ראש הקהילה היהודית בהונגריה: "הממשלה לא גינתה את השער האנטישמי"
אנדרש הייסלר אמר ל-ynet כי זו טעות חמורה להקים מוזיאון שואה בהונגריה עם חב"ד, "שאינם מעורים בהיסטוריה", יחד עם היסטוריונית מטעם הממשל. "אני מאוד מקווה שממשלת ישראל לא תיתן להם יד", אמר. "מאחורי 'חוק השואה' והקמת מוזיאון עומד ניסיון של הלבנת העבר"
"כשראיתי את פרצופי מרוח על שער המגזין
שמציג אותי כמו השטן, עם שטרות כסף והאשמות על אי-סדרים כספיים - הייתי מזועזע. זה הזכיר לי דברים נוראיים שקרו באירופה בשנות ה-30 של המאה הקודמת". כך אמר אנדרש הייסלר, נשיא הקהילה היהודית בהונגריה וסגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי, בריאיון מיוחד ל-ynet.
הייסלר התייחס לראשונה לסערה שפרצה לאחר שכיכב בפרסום אנטישמי ופרצופו הופיע בעמוד השער של המגזין ההונגרי "פיגיילו" (בהונגרית: אזהרה) שמקורב לממשלתו של ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה. המגזין האשים אותו באי-סדרים כספיים במימון הממשלה לשיפוץ בית כנסת גדול, ובהקמת תערוכה לעידוד דו-קיום בין יהודים ללא יהודים בהונגריה.
הייסלר היה נסער מהפרסום, אך מה שעודד אותו היו הגינויים החריפים מצד הקהילה הבינלאומית , יהדות הונגריה ויהדות התפוצות. "הטענות על אי-סדרים כספיים הם שקר וכזב. אין בכלל בעיות. כל מה שהארגון עושה נשלט על ידי הממשלה, שמממנת את עלויות הפרויקט. עשינו הכל על פי החוזה", אמר.
הייסלר מאשים בפרסום האנטישמי את ההיסטוריונית מריה שמידט, שמקורבת מאוד לממשלת הונגריה, ונחשבת למובילת המאמצים של ממשלת אורבן להמעיט באחריותה של הונגריה לרצח היהודים בשואה.
שמידט היא הבעלים של המגזין, אך היא גם מי שאחראית מטעם ממשלת הונגריה על פרויקט הקמת "בית הגורלות", מוזיאון השואה שממשלת הונגריה החליטה להקים בשיתוף עם בית חב"ד בבודפשט. הייסלר מתנגד בתוקף לתכנים שיופיעו ב"בית הגורלות" שלטענתו "מלבינים" את אחריות הונגריה לרצח היהודים בשואה. הוא מעריך ששמידט רצתה לעשות לו "סיכול ממוקד" בפרסום האנטישמי, ובעיקר לפגוע במאמציו להיבחר מחדש להנהגת הקהילה בבחירות שייערכו בחודש מאי הקרוב.
הייסלר, שעומד בהנהגת הקהילה בשש השנים האחרונות, אמר כי "שגריר ישראל בבודפשט פרסם הצהרה חזקה. שגרירים זרים התקשרו אליי וגינו את השער הזה. מנהיגים יהודים מכל העולם פנו אליי. אנשים לא מקבלים את תופעת האנטישמיות הזאת.
"אני מקווה שבעקבות התגובות, הפרשה האומללה הזאת תיגמר בשער הזה. זה מצב סוריאליסטי. זאת התקפה לא רק נגדי, ולא רק נגד יהדות הונגריה, אלא נגד החברה ההונגרית. אסור לתת יד לתופעה כזאת במאה ה-21", אמר. בתוך כך, נענה נשיא המדינה ראובן ריבלין נענה לבקשתו של הייסלר וייפגש איתו ביום ראשון הקרוב.
ואולם, ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, סירב לגנות את המגזין שפרסם את פניו של מנהיג הקהילה היהודית מוקף בכסף. במכתב ששלח לנשיא הקונגרס היהודי העולמי, רון לאודר, כתב אורבן: "כפי שאתה יודע, ממשלת הונגריה מובילה מדיניות של אפס סובלנות בנוגע לאנטישמיות. הפעולות וההחלטות של הממשלה שלי לא משאירות מקום לספק שממשלת הונגריה חשה אחריות כלפי אזרחיה היהודים ומבטיחה את ביטחונם.
