה פרסמה הצהרה שבה גינתה את מעצר הבכירה ודורשת את שחרורה המיידי של מנג.
גורמים אמריקניים אמרו בחודש אפריל לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי הרשויות בארה"ב חוקרות את וואווי, אחת מחברות ציוד התקשורת הגדולות בעולם, בחשד שב-2016 העבירה מוצרים אמריקניים לאיראן ולמדינות נוספות, תוך הפרה של הסנקציות שהוטלו.
מנג וואנזו, אחת מסגניות יו"ר מועצת המנהלים של החברה ובתו של המייסד, נעצרה בוונקובר ב-1 בדצמבר, ככל הנראה בעת שהחליפה מטוס בשדה התעופה, ומחר צפוי להתקיים לה שימוע בבית המשפט. בוואווי אישרו את מעצר הבכירה ואמרו כי קיבלו רק חלק מהאישומים נגדה. כמו כן הבהירו בחברה כי לא ידוע להם על "כל עוול שבוצע על ידי הגברת מנג" וכן הבהירו שהחברה עומדת בכל החוקים והדרישות בנושא בקרת הייצוא, הסנקציות ושאר הדרישות הרגולטוריות.
השגרירות הסינית בקנדה מסרה כי "לבקשת ארצות הברית, קנדה עצרה אזרחית סינית שלא הפרה את החוק האמריקני או הקנדי. סין מגנה בתוקף וחולקת נחרצות על הפעולות, שפגעו קשות בזכויות האדם של הקורבן. סין הגישה תלונה רשמית לארצות הברית ולקנדה ודוחקת בהן לתקן מיד את העוול ולהשיב את החופש האישי של מנג וואנזו. אנחנו נעקוב מקרוב אחר התפתחות הנושא וננקוט את כל האמצעים להגן על זכויותיהם הלגיטימיות של האזרחים הסינים".
הדיווח על המעצר הגיע באותה יממה שבה הודיעה קבוצת BT הבריטית על הסרת כל הציוד של וואווי שקיים ברשתות ה-3G וה-4G. כמו כן החברה הבריטית לא תשתמש בחלקים של החברה הסינית בהקמת הרשת החדשה המתוכננת לשנה הבאה. בשנה החולפת התחזקה וואווי בעולם, עקפה את אפל ודילגה למקום השני בנתח שוק הסמארטפונים (15.8 אחוזים לוואווי לעומת 12.1 לאפל ו-2.9 לסמסונג, לפי נתוני IDC).
החקירה שמתנהלת נגד וואווי דומה לזו שהתנהלה נגד חברת התקשורת הסינית ZTE, שהודתה בסופו של דבר במכירת טכנולוגיה אמריקנית לאיראן. מוקדם יותר השנה אסרה ארצות הברית על חברות אמריקניות למכור חלקים ותוכנות ל-ZTE, שנאלצה לשלם לבסוף מיליארד דולרים כדי שהאיסור יוסר.
בינואר 2013 דווח ב"רויטרס" כי חברת סקייקום טק, שבסיסה בהונג קונג, ניסתה למכור ציוד מחשוב למפעילת התקשורת הגדולה באיראן. באותה התקופה מנג הייתה במועצת המנהלים של החברה.
מעצר הבכירה עלול לחבל במאמצים להגיע לרגיעה במתיחות בין סין לארה"ב. זאת במיוחד לאור הרשמים החיוביים מפגישתם של הנשיא הסיני שי ג'ינפינג והנשיא האמריקני דונלד טראמפ בסוף השבוע בוועידת ה-G20 בבואנוס איירס. הבורסות במזרח הרחוק ובעיקר בסין ובהונג קונג הגיבו למעצר בירידות שערים תלולות. מדד מניות ה-IT בהונג קונג נסוג ב-3.5 אחוזים, ואילו בסין נסוג מדד מניות הטלקום ב-3.7 אחוזים. בן קוונג, מנהל המחקר בחברת KGI אסיה בהונג קונג, אמר כי למשבר בעניין מעצר בכירת וואווי מתווספים חששות המשקיעים מהעמקת התיקון מטה בבורסות וול סטריט.