"אתה והארגון שלך יכולים לסמוך על המדיניות הזאת גם בעתיד לבוא. אני מופתע שאתה מבקש ממני להגביל את חופש העיתונות וחופש הביטוי. למרות כל הכבוד שאני רוחש לך, אני לא יכול למלא בקשה כזאת. למעשה, גם התשובה הזאת מוצדקת בגלל ההיכרות המוקדמת שלנו. אני גם מבולבל מהעובדה שאתה לוקח עט ונייר רק כאשר דמות יהודית מהשמאל עומדת במרכזו של ויכוח. אף פעם לא קיבלתי מכתב ממך כאשר אזרח יהודי, שמשתף פעולה עם הממשלה, או איש ימין, נקלע לסיטואציה דומה.
"אני שולח לך דוגמאות לכך", המשיך אורבן במכתבו. "קשה להבין את הדעות הקדומות השמאלנית והליברליות שאתה מפגין בעקביות בנושאים ציבוריים בהונגריה. אני לא בטוח אם אנו צריכים לראות במכתבך מסמך פוליטי, או עמדה שננקטת עבור הקהילה היהודית ההונגרית".
המצב המורכב של היהודים בהונגריה
על מצב האנטישמיות בהונגריה יש להסיילר תשובה מורכבת, שמסבירה גם את המצב המסובך שבו נמצאת הקהילה. מצד אחד, הוא אמר שהיהודים בטוחים בהונגריה, ושהיא אחד המקומות הבטוחים באירופה. "אני הולך ברחוב עם כיפה ואין בעיה. יש פה חסידים שהולכים, ואין התקפות פיזיות. יש לקהילה גם ארגון אבטחה, והם לא מדווחים על התקפות פיזיות נגד יהודים או נגד מוסדות. אבל האנטישמיות המילולית מאוד חזקה. על פי סקרים, 20% מההונגרים הצהירו שהם אנטישמים וזה אחד הנתונים הגבוהים באירופה. לממשלת הונגריה יש אחריות להוריד את הנתון הזה", סיפר.
הייסלר אומר שממשלת הונגריה עושה הרבה דברים חיוביים למען הקהילה היהודית. הוא אמר כי "הממשלה מקצה כספים לשיקום בתי כנסת, בתי עלמין ומוסדות יהודים. היא הצהירה ששחיטה כשרה וברית מילה היא חלק מחופש הדת במדינה. זה הרבה יותר טוב מאשר במערב אירופה. היהודים מאוד בטוחים".
הוא התייחס ליחסים הטעונים בין הממשלה לקהילה היהודית: "לממשלה יש קשר חזק לישראל וזה מאוד טוב לנו. הבעיה שלנו היא אחת: שאלת האחריות של הונגריה לרצח היהודים בשואה שזו שאלה אידיאולוגית שנוגעת לראייה היסטורית. יש ניסיונות של הונגריה להמעיט מחלקה של ממשלת מיקלוש הורטי, שהיה עוצר הונגריה בתקופת השואה ושיתף פעולה עם הנאצים. יש מגמה רעה מאוד בהונגריה להמעיט מאחריותו של הורטי לרצח היהודים. הקהילה היהודית לא יכולה להרשות את שינוי ההיסטוריה. היו 600 אלף יהודים שנרצחו בשואה. יש לנו אחריות כלפיהם".
בשאלת האחריות ההיסטורית אנו פרטנר מאוד קשה, ואין כאן פשרות. אם מישהו אומר שהורטי היה מנהיג מצוין – לא נסכים לזה. הוא היה אחד האחראים לרצח 600 אלף יהודים בשואה. אמי הייתה באושויץ. היא אומרת שהחייל הגרמני הראשון שראתה היה באושויץ, משמע שהונגריה אחראית לשילוח היהודים לאושויץ".
"הקמת מוזיאון שואה עם חב"ד והיסטוריונית שקרנית - טעות"
הייסלר התייחס ליחסי הקהילה היהודית עם חב"ד, הלוקח חלק בהקמת מוזיאון "בית הגורלות" ואמר: "אני מקבל את הפעילות שלו, אבל חב"ד הגיע לכאן לפני 15 שנה והם הצהירו שהשואה היא לא השאלה הכי חשובה בחיי היהודים כאן אלא הדת. אין להם שורשים בחברה ההונגרית ואין להם מסורת, לכן אין להם גם מומחיות בעניין השואה. לנו יש מוזיאון וארכיון המתמחים בנושא. הארגון השני שעליו הטילה הממשלה הקמת 'בית הגורלות' הוא הקרן שבראשה עומדת שמידט, שרוצה להלבין את עידן הורטי. היא שקרנית, וזאת לא רק עמדתי אלא עמדת יד ושם, מוזיאון השואה בוושינגטון, מרכז ויזנטל ועוד".
הוא מדגיש כי "הקמת המוזיאון עם שני הגופים האלה זאת החלטה רעה ואמרנו את זה לממשלה. הצענו לממשלה לשתף פעולה איתה בהקמת המוזיאון אבל לא עם חב"ד ולא עם שמידט. לנו יש את המומחיות. ממשלת הונגריה לא הגיבה, והבית אמור להיפתח בחודש אפריל הקרוב. אנחנו חוששים מאוד שהמסר שייצא מהמוזיאון הזה יהיה רע מאוד".
לפני שבועיים ביקר יועצו המדיני של נתניהו, ראובן עזר, בבודפשט וניסה ליזום שולחן עגול בין ממשלת הונגריה לבין הייסלר, חב"ד ושמידט, אך הייסלר סירב לשתף פעולה עם השניים האחרונים. ממשלת הונגריה שלחה לישראל שני בכירים כדי לדון עם "יד ושם" ועם נציגי הממשלה על התכנים שיוצגו במוזיאון השואה. "אני מאוד מקווה שממשלת ישראל לא תיתן להם יד, ולא תהיה פרטנר שלהם. אורבן אמר בפרלמנט שעכשיו צריכים לפתור את השאלות שעולות ואני מקווה שזה אומר שהוא בולם ומחשב מסלול מחדש", אמר.
מה היית מבקש מנתניהו?
"אל תאפשר לשנות את ההיסטוריה. מאחורינו עומדים 600 אלף יהודים שנרצחו וחשוב שזיכרונם האמיתי יישמר ולא יעוות.
האם אתה מוצא דמיון בין הקמת המוזיאון לבין חוק השואה?
"החוק הפולני שונה, אבל יש לשניהם אותה לוגיקה של הלבנת העבר".
בתגובה לקמפיין שניהל אורבן נגד המיליארדר היהודי ממוצא הונגרי ג'ורג' סורוס אמר הייסלר: "לא אמרנו שהקמפיין הזה אנטישמי, אבל אמרנו שעלולות להיות לו השפעות שיובילו לאנטישמיות. זה קמפיין מסוכן נגד המיעוטים. קמפיין של שנאה. לא נקבל דברי שנאה נגד הצוענים, מוסלמים, מהגרים. דברי שנאה הם מחלה של האוכלוסייה, שיכולה לעבור ממיעוט אחד למיעוט אחר, וזה מסוכן לכל המיעוטים".
מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, רוברט זינגר, אמר: "הקונגרס היהודי העולמי מזועזע מהשימוש המביש בדימוי אנטישמי עתיק בעיתון הונגרי, המתיימר להיות עיתון חדשות רציני. התיאור של הייסלר מעלה את הזיכרונות הגרועים ביותר של ההיסטוריה העכשווית, ומאתגר את ההתחייבות של ממשלת הונגריה להיאבק באנטישמיות".
ממשלת הונגריה הבהירה בתגובה שאין לה כוונה לעוות את זכר השואה בהקמת המוזיאון וכי היא מכירה באחריות של המדינה ההונגרית שלא הגנה על יהודיה והשתתפה בשילוחם למחנות המוות"
מיד ושם נמסר: "בשנת 2014 פרש יד ושם מפורום בינלאומי המייעץ לפרויקט 'בית הגורלות' שהקימה ממשלת הונגריה, בשל ביקורת מהותית על הקונספט והתוכן של המוזיאון שהוצגו לפורום. מאז לא הוצג קונספט שונה, ולכן עמדת יד ושם נותרה בעינה. אם יגובשו בהונגריה תפיסה ותכנים חלופיים ל'בית הגורלות', ניתן יהיה להציגם לגופים רלוונטיים בהונגריה ובעולם, לרבות ארגון IHRA (הברית הבינלאומית להנצחת השואה), שבו יד ושם פעיל במסגרת המשלחת הישראלית לארגון. עמדת יד ושם ידועה ומוכרת לכל העוסקים בנושא